​Трамп успішно розвалює розслідування Мюллера - заступник міністра юстиції США Розенстін збирається у відстваку

Заступник міністра юстиції США Род Розенстін у наступні кілька тижнів може залишити посаду у міністерстві за власним бажанням. Про це повідомляє низка американських ЗМІ. Розенстін тривалий час виконував функції нагляду за незалежним прокурором США Робертом Мюллером, який розслідує можливу змову між виборчим штабом Трампа та урядом росії протягом виборів 2016-го року, передає «Голос Америки».


Повідомляється, що Розенстін піде у відставку після того, як посаду міністра юстиції обійме Вільям Барр. На останнього чекають слухання щодо призначення на посаду у середині січня. Барр раніше у доповіді до Мін'юсту США критикував слідство незалежного прокурора Мюллера у питанні можливого перешкоджання правосуддю з боку Трампа, як «спрямоване у помилковому напрямку» (fatally misconceived). Нині Мін'юст США очолює в.о. міністра Метью Віттакер.

У вересні минулого року Род Розенстін опинився у центрі скандалу, який на думку багатьох оглядачів загрожував йому негайним звільненням. Тоді видання The New York Times, з посиланням на джерела в Мін'юсті США та внутрішні документи цього міністерства, повідомило, що у 2017-му Розенстін пропонував здійснювати прослуховування президента США Дональда Трампа та завербувати членів його адміністрації з метою усунути Трампа від влади за статтею Конституції США, яка стосується нездатності виконувати обов'язки президента.

Очікувалось, що Трамп звільнить Розенстіна. Цього не відбулося. У 2018-му році у відставку пішов міністр юстиції Джефф Сешнс. Сам Сешнс ще у 2017-му формально відсторонився від нагляду за слідством Мюллера, тим самим зробивши Розенстіна найвищим посадовцем Мін'юсту, який виконував функції нагляду за слідством Мюллера. Дане рішення багаторазово критикувалося Дональдом Трампом, який заявляв, що він фактично не має міністра юстиції.

Після відходу Сешнса його заступив лояльний до Трампа Метью Віттакер, який зараз очолює Мін'юст США, як виконуючий обов'язки міністра. У листопаді Віттакер перебрав усі повноваження щодо нагляду за розслідуванням спеціального прокурора США Роберта Мюллера щодо втручання росії у політичні процеси у США. У разі, якщо кандидатуру Барра ухвалить Сенат, він перебере функції контролю за слідством Мюллера.

Впливовий сенатор-демократ Чак Шумер вже закликав президента США відкликати кандидатуру Барра.

У демократичному таборі свого часу заявляли, що сама спроба відсторонення Сешнса та Розенстіна були би ознакою тиску на слідство Роберта Мюллера.

Трамп неодноразово звинувачував в упередженості та роботі на Демократичну партію США Розенстіна та Мюллера. Розслідування незалежного прокурора Мюллера триває вже понад півтора року, воно призвело до звинувачень та засудження низки наближених до Трампа осіб, членів його адміністрації, але - як відзначають критики Мюллера - за звинуваченнями, які не стосуються власне буцімто змови команди Трампа з росією.

Сам президент США багато разів звертав увагу на цей факт, заявляючи, що слідство Мюллера силує людей давати свідчення проти нього, підіймає давно забуті справи, непов'язані із мандатом слідства, аби лише отримати важелі впливу на осіб. Президент також писав, що слідчі залякують підслідних та їх родини.

Таку позицію висловлювали й інші. Так, у ході одного із засідань суду у справі Манафорта у штаті Вірджинія, суддя, звертаючи до представника обвинувачення, заявив, що, на його думку, слідчих не цікавлять порушення Манафорта і вони прагнуть виключно отримати інформацію, яка стосується президента США.

Род Розенстін. Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.