Старі покровителі, або Кому потрібна заблокована українська адвокатура?

p i

 
Намагання забезпечити входження до органів, які контролюють діяльність суддів та прокурорів, осіб, ставлеників минулої влади, викликає значне занепокоєння щодо демократичного майбутнього української правової системи.


На минулому тижні багато адвокатів не змогли знайти відомості про себе в Єдиному реєстрі адвокатів України (ЄРАУ). Центральний сервер, на якому розміщуються персональні данні адвокатів та Єдиний реєстр адвокатів України, перебуває у віданні Ради адвокатів України за адресою м. Київ, вул. Ярославська,6. Внаслідок несанкціонованого втручання невідомих осіб з сайту НААУ зникла інформація щодо 10 000 адвокатів. Події схожі на терористичну атаку на правову систему України з боку осіб, які до цього мали величезний вплив в Адміністрації януковича. Технічно «скинувши» реєстр Адвокатів фактично заблоковано правосуддя в Україні. І це надзвичайне ЧП, в яке мала втрутитись Адміністрація Петра Порошенко, уповноважений з прав людини В. Лутковська та Служба Безпеки України . В причинах події ми спробували розібратися.

Несанкціоноване втручання в систему Єдиного реєстру адвокатів

Спроба заблокувати роботу правоохоронних органів та судів може потягнути вкрай негативні наслідки щодо забезпечення конституційних функцій захисту від обвинувачення у кримінальних справах та представництва у адміністративному судочинстві, оскільки, відповідно до частини 2 статті 45 Кримінального процесуального кодексу України, захисником не може бути адвокат, відомості щодо якого не внесено о Єдиного реєстру адвокатів України або стосовно якого у Єдиному реєстрі адвокатів України містяться відомості про зупинення або припинення права на адвокатську діяльність.

Зазначена норма закону набула чинності та діє з 16 січня 2014 року. Таким чином, безперебійна робота Єдиного реєстру адвокатів України є однією із складових, яка забезпечує гарантоване державою право на захист та вільний вибір захисника.

Відповідно до положень статті 17 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» Рада адвокатів України забезпечує ведення Єдиного реєстру адвокатів України з метою збирання, зберігання, обліку та надання інформації про чисельність і персональний склад адвокатів України, адвокатів іноземних держав, про обрані адвокатами організаційні форми та інше. Внесення відомостей до Єдиного реєстру здійснюється радами адвокатів регіонів та Радою адвокатів України.

Так, стало відомо, що в ніч з 25 на 26 жовтня 2014 року відбулося несанкціоноване втручання в систему Єдиного реєстру адвокатів України, внаслідок чого інформація щодо адвокатів України не відображається для зовнішніх користувачів на сайті Національної асоціації адвокатів України, у тому числі для інформування органів досудового розслідування та судів. Жодних законних підстав у адміністраторів бази даних ЄРАУ для переведення відомостей до статусу неактивних та невидимих, тобто виключення із реєстру, не було. Крім того, у Ради адвокатів України відсутні повноваження щодо знеособлення даних адвокатів.

Слід зазначити, що ситуація, яка сталася 26 жовтня 2014 року з функціюванням Єдиного реєстру адвокатів України протягом останніх місяців його роботи, виникає, на жаль, не вперше. У зв’язку із фактами несанкціонованого втручання у роботу Єдиного реєстру адвокатів України адвокати звернулися до правоохоронних органів з заявами про злочин.

Адвокати зацікавлені у належній безпечній та безперебійній роботі Єдиного реєстру адвокатів України.

Новий з’їзд, який має відбутися в Мукачево, уже зараз має бути визнаний нелегітимним. Адже для досягнення головного завдання – кадрових призначень до конституційних органів, треба забезпечити обрання на з’їзд тільки лояльних до діючого керівництва адвокатури. З цією метою з Єдиного реєстру адвокатів України було виключено майже 10 тисяч адвокатів України.

Слід зазначити, що саме адвокатура після Революції Гідності залишилася єдиним конституційним інститутом, який знаходиться безпосередньо під впливом чиновників януковича.

Намагання керівників Національної асоціації адвокатів України забезпечити входження до органів, які контролюють діяльність суддів та прокурорів, осіб, ставлеників минулої влади, викликає значне занепокоєння щодо демократичного майбутнього української правової системи.

Саме це спонукало Голову Національної асоціації адвокатів України Ізовітову Л.П. позбавити у незаконний спосіб тисячі адвокатів України права на професію. Законом передбачені виключні підставі зупинення права на заняття адвокатською діяльністю (ст. 31 Закону) та припинення права на заняття адвокатською діяльністю (ст. 32 Закону).

За ст. 59 Конституції України для забезпечення права на захист від обвинувачення та надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах в Україні діє адвокатура.

Заблоковане правосуддя

Заблокований Реєстр схвилював насамперед киян, оскільки в ЄРАУ не відображаються дані про декілька тисяч адвокатів, практикуючих у столиці. Формальна підстава блокування реєстру - це несплата внеску. Рішення про сплату адвокатами щорічних внесків було прийнято Установчим з'їздом адвокатів України 17 листопада 2012 року, а рішенням САУ від 17 грудня 2012 року без кворуму на засіданні РАУ встановлено його розмір, сума відрахування на користь Національної асоціації адвокатів України (НААУ) і термін сплати (до 31 березня року, за який проводиться сплата). Жодного рішення про розподіл внесків між НААУ і РАР досі не оприлюднено. Спроба перетягнути повноваження і зобов’язати сплачувати внески на НААУ доводять рішення і сплата внесків на рахунки НААУ в 2012 та на початку 2013 року. 16 лютого 2013 року на сайті НААУ з’явилася інформація про затвердження положення від 17 грудня 2012 року, яким зобов’язано адвокатів проводити сплату повної суми внеску на рахунок НААУ. Першим на таке положення відреагував Голова РАР Київської області Петро Бойко і вказав, що першим складе повноваження, якщо всі кошти підуть на рахунок НААУ. Вже 16 грудня було прийнято як «нове» Положення про оплату членських внесків, затверджене рішенням № 72. Тільки тоді з’являється таємне рішення про розподіл внесків заднім числом.

Пізніше, в 2013 році, САУ за наполяганням В. Гвоздія були прийняті рішення щодо автоматичного (за письмовим розпорядженням голови ради адвокатів відповідного регіону) перерозподілу сум в момент сплати, визначення банку Діамант, згідного не брати комісію за такі трансакції.

Для регулювання сплати внесків РАУ приймає рішення № 262 про зобов’язання адвокатів отримувати Витяги з реєстру, які жодним процесуальним актом не передбачені. Суди отримують листи щастя НААУ з проханням вимагати від адвокатів Витяги з ЄРАУ.

Під прикриттям несплати внесків

Стан речей зі сплатою внесків визнали в САУ «несправедливим», наслідком чого стали рішення від 4-5 липня 2014 року, якими змінені Порядок ведення ЄРАУ та Положення про внески на реалізацію адвокатського самоврядування. Згідно зміненим нормам, платити щорічні внески тепер треба до 31 січня року, за який здійснюється внесок, причому відразу розділивши оплату: 70% - порадою адвокатів свого регіону, а 30% - безпосередньо на рахунок НААУ.

Однак, САУ не звернула увагу, що це рішення стосується 2015 року. Адже внески 2014 року знеособлені. РАРи направляли кошти без прізвищ сплативших.

Варто відзначити, що ідея «приховувати» відомості про адвокатів, які не сплатили внески, була озвучена головою Ради адвокатів Вінницької області, Сумської та представником у РАУ від Хмельницької РАР як інструмент спонукання до виконання рішення САУ і для проведення обліку дійсно працюючих адвокатів. Але причина такого знеособлення в іншому… Обмеження некерованих регіонів представництвом делегації на черговому з’їзді.

Так хто кого « З’ЇЗДИВ»

Повернемося до Одеського з’їзду і ВИБОРІВ членів ВСЮ. Голова ВКДКА отримав гарантії, що питання недовіри і відкликання буде знято з порядку денного . Голова ВРКА отримала гарантії, що буде змінено положення про ВРКА, збільшена кількість членів ВРКА і гарантію відшкодування робочого часу. А претенденти на членство в ВСЮ отримали гарантії обрання. Під гарантії Власенко С. і партнерів від «Партії Батьківщина» нові члени вже приміряли теплі крісла в ВСЮ і досі навіть після рішення суду, яке вступило в силу, називаються ЧЛЕНАМИ.

Аналізуючи протокол з їзду адвокатів України від 26 – 27 квітня 2014 року, вказано, що було видано 282 мандати. При чому більшість делегатів (щодо правомочності прийняття рішень) визначається 126 голосами.

Що отримали адвокати за результатами з’їзду, організованого на замовлення?? Витрачено на з’їзд, фуршети, охорону, обслуговуючий персонал та інше більше мільйону гривень. Які прийняті рішення?? Жодного. Робота ВКДКА зупинилася. Робота ВРКА зупинилася.

На сайті Національної асоціації адвокатів України розміщена інформація щодо призначення до проведення 20-21 листопада 2014 року з’їзду адвокатів України для обрання членів Вищої ради юстиції України та кваліфікаційної комісії прокурорів від адвокатської спільноти.

Одне з цих питань вирішувалося з’їздом адвокатів в Одесі. Вибори членів Вищої ради юстиції були визнані судом такими, що не відбулися, у зв’язку із значними порушеннями та відсутністю кворуму.

Одночасно делегатам не вдалося отримати звіт про роботу Національної асоціації адвокатів, інформацію про витрачання коштів адвокатів, яких за 2013 рік було зібрано майже 9 мільйонів, не вдалося почути про заплановані заходи розвитку професійної організації 30-тисячної адвокатської спільноти України. З’їзд, який проходив майже 24 години без перерви, не зміг прийняти жодного рішення на користь української адвокатури. Проте київська та інші делегації створили значні незручності у прийняті «гарантованих» зручних для керівництва НААУ рішень щодо розпорядження адвокатськими коштами на власний розсуд, фінансового впливу на роботу дисциплінарних органів адвокатури з боку РАУ та наданні РАУ безмежних повноважень щодо керівництва адвокатами. Це саме те, що цікавило керівництво НААУ найбільше.

Рада адвокатів України невідомим складом прийняла рішення, всупереч закону, про привласнення останньою права дозволяти або забороняти адвокатам України здійснювати діяльність шляхом простого, на власний розсуд натиску кнопки у Єдиному реєстрі адвокатів України.

Керівництву НААУ байдуже, що адвокатів незаконно позбавлено права на професію, адвокатуру України - своєї конституційної функції – забезпечення захисту від обвинувачення у кримінальному судочинстві.

Цей зумисний, але необачний за наслідками, крок зроблений виключно для того, щоб унеможливити участь адвокатів у майбутньому з’їзді, де будуть знову призначатися члени ВРЮ.

Нові вибори і новий з’їзд

Заблокований реєстр позбавляє адвокатів, що працюють в м. Києві, потужного голосу на майбутньому З'їзді адвокатів України, призначеному на 20-21 листопада ц.р. у м. Мукачево.

25 жовтня ц.р. НААУ виконала липневі рішення САУ, і тепер в ЄРАУ відображуються відомості тільки про тих адвокатів, щодо яких є дані про сплату внесків, підтверджені відповідними відрахуваннями на користь НААУ, в буквальному сенсі - про тих, хто заплатив у тому числі за адміністрування ЄРАУ.

Власне, результат виконання перерахованих вище рішень сукупно і спостерігають адвокати весь минулий тиждень і намагаються знайти, хто ж винен у тому, що в ЄРАУ тепер не відображаються відомості також про адвокатів, які внесок сплатили, але рада адвокатів регіону не перерахувала 30% на користь НААУ.

Адже питання відповідальності за несплату внесків ЦЕ ПОВНОВАЖЕННЯ ВИКЛЮЧНО ЗЇЗДУ АДВОКАТІВ.

Голова Ради адвокатів м. Києва Інна Рафальська в свою чергу заявляє про збій в роботі ЄРАУ і звертається до міністра юстиції на предмет можливості переведення ЄРАУ на технічну платформу держреєстрів і про необхідність повідомлення правоохоронних органів та судів про збій.

Але цілком очевидно, що збою не було. Адвокатів Києва «затемнили» за рішеннями САУ. Причина – новий з’їзд адвокатів і нові вибори до ВСЮ. Адвокатів м. Києва позбавили права брати участь у з’їзді саме у такий спосіб, через незаконне знеособлення.

А тим часом адвокати, які, в тому числі, не вникають в питання адвокатського самоврядування, які надають безоплатну правову допомогу, ризикують залишитися без професії: адже в будь-який момент їх можуть не допустити до участі в кримінальному провадженні, затримати і обшукати. Крім того, така ситуація позбавляє адвокатів, що працюють в м. Києві, потужного голосу на майбутньому З'їзді адвокатів України, призначеному на 20-21 листопада ц.р. у м. Мукачево. Але більшості адвокатів процес розподілу внесків малоцікавий - вони просто хочуть далі мати можливість надавати правову допомогу своїм клієнтам і користуватися всіма гарантіями адвокатського статусу...

Інформація про персональні дані адвокатів є незахищеною. Так, влітку 2014 року невстановленим чином інформація з Єдиного реєстру адвокатів України була розповсюджена в системі інформаційних ресурсів Російської Федерації під заголовком: Адвокати Росії.

Зазначене вище дискредитує адвокатуру України як правовий інститут, визначений статтею 59 Конституції України.

Зокрема, після втручання 26 жовтня 2014 року у систему ЄРАУ другого рівня в Єдиному реєстрі адвокатів України залишилися персональні дані про адвокатів, які перебувають під юрисдикцією Ради адвокатів міста Києва у кількості приблизно 800 осіб, інформація більше ніж відносно 3500 адвокатів видалена з публічного доступу.

«Спеціальний список делегатів»

Радою адвокатів України 24 жовтня 2014 року ухвалено рішення №133 «Про скликання III З’їзду адвокатів України» та рішення №136 «Щодо організаційних заходів із проведення III З’їзду адвокатів України», якими призначено на 20-21 листопада проведення III З’їзду адвокатів України у м. Мукачеве. У порядок денний включені питання щодо формування конституційних органів, зокрема, щодо призначення та повноважень членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії прокурорів. Радою встановлений кворум 1 делегат від 100 адвокатів, включених до Єдиного реєстру адвокатів України по відповідному регіону.

Разом із цим Радою адвокатів України прийнято рішення №166 про проведення конференції адвокатів міста Києва з порядком денним: обрання делегатів на ІІІ з’їзд адвокатів, питання звіту за поточний рік, іншими питаннями. Рішення супроводжено списком адвокатів, яким дозволено РАУ брати участь у конференції (районних зборах для обрання делегатів) у кількості 800 адвокатів, замість 4000 тисяч, які здійснюють адвокатську діяльність у місті Києві та відповідно до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» мають право на вирішення питань адвокатського самоврядування на регіональній конференції. Необхідно зазначити, що частина адвокатів, які включені НААУ у «спеціальний список» для проведення конференції протягом 2014 року, зупинили адвокатську діяльність і зараз перебувають на державній службі.

Відповідно до частини 5 статті 31 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» протягом строку зупинення адвокатської діяльності адвокат не може брати участь у роботі органів адвокатського самоврядування.

Таким чином, дії Національної асоціації адвокатів України в особі Ради адвокатів України направленні на прийняття рішень, які суперечать Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» і є неправомірними, а самі рішення незаконними.

Радою адвокатів України порушуються права адвокатів, які незаконно виключені із ЄРАУ, чим останні позбавлені права брати участь у регіональних конференціях та з’їзді адвокатів у якості делегатів, обирати та бути обраними до органів з’їзду, адвокатського самоврядування, інших органів, до яких відбувається делегування та призначення з’їздом та висувати свої кандидатури, брати участь у голосуванні з питань порядку денного з’їзду.

За два роки роботи Рада адвокатів України не вчинила жодних належних результативних дій щодо сприяння адвокатам у здійсненні професійної діяльності. Національна асоціація адвокатів України не бере участь у проектах реформування і демократизації вітчизняної юстиції. На жаль, керівників Ради адвокатів України цікавлять тільки кадрові питання та питання надходження грошей від адвокатів у вигляді внесків.

Як витратило НААУ 9 000 000 гривень за минулий рік, невідомо. У 2014 році НААУ запланувало зібрати з адвокатів 19 мільйонів, теж без звітів про використання.

На жаль, це не сталося. Розвиток подій продемонстрував відсутність бажання керівництва Національної асоціації адвокатури жити інтересами адвокатури.

Наразі керівництво Національної асоціації адвокатів України вчинило крок, який не тільки, як планувалось останнім, прибрав з дороги «нелояльних», він викинув з професії майже 10 000 адвокатів.

Десятки тисяч адвокатів принесено на жертовник двох посад, які завчасно обіцяні конкретним особам. Звісно, будь яке рішення, прийняте у такий спосіб та таким складом делегатів, буде нікчемним.

Про факт порушення повідомлено Міністерство юстиції України.

Однак реакція на порушення прав адвокатів вже відома, адже саме Павла Гречківського для виборів до ВСЮ лобіює вже нова політична сила, яка зайняла перше місце на виборах до Верховної ради.

Подані заяви про кримінальні правопорушення у органи МВС, прокуратуру, Службу безпеки України.

Рішення РАУ оскаржені до суду.

Старий покровитель керівництва НААУ насміхається над цинізмом знущань над адвокатами України і готує нові БЛОКУВАННЯ правової системи країни.

Леонід ІСАКОВ



Коментарі

  -4 #1 petya 6 нояб. 2014 г., 17:25:16
Знову джинса, приправлена привидом старої влади. Жодного посилання на законодавчі акти, просто лемент на користь групки жадібних нечитайл законів на чолі з Рафальською. А шостий абзац знизу, як і багато інших, мєлькав на інших сайтах, в коментарях. Джинса та ще й непрана. Не тратьте людє часу
  -5 #2 petya 6 нояб. 2014 г., 17:31:22
Непрана джинса, все списують на попередників. А ласа до грошей Рафальська тут наче не при ділі. Гроші замутила, всіх посварила. Хто таке пише? Чому не читають галузеве законодавство? Нащо брехнать? Нащо в 6му абзаці крадений комент з юрпрактики? Ай, да. До грошей хочеться й посаду.
  +3 #3 Оленка 6 нояб. 2014 г., 18:28:27
шановне створіннячко, це не позов, а стаття, це по-переше, а по-друге,так "правду" любите, що в обличчя, дивлячись в очі, слабо сказати? Чи той хто кричить "тримайте злодія!!!" найгучніше, сам таким і є? Petya, а може у вас є докази правдивості ваших слів? А може не такі вони вже і правдиві?) Де акти, факти? Так отож)) А от поведінка "очільників"НААУ РАУ і їх прибічники, які поводять себе як примітивні гопники- абсолютно на поверхні, а фактів.............. далі буде)
  +0 #4 дрон 10 нояб. 2014 г., 15:14:16
по ком то явно мусорка плачет. мало того что сами заблокировали реестр так еще на совет адвокатов киева стрелки переводят. типа вернем в реестр только покажите что деньги заплатили на верх. ага, щаз, разбежался.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.