Законопроект Геращенко надає «силовикам» інструмент для переслідування учасників акцій протесту

proplacheni protesti

 
Законопроект Геращенко не ліквідує проблему «проплачених», а тим паче «адміністративно мотивованих» мітингів, але надає «силовикам» інструмент для переслідування учасників акцій протесту. Про це на своїй сторінці в Фейсбук написав Володимир Чемерис.


Член колегії МВС, нардеп (фракція «Народний фронт»), А. Геращенко, заявив про свою чергову законодавчу ініціативу – законопроект «Про внесення доповнення до Кримінального кодексу України щодо підкупу учасника масового заходу».

Проект ще не внесено до Ради. Взагалі Геращенко і ця фракція просто фонтанують усілякими ініціативами на кшталт офіційного запровадження катувань etc, які, слава Богу, так і залишаються ініціативами. Але цей законопроект про запровадження кримінальної відповідальності за «проплачені» мітинги (штраф, 3-5 років) вже набув резонансу у ФБ, тому на нього варто відреагувати.

Проблема «проплачених» мітингів існує вже давно. Існує також і суспільна проблема «адміністративно мотивованих» мітингів, про які, на жаль, законодавці сьогодні чомусь не згадують. «Проплаченими», а також «адміністративно мотивованими» мітингами завжди користувалися як опоненти влади, так і влада. І за Кучми, і за Ющенка, і за Януковича, і зараз (в т. ч. представники «Народного фронту»).

Вирішувати цю проблему у законодавчому полі намагалися не раз. Принаймні, з 2005-го, коли розроблялися проекти про мирні зібрання. Я тоді був прихильником санкцій щодо організаторів проплати.

Але у ході дискусії, у якій взяли участь і представники МВС, дійшли до висновку, що трактувань факту передачі коштів від однієї особи до іншої може бути дуже багато. І довести у суді, що, оскільки пан Х передав після мітингу кошти пану У, то мітинг «проплачений», практично неможливо. Вірніше, можливо, якщо міліції і судам щодо конкретного мітингу дадуть вказівку «фас». Тому питання законодавчого переслідування «проплачених» мітингів було знято з дискусії.

Таке законодавство не ліквідує проблему, але надає силовим структурам інструмент для переслідування організаторів акцій протесту.

Конкретний приклад, як може бути застосована «ініціатива» Геращенка. Шахтарі Нововолинська протестують проти невиплати зарплат. Вони хочуть їхати до Києва, до Кабміну, який є адресатом їх вимог. Коштів у них немає (зарплати не платять). Профспілка (громадська організація, приватні особи) надає їм ці кошти. Кияни, які співчувають шахтарям, надають їм можливість переночувати у себе вдома. Вартість цих коштів і послуг, очевидно, перевищує 3% мінімальної зарплати. Тобто за законопроектом є «неправомірною вигодою». Організаторів мітингу міліція справляє у СІЗО.

Очевидно, така ініціатива наближеного до міністра депутата урядової фракції спрямована саме на переслідування протестних акцій, які все далі набирають розмаху. А зовсім не на ліквідацію «проплачених» і, тим паче, «адміністративно мотивованих» мітингів, про які урядовці, зрозуміло, намагаються не згадувати.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.