​У справі заводу «Краян» з’явилися нові підозрювані

24 січня 2020 року детективи Національного бюро за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили про підозру чотирьом учасникам – фактичним організаторам та контролерам схеми заволодіння 92 млн грн місцевого бюджету Одеси під час придбання будівель ВАТ «ХК «Краян». Таким чином, загальна кількість осіб, задіяних в схемі, зросла до 12: вісім із них є обвинуваченими, справа стосовно них слухається в суді, повідомляє прес-служба НАБУ.


Дії нової черги підозрюваних кваліфіковано за ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України.

Йдеться про: фізичну особу, як здійснювала фактичний нагляд за ТОВ «Девелопмент Еліт» у схемі; двох фізичних осіб, які координували взаємодією учасників схеми; фізичну особу-пособницю, представницю групи осіб, які мають вплив на низку посадовців Одеської міської ради.

Як встановило слідство, Одеський міський голова у період з липня по грудень 2016 року спільно з іншими посадовцями Одеської мерії та представниками приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету міста Одеси в сумі 92 млн грн. Корупційну схему, на переконання детективів, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завідомо завищеною вартістю. У подальшому сплачені кошти планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області. Детективи НАБУ та прокурори САП стали на заваді цим планам, ініціювавши у грудні 2016 року накладення арешту на кошти, сплачені із місцевого бюджету Одеси.

Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснюють із листопада 2016 року.

У жовтні 2018 року до Малиновського районного суду міста Одеси скеровано обвинувальний акт стосовно восьми осіб – виконавців схеми, серед яких — чинний міський голова Одеси. Суд розглядав справу безпрецедентними темпами для української правосудної системи та, врешті-решт, майже всі докази, надані стороною обвинувачення, судом не були враховані під час винесення виправдувального вироку, посилаючись на їх недопустимість.

Наразі прокурори САП наполягають на тому, що представлені суду докази у кримінальному провадженні мають бути оцінені в повній мірі і на їх підставі ухвалено обґрунтоване рішення.

Наразі справу розглядає Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду.

Водночас, слідство триває, встановлюються інші особи, причетні до вчинення злочину.

Детальна схема злочину: https://nabu.gov.ua/novyny/sprava-zavodu-vat-hk-krayan.

Хронологія вчинення злочину: https://www.youtube.com/watch?v=h2C__1_p47Q&t=2s.

Мер Одеси Геннадій Труханов. Фото з відеоролика НАБУ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.