Микола Сірий вважає, що є декілька варіантів вирішення справи Юлії Тимошенко

17m siriy

 
Адвокат екс-прем'єр-міністра України Микола Сірий вважає, що в умовах, що склалися в Україні, найкращим та найбільш конструктивним і швидким варіантом вирішення справи Юлії Тимошенко є внесення змін до Кримінального кодексу України для декриміналізації статті, за якою її було засуджено.


Про це повідомляє персональний сайт Юлії Тимошенко, передають «Конфлікти і закони».

«Насправді варіантів не безліч, їх число доволі обмежене: три реалістичних і один гіпотетичний. Щодо гіпотетичного. Як свідчить історія, в'язнів дуже часто звільняли революції. Але ж асоціація із Європою означає не лише відкритий шлях до цивілізаційних цінностей, але й відмову від революцій, відтак гіпотетичний знято з порядку дня», - написав Микола Сірий у своїй статті «Справа Тимошенко і міф про президента, який «вирішує все».

Адвокат Юлії Тимошенко вважає три можливі реалістичні варіанти звільнення своєї підзахисної - судовий перегляд вироку, помилування і зміна редакції статті кримінального закону про перевищення влади. «Найкращий, найбільш конструктивний і швидкий останній. Привести у відповідність до вимог демократичного суспільства славнозвісну 365 статтю кримінального закону буде означати не зміну задля однієї особи, а солідний політичний і законодавчий крок для нинішнього і майбутнього поколінь, зокрема і нинішньої влади – як гарантія. Влада колись зміниться», - наголосив він.

Микола Сірий вважає, що судовий перегляд вироку у так званій «газовій» справі є найбільш тривалим процесом. «На сьогодні «оточення» (президента – ред.) забезпечило подвійну відмову в ухваленні скарги до розгляду. Вихід, звісно, є: законодавчо змінити порядок доступу до правосуддя у Верховному суді і привести повноваження найвищої судової інстанції до вимог Конституції», - пояснив адвокат.

«Нарешті третій – помилування. Тема за визначенням делікатна. Чи можна її розвинути на основі обміну крайнощами? З однієї сторони – помилування не можливе за відсутності половини відбутого строку та особистого прохання про помилування, а з іншої – право президента на помилування є абсолютним. Але якщо від крайнощів – до конструктивізму, то абсолютне право має лише абсолютний монарх, а президент сучасної демократичної держави має лише право на помилування виняткового характеру. Чи є виняткові обставини для помилування у справі Юлії Тимошенко? Більш ніж достатньо. Саме про них і слід вести публічний діалог», - підкреслив адвокат.



Коментарі

  +0 #1 Анатолий 17 окт. 2013 г., 13:53:01
Удивило заявление Николая Сирого, что помилование невозможно при отсутствии половины отбытого срока наказания. В каком украинском законодательном документе это говорится? По крайней мере, пункт 6 действующего "Положения о порядке осуществления помилования" гласит, что ходатайства о помиловании осужденных, которые не отбыли половины назначенного им срока наказания, МОГУТ БЫТЬ УДОВЛЕТВОРЕНЫ при наличии обстоятельств, которые требуют особенно гуманного отношения.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.