​Страйк адвокатів Київської області розпочнеться з 20 червня 2019 року

12 червня 2019 року за результатами спільного засідання Ради адвокатів Київської області, КДКА Київської області та представників НААУ під головуванням Петра Бойка було прийнято рішення про оголошення регіонального попереджувального страйку адвокатів Київської області. Про це повідомляє сайт radako.com.ua.


Після тривалого обговорення та врахування усіх ризиків такого радикального заходу, як страйк адвокатів, який буде проводитись вперше серед усіх Рад адвокатів регіонів, одноголосно було прийнято рішення про те, що внаслідок страйку на період з 20 червня до 20 липня 2019 року усіма адвокатами Київської області припиняється надання будь-якої правової допомоги у кримінальних провадженнях у поліції, прокуратурі, судах на території Київської області (окрім Києва). Страйк може бути припинено раніше, в разі оголошення підозри усім особам, винним у скоєнні злочину стосовно адвоката.

Також було прийнято рішення про те, щоб проінформувати про прийняте рішення теруправління ДСАУ, Нацполіції, МВС Київської області, прокурора Київської області тощо.

Окремо акцентовано увагу на тому, що відповідне рішення буде доведене й до керівництва Координаційного центру з питань надання безоплатної вторинної правової допомоги Київської області, що адвокати-»безоплатники» також не зможуть надавати допомогу в кримінальних провадженнях на території Київщини.

Під час засідання адвокати неодноразово наголошували на спільній позиції щодо того, що усі адвокати мають діяти за принципом «Один за всіх - всі за одного». Тож адвокати, які не будуть виконувати рішення Ради адвокатів Київської області про оголошення регіонального страйку, будуть нести дисциплінарну відповідальність.

Для належної організації страйку створений оперативний штаб з членів Ради адвокатів та КДКА Київської області.

Нагадаємо, що страйк оголошено через ситуацію навколо неналежного розслідування Національною поліцією України факту жорстокого побиття 20 травня 2019 року в Білій Церкві адвоката О.Несвітайла, який виконував свої професійні обов’язки. Група нападників завдала правнику важкі тілесні ушкодження, було знищене особисте майно адвоката. Внаслідок неналежного реагування з боку поліції (ігнорування чисельних викликів з боку свідків та дружини потерпілого, виїзд на місце події із запізненням) затримати нападників по «гарячих слідах» не вдалося. До Білоцерківського ВП ГУ НП в Київській області було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення за ст. 398 (Погроза або насильство щодо захисника чи представника особи), ст. 399 (Умисне знищення або пошкодження майна захисника чи представника особи) та ст. 400 (Посягання на життя захисника чи представника особи у зв'язку з діяльністю, пов'язаною з наданням правової допомоги) Кримінального кодексу України.

Попри наявність відео інциденту, поліція станом на 12 червня не встановила осіб, причетних до скоєння злочину. Досудове розслідування розпочалося лише на десятий день після побиття адвоката і тільки після втручання представників Комітету захисту прав і гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області. На думку адвокатів Ради адвокатів Київської області, таке ігнорування з боку поліції пояснюється тим, що начальник Білоцерківського ВП ГУ Національної поліції у Київській області Геннадій Мельниченко та начальник слідчого відділу Білоцерківського ВП ГУ Національної поліції у Київській області Олександр Федорчук мають безпосереднє відношення до вказаного організованого злочинного угруповання, причетного до побиття адвоката. Є підозра, що про цю ситуацію знає і голова Нацполіції Сергій Князєв, але спеціально не втручається в розслідування, або навіть сприяє «невтручанню» в цю справу з боку інших правоохоронних органів тощо.

Унаслідок публічного розголосу в ЗМІ справа вже начебто «зійшла з мертвої точки» (принаймні розпочате службове розслідування щодо керівництва поліції Білої Церкви), але у адвокатів є чіткі побоювання, що це не більше, аніж маніпулювання суспільною думкою. Так, відомо, що справу хочуть перекваліфікувати за статтею «хуліганство», а не злочин проти адвоката, а окремі «тітушки» вже виходили з пропозицією «домовитись».

Адвокатська спільнота Київської області обурена такими діями з боку Національної поліції і вимагає вжиття рішучих дій щодо розкриття злочину, оголошення підозри усім винним як в побитті адвоката, так і тих співробітників поліції, які унеможливили оперативне реагування на такий кричущий випадок порушення прав адвоката.

В іншому випадку попереджувальний регіональний страйк перетвориться на інші протестні акції адвокатів по всій території Україні.

Також вже відомо про те, що ТВО голови Київської облдержадміністрації В’ячеслав Кучер взяв під контроль ситуацію із адвокатським страйком.

Повний текст рішення Ради про оголошення страйку буде опублікований на сайті 13 червня 2019 року.

Додаткову інформацію з питань проведення страйку можна дізнатись за телефоном Секретаріату Ради адвокатів Київської області: (044) 425-44-64 або e-mail: [email protected].

Фото radako.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.