Правоохоронці імітують розслідування справ проти кривдників журналістів. Список випадків

piket mvs

 
Порушення кримінального провадження за 171 статтею ККУ «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» не означає її успішного завершення. Національна спілка журналістів України і Незалежна медіа-профспілка України не відмовляються від вимоги відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка у випадку не розкриття побиття журналістів під час масових акцій 18 травня нинішнього року. Порушення кримінального провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» щодо побиття журналістів під час масових акцій 18 травня факт позитивний. Але переоцінювати його не варто.


Рішення про порушення кримінального провадження щодо кривдників журналістів у різних регіонах України ухвалювалося вже неодноразово. Однак пізніше справу тихенько закривали. Нерідко правоохоронці відмовляються відкривати провадження за перешкоджання професійній діяльності журналіста, а лише за фактом або дрібного хуліганства чи завдання легких тілесних ушкоджень. Це при тому, що наявне відео, яке зафіксувало злочин, а імена злочинців відомі.

Наявна тенденція перешкоджання професійній діяльності журналіста шляхом його переслідування з боку правоохоронних органів. Таке трапляється, коли журналіст зачепив інтереси котрогось із можновладців.

Нижче наведено перелік з десяти справ, які підтверджують вищенаведену тенденцію. Цей список далеко не повний.

1. 04.05.2012 року побито фотокореспондента порталу tochka.net Віталія Лазебника. Особа, схожа на директора парку «Перемога» Дарницького району Києва Олександра Товстонога, кілька разів вдарила журналіста по голові металевим прутом під час виконання ним його службових обов’язків. Побиття зафіксовано на відео. Журналіст знімав у парку знесення церкви (нібито незаконне будівництво). Віталій кілька разів крикнув, що він журналіст і мав на собі редакційне посвідчення у вигляді підвішеного бейджу, але це не зупинило нападника. Заступник прокурора Дніпровського району Києва Дичаковський Д.В. надіслав повідомлення про відмову порушити кримінальну справу за статтею «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» у зв’язку з відсутністю складу злочину. 17 .09.2012 року після численних акцій протесту журналістської громадськості київська міська міліція порушила кримінальну справу за статтею хуліганство. Але сьогодні тишком-нишком навіть звинувачення у хуліганстві намагаються перекваліфікувати на завдання легких тілесних ушкоджень. Так, наче конфлікт носив приватний побутовий характер.

2. 06.06.2012 р. – у Херсоні під час зйомок виступу перед виборцями Антонівского селищного голови Ігоря Семенчева наближені до Семенечева невідомі особи атлетичної статури напали на журналістів Інформаційного агентства «Таврія ньюс» Олександра Тарасова та Валерія Миронюка. За заявою НМПУ, прокуратура Дніпровського району Херсона відмовила у порушенні кримінальної справи за ч.1 ст.171 КК України – «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Міська прокуратура Херсона з цим рішенням погодилась.

3. 20.06.2012 р. – напад на Донецького журналіста Максима Кас’янова. Під час зйомок журналістом візиту голови Донецької обласної адміністрації Андрія Шишацького до універсаму «БУМ», до журналіста підійшли співробітники податкової міліції Донецької області, не представившись та не пред’явивши службового посвідчення, застосували до Кас’янова заходи фізичного впливу, а потім надягли кайданки. Журналіста було доправлено до Ворошиловського райвідділу міліції. Слідчий прокуратури Ворошиловського району Руденко О.В. примусив журналіста написати явку з повинною про вчинення замаху з допомогою викрутки на голову Донецької обласної адміністрації Андрія Шишацького. Прокуратурою Донецької області в порушенні кримінальної справи за ч.1 ст.171 КК України, ч.3 ст.364 КК України (зловживання владою або службовим становищем) двічі відмовлено.

4. 25.07.2012 р. – під час зйомок незаконного виселення родини Ізотових, невідомі особи у присутності співробітників міліції перешкоджали зйомці журналіста ІА «Таврія ньюс» Валерія Миронюка. Прокуратура Херсона фактів перешкоджання професійній журналістській діяльності не знайшла.

5. 29.09.2012 р. – у присутності співробітника міліції під час висвітлення мітингу проти незаконного будівництва кіоску, невідомий напав на журналіста Миколаївського інтернет-видання «НикВести» Володимира Силякова. Невідомий з метою примусити журналіста припинити зйомку ударив спочатку його самого, а потім намагався вибити камеру. Прокуратурою у порушенні кримінальної справи за ч.1 ст.171 КК України – перешкоджання професійній журналістській діяльності відмовлено за відсутністю складу злочину.

6. 27.11.2012 - після виходу критичної статті, яка зачепила першого віце-прем’єра уряду АР Крим Павла Бурлакова, проти автора публікації журналіста інтернет-видання «Аргументы недели – Крым» Анни Андрієвської та головного редактора цього ж інтернет-видання Заїра Акадирова порушено кримінальну справу за ст.182 КК України – порушення недоторканості приватного життя. Не зважаючи на те, що з моменту порушення кримінальної справи пройшло майже 6 місяців, та на те, що НМПУ зверталось до Генеральної прокуратури України з вимогою закрити кримінальне провадження, справа не закрита.

7. 08.12.2012 р. – проти опозиційного журналіста Юрія Гукова з міста Алчевськ Луганської області незаконно порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.296 КК України – хуліганство. Журналіста звинувачують в тому, що він побив 28.09.12 року в Алчевську у проміжок часу між 21-ю та 23-ю годиною вечора неповнолітнього хлопця. Однак саме у цей час Юрій Гуков знаходився зовсім у іншому місті місті Красний Луч, де до 22-ї години, як голова окружної виборчої комісії, керував засіданням окружної виборчої комісії. Це відбувалося у присутності сімнадцяти членів окружної комісії. Усього на засіданні комісії були присутні понад сорок осіб, прізвища більшості яких занесені до протоколу засідання комісії. Всі вони можуть підтвердити алібі Гукова.

8. 13.03.2013 р. – у Херсоні під час зйомок незаконного виселення багатодітної родини Сорокіних було здійснено напад на журналістів ІА «Таврія ньюс» Олександра Тарасова та Валерія Миронюка. Комсомольським ВМ ХМВ УМВС України в Херсонській області було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.171 КК України - Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Після кількох місяців розслідування, слідчий Комсомольського відділу міліції лейтенант Зубко Д.О., 26.04.2013 р. закрив кримінальне провадження № 1201323002001431 від 15.03.2013 року, внесеного до ЄРДР за ознаками злочину і передбаченого ч.1 ст.171 КК України. Підстава – відсутність складу злочину в діях нападників.

9. 20.04.2013 – під час висвітлення у Херсоні мітингу начальник управління житлово-комунального господарства Олег Рибаков вихопив у журналіста, директора ІА «Таврія ньюс» Кирила Стрємоусова журналістське посвідчення та намагався його порвати. К.Стрємоусов подав до Суворовського ВМ ХМВ УМВС в Херсонській області заяву про злочин по факту перешкоджання журналістської діяльності. Однак слідчі дії гальмуються.

10. 07.05.2013 р. – у Єнакієвому Донецької області підприємець Дмитро Бірюков побив кореспондента інтернет-видання «Індепендент масс-медіа» Тимофія Златкіна. Перед цим нападник неодноразово погрожував журналістові. Міліція внесла справу до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.125 КК України – умисне легке тілесне ушкодження. Замість ч.1 ст.171 КК України – Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

«Конфлікти і закони», за матеріалами прес-служби Медіа-профспілки



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.