​Руслан Кравченко: янукович повинен перебувати тільки в українському суді та відповідати за свої дії перед народом

Як вже повідомлялося, сьогодні, 4 травня 2017 року, в Оболонському районному суді м. Києва розпочалось підготовче судове засідання у справі про державну зраду колишнього президента віктора януковича. Наразі Оболонський райсуд м. Києва оголосив перерву у підготовчому засіданні до 18 травня 2017 року.


Прокурор Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України Руслан Кравченко повідомив під час брифінгу, що на судовому засіданні було вирішено питання щодо надання обвинуваченому в. януковичу можливості брати участь у судовому засіданні в режимі відео-зв’язку. Проте, одночасно Руслан Кравченко зазначив, що необхідно з’ясувати, чи є правдивою і об’єктивною заява обвинуваченого щодо його бажання та можливості брати участь у даному судовому засіданні, «або це пусті та безпідставні заяви, направленні на затягування даного процесу».

«Ми поважаємо рішення Оболонського районного суду щодо відкладення підготовчого судового засідання та надання можливості брати у ньому участь в. януковичу за допомогою відео-зв’язку, але ми з даними рішеннями не погоджуємось», - зазначив Руслан Кравченко та пояснив, що під час підготовчого судового засідання стороні захисту та стороні обвинувачення не дали можливість висловити свою думку, заперечити або підтвердити щодо можливості участі в.януковича у судовому засіданні у режимі відео-зв’язку.

«Чітка позиція сторони обвинувачення, що В. янукович повинен перебувати тільки в українському суді та відповідати за свої дії, за свої вчинки перед українським народом та українською державою», - констатував Руслан Кравченко.

Також прокурор Головної військової прокуратури наголосив, що сторона обвинувачення буде подавати «клопотання щодо здійснення спеціального судового провадження у зв’язку з тим, що обвинувачений в. янукович на даний час переховується від органів досудового розслідування та суду, перебуває за межами території України з метою ухилення від кримінальної відповідальності, перебуває в розшуку, не прибував за викликами слідчого під час досудового розслідування та зараз під час виклику до суду для здійснення правосуддя відносно нього в Оболонському районному суді м. Києва».

Водночас, він наголосив, що судовий розгляд даної справи буде здійснюватись справедливо і об’єктивно, у терміни, передбачені законодавством, та одночасно підкреслив, що під час здійснення досудового розслідування зі сторони державного обвинувачення жодного разу не було порушено право підозрюваного на захист.

Також Руслан Кравченко зауважив, що судді є «професійними юристами, відповідають своїй займаній посаді і зі сторони обвинувачення - повна довіра до даного складу суду».

Прокурор Головної військової прокуратури поінформував, що за вчинення злочинів, які інкримінуються колишньому президенту, найвищою мірою покарання є довічне позбавлення волі. «Сторона обвинувачення у зв’язку з тим, що підозрюваний та обвинувачений в. янукович під час досудового розслідування не визнав вину, буде клопотати про найвищу міру покарання», - уточнив він.

За словами Руслана Кравченка, як було встановлено та повідомлено судом, в. янукович викликався до суду за допомогою газети «Урядовий кур'єр», а також шляхом розміщення повідомлень на сайті Оболонського районного суду м. Києва та в ЗМІ. «Щодо виклику до слідчого та до прокуратури - він викликався понад 10 разів під час виконання всіх слідчих та процесуальних дій за участю підозрюваного, про що в. януковичу надсилались повістки на всі відомі адреси проживання, місцезнаходження, та повідомлялось через «Урядовий кур’єр» та ЗМІ. Також ми передавали повістки до офіційних представників януковича та адвокатів для передачі своєму підзахисному», - наголосив він та додав, що органом досудового розслідування виконано всі вимоги, норми КПК України щодо повідомлення про здійснення, проведення слідчих або процесуальних дій за участю підозрюваного в. януковича.

Спілкуючись з представниками ЗМІ, прокурор Головної військової прокуратури повідомив, що «зняття з розшуку Інтерполу в. януковича не вплине на даний судовий процес, тому що він був оголошений в розшук Інтерполом по іншому кримінальному провадженню».

Відповідаючи на запитання журналіста щодо співпраці з правоохоронними органами російської федерації, Руслан Кравченко зазначив, що, на жаль, генеральна прокуратура рф не відповідала на запити про міжнародно-правову допомогу та не сприяла у розслідуванні даного провадження.

Нагадаємо, 14 березня 2017 року Генеральна прокуратура України передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо екс-президента України в. януковича, який підозрюється у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України), пособництві в умисних діях, вчинених представниками влади та службовими особами російської федерації з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК України) та пособництві у веденні агресивної війни проти України (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК України).

Фото прес-служби ГПУ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.