Тіло політв’язня Макара Колеснікова незаконно приховали за таємницею слідства

makar sizo

 

Про це пишуть на сторінках Фейсбук нардепи Ігор Мосійчук, Ігор Луценко та громадська активістка Тетяна Близнюк, які сьогодні разом з іншими активістами відвідали Лукянівське СІЗО і камеру, де загадково помер політв’язень режиму Порошенка Макар Колесніков.


Ігор Мосійчук:

«Короткі підсумки візиту громадських активістів, моїх помічників та народного депутата Ігоря Луценка до Лукянівського СІЗО для з’ясування обставин загадкової смерті українського політв’язня Макара Колеснікова.

Насправді, цей візит поставив більше запитань, чим дав відповідей. З жодною інформацією та документами, які мають пряме відношення до загибелі Макара Колеснікова, нашій групі ознайомитись не дали. Адміністрація СІЗО послалася на таємницю слідства. З їх слів прокуратура порушила кримінальну справу по факту смерті Макара Колеснікова за ст. 115 (зумисне вбивство). Через ці самі причини нашій групі було відмовлено у зустрічі з лікарем, який останній оглядав Макара і з його співкамерниками, які були очевидцями смерті. Натомість стало відомо, що 2 січня поспіхом було проведено розтин тіла Колеснікова.

Підсумовуючи. Ми зараз починаємо вимагати проведення повторної незалежної судово-медичної експертизи. Адвокат нареченої Макара, Віктор Смалій, вже зараз шукає установу, яка погодиться на проведення такої експертизи. Окрім цього, завтра наші представники відвідають морг на Оранжерейній з вимогою пред’явити тіло Макара Колеснікова.

А сьогодні друзі активісти о 19.00 збираються під Лукянівським СІЗО, де пройде акція в пам’ять про українського політв’язня, Героя Революції Гідності Макара Колеснікова».

makar sizo1

makar sizo2

makar sizo3

makar sizo4

makar sizo5

makar sizo6

makar sizo7

makar sizo8

Ігор Луценко:

«Сьогодні відвідали Лук’янівське СІЗО, у котрому на цей Новий рік помер Макар Колесніков, підозрюваний у справі про вбивство ДАІшників.

Дізналися від керівництва ізолятору, що, виявляється, уже відбувся розтин тіла у морзі на Оранжерейній і що експерти встановили причину смерті – геморагічний панкреатит. Нагадаю, що раніше мова йшла про серцевий напад.

Хронологія подій, зі слів керівництва, була така: десь о п’ятій ранку поступив сигнал, що Макару стало зле. Штатний лікар о 5:07 викликав швидку, бо розумів, що сам не впорається. О 5:32 прибула машина, але, вочевидь, порятувати хлопця не змогла.

У Шевченківському райвідділі поліції було порушено кримінальне провадження за статтею про умисне вбивство – рутинна процедура у таких випадках. На місці попрацювала слідчо-оперативна група.

Хвилює те, що близьким підозрюваного обіцяли, що розтин будуть робити з початку тижня, але його провели раніше.

Ми оглянули камеру, де перебував Колесников, а також інші камери, де перебувають інші підозрювані по його справі. Колесников сидів з 30 травня 2014(!) року.

Камери різного ступеню жахливості. В одних навіть хвилину важко знаходитися через ядучий запах грибка, у інших – відносно пристойно, хоча повітря усюди затхле і температура переважно невисока. Утім, грибок є усюди, він небезпечний не тільки для підозрюваних, але і для персоналу.

Загалом, через численні водяні, вентиляційні труби та металеві конструкції Лук’янівка нагадує величезний цех із заподіяння страждань – де страждають люди, котрих суд іще не визнав злочинцями.

По холодних коридора, по дворах між корпусами бігають коти.

За минулий рік, як повідомили нам очільники, 23 в’язня Лу’янівки померли, з них 10 встигли вивезти в лікарню, інші померли прямо в СІЗО. Всього в ізоляторі перебувають 2100-2200 в’язнів.

Тетяна Близнюк:

«Що мені найбільше не йде з голови, що для адміністрації СІЗО – Макар Колесников просто жмур.

Я знаю, що так між собою вони перемовлялися: «в 28-й камєрє жмур».

Макара Колесникова називали Даня. Він приїхав на Майдан з окупованого нині Красного Луча, що на Донеччині. Тут і лишився. Вступив у «Білий молот» до хлопців, з якими здружився під час того ж Майдану.

У його посправника, журналіста Віталія Калугіна, родина вчителів. Мама, тато, бабуся – всі вчителі. Спокійні, врівноважені інтелігенти. Навіть коли наші хулігани-кавепешники передавали в клітку їжу для хлопців, відштовхуючи конвой, вона промовляла лагідно до конвою: «Извините, извините пожалуйста, просто они очень хотят кушать, они же с утра не ели».

А в п’ятницю, коли ми прийшли до СІЗО і нас туди не пустили і ми з цим змирились, – мама Калугіна не могла змиритись і просто звідти піти. Ще довго вона стукала в двері і кричала: «Негодяи, убили ребенка! Выйдите сюда!»

Вона весь час згадувала, як жаліла його, бо більше його тут пожаліти не було кому. Як вона йому на останньому суді казала: «Что тебе передать, Данечка?»

А він відповідав: «Та не хвилюйтеся, у мене все є».

Ми не знаємо причини його смерті. Чи його вбили, чи він справді помер від серцевого нападу, (версію про передоз, яку спочатку хотіли запустити вертухаї, вже ніхто не юзає, бо дізналися, що політв’язень був борцем з наркомафією і це не пройде у них).

Але вбила його тюрма. Хотіла викинути, як багатьох безіменних і безродних в’язнів. Та що там безродних, якщо вони мало не замордували там неповнолітнього Миколу Мнишенка. Вся тюрма знала, що Мнишенко другий місяць поспіль втрачає свідомість мало не щодня. Вся тюрма знала, що під час наших візитів його просто переносять в іншу камеру, бо йти сам він не може. Так це неповнолітній киянин з благополучної родини, студент престижного вишу. І то для них не причина для клопоту. А тут Даня з Донбаса. Просто жмур».

От як прокоментував ситуацію із загибеллю Макара Колесникова на своїй сторінці Фейсбук Олександр Довгий: «Сегодня группа представителей парламентариев зашла посмотреть на камеру №28 Лукьяновского СИЗО, где при загадочных обстоятельствах умер Макар Колесников.

В эту же камеру с инспекцией заходил и я, но прошло уже больше года, а интерьер не особо изменился.

«Ад» - это единственное слово, которое подходит для характеристики условий содержания людей в центре Киева.

Самое страшное, что при определенном стечении обстоятельств в СИЗО может оказаться любой гражданин.

Здоровое общество должно остро реагировать на подобную информацию, поскольку эти условия содержания равны пыткам невинных людей; людей, которые еще не осуждены.



Коментарі

  +4 #1 Юрий 4 янв. 2016 г., 17:41:52
Судей и следователей, из-за которых невиновные люди сидят в таких условиях, да на недельку бы сюда. А ещё лучше - на срок, на который затягивается рассмотрение дела.
  +0 #2 Zhali 15 янв. 2016 г., 04:07:35
"Революция пожирает своих детей" - контрреволюция пожирает - это точнее гораздо.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.