​Правозахисники критикують Трампа за те, що він потурає порушенням прав людини

Критики президента Трампа звинувачують його в тому, що, в ході свого, тільки що завершеного, турне країнами Азії, він знехтував американськими принципами дотримання прав людини і свободи преси, повідомляє «Голос Америки».


Так, правозахисні організації Human Rights Watch і «Репортери без кордонів» звинуватили Трампа в тому, що він потурає порушенням прав людини і затиску преси деякими авторитарними азіатськими режимами.

«Заклик Сполучених Штатів захищати права людини фактично більше не чути», - сказав в інтерв'ю «Голосу Америки» директор азіатського відділення Human Right Watch Бред Адамс.

«Президент Трамп надає авторитарним лідерам регіону карт-бланш», - вторить Адамсу Деніел Бастард, глава азіатсько-тихоокеанського філії організації «Репортери без кордонів». Її керівництво критикує Трампа за те, що він не заперечив рішенню голови КНР Сі Цзіньпіна заборонити репортерам ставити обом лідерам питання на заході в Пекіні, яке в програмі візиту президента США значилося як «спільна прес-конференція».

Як повідомила прес-секретар Білого дому Сара Сандерс, частина прес-конференції, присвячена питанням і відповідям, була скасована «за наполяганням китайської сторони».

В опублікованому після цього комюніке організації «Репортери без кордонів» наводять той факт, що, в ході візиту в Пекін президента США Барака Обами в 2009 році питання із залу теж не вирішувалися, але, коли Барак Обама повернувся в Китай п'ять років потому, він все ж домігся, щоб китайська сторона погодилася, щоб журналістам дозволили ставити запитання.

«Лідери країн, які є найбільш репресивними по відношенню до журналістів, зараз спостерігають, наскільки мало американський президент цінує Першу поправку до Конституції (США), - говорить Марго Евен, директор північноамериканського відділення правозахисної організації. - Це вкрай згубно для будь-яких майбутніх зусиль США, спрямованих на те, щоб домогтися звільнення блогерів і репортерів в таких країнах, як Китай і В'єтнам, або забезпечити більший захист журналістам на Філіппінах».

Білий дім поки не став відповідати на прохання «Голосу Америки» прокоментувати цю критику. Однак Дональд Трамп, по шляху на батьківщину, відстоював вірність своїй стратегії, спрямованої на побудову особистих стосунків з головою КНР Сі Цзіньпіном, філіппінським президентом Родріго Дуерте і в'єтнамським прем'єр-міністром Нгуєном Суан Фуком.

«Відносини завжди важливі. Вони необов'язково повинні бути близькими. Це повинні бути відносини, побудовані на повазі, - сказав в інтерв'ю Трамп. - Для мене стосунки, побудовані на повазі, набагато важливіше всього іншого, включаючи і дружбу».

Трамп вказав на те, що зміцнення відносин з іншими лідерами забезпечить прогрес у таких питаннях як стримування ядерних амбіцій Північної Кореї; звільнення кількох американських студентів-баскетболістів, звинувачених в КНР в спробі крадіжки в магазині, і збереження військових баз США в Тихому океані.

Президент також розмістив в середу в соціальних мережах кілька твітів, в яких він розкритикував те, як американські ЗМІ - в першу чергу, улюблені об'єкти для його критики, телеканал CNN і газета The New York Times - висвітлювали його азіатське турне:

«Нью-Йорк Таймс», у якій погані справи, не може змиритися з тим фактом, що я встановив відмінні відносини з такими світовими лідерами, як Сі Цзіньпін, президент Китаю... Їм слід усвідомити, що такі відносини - це хороша річ, а не погана річ. США знову поважають.

Під час перебування на Філіппінах мене змусили дивитися CNN, чого я не робив уже кілька місяців, і я знову усвідомив, наскільки вони погані і фальшиві. Невдахи!»

В іншому твіті Трамп натякнув на те, що його стратегія підтримки контактів з репресивними азіатськими режимами принесе позитивні результати в довгостроковій перспективі:

«Нашу велику країну в Азії знову поважають! Ви будете бачити плоди нашого довгого, але успішного турне протягом довгих років!»

Відома правозахисниця Дайана Блейк з американського Комітету Рауля Валленберга підтверджує, що перед усіма президентами США постало складне завдання: необхідність відстоювати принципи прав людини, але при цьому підтримувати відносини з диктаторами різних країн світу.

«Я знаю, що робити і те, і інше важко: сповідувати права людини і, в той же час, робити те, що потрібно твоїй країні, - говорить Блейк. - Іноді твоя робота в якості президента - це робити те, що буде краще для народу твоєї країни. Карт-бланшу тут ніхто не дає. Але, мені здається, Трамп довів це до крайності».

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.