Масові журналістські організації закликають скасувати закріплену законом цензуру

pressa zakon

 
Незалежна медіа-профспілка і Національна спілка журналістів вважають, що законопроект № 2047 «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про авторське право і суміжні права» має бути доопрацьовано і розглянуто Верховною Радою України у найкоротший термін. При цьому до розгляду мають бути залучені медійні громадські організації. Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ).


Нагадаємо, що раніше законопроект розглядався профільним парламентським комітетом, але не був рекомендований до включення у порядок денний Верховної Ради. Стаття 13 пункт 3 нині діючого закону говорить, що співавтором будь-якого журналістського матеріалу, який базується на інтерв'ю, є особа, в якої журналіст бере інтерв'ю: «Співавторством є також авторське право на інтерв'ю.

Співавторами інтерв'ю є особа, яка дала інтерв'ю, та особа, яка його взяла» і хоча пункт 5 цієї ж статті вказує, що її положення не поширюються на випадки оприлюднення чи надання інформації на підставі Закону України «Про доступ до публічної інформації», на практиці це перешкоджає журналістам виконувати свої обов'язки з інформування суспільства.

В той же час, автори законопроекту не звернули належної уваги, що більшу небезпеку несуть вимоги статей 2 Закону України «Про друковані ЗМІ (пресу) в Україні» та 63 статті «Про телебачення і радіомовлення», які вимагають узгодження інтерв'ю саме з посадовою особою і надають посадовій особі право ознайомитись до публікації чи оприлюднення з передачею або текстом. Тому зміни, пов'язані з попереднім ознайомленням і наданням дозволу посадових осіб на поширенням публічної інформації, мають бути внесені у весь масив законодавства України. Вимоги попереднього погодження суперечать практиці Європейського суду з прав людини (рішення №. 58148/00, § 44, ECHR 2004 IV і no. 18990/05, § 84, ECHR 2011 IV), відповідно до якої журналіст не може бути обмеженим отриманням згоди на публікацію інтерв'ю. Згода на публікацію матеріалу презюмується в момент, коли особа, яка дала інтерв'ю, погоджується на нього.

НСЖУ і НМПУ вважають, що інтерв’ю посадової особи про свою діяльність на посаді не можна кваліфікувати як творчу працю, а лише задоволення потреб суспільства у важливій інформації. Чиновник не може виступати співавтором інтерв’ю, вимагати попереднього узгодженням з ним інформації, відеозапису. Є переконання в тому, що обов’язковість узгодження інтерв’ю мусить бути однозначно скасована. У той же час медіа-організації наголошують, що неуспіх розгляду вищезгаданого законопроекту пов'язаний і з тим, що він не був представлений на широке обговорення для медійної громадськості, масовим журналістським організаціям, йому не дали оцінок медіа-експерти, не було сформовано громадську думку.

НМПУ і НСЖУ закликають при підготовці майбутніх законопроектів у сфері свободи слова не допускати більше подібних помилок.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.