​Скандал із бронежилетами: виробник співпрацює зі слідством і впевнений у якості своєї броні

У червні Державне бюро розслідувань конфіскувало 11 тисяч бронежилетів, які б мала отримати українська армія. Співробітники ДБР зазначили, що це захисте екіпірування начебто легко прострілюється. Представники вітчизняного виробника, підприємства «ТЕМП-3000», упевнені: їхні бронежилети якісні, а розслідування Держбюро є нічим іншим, як дискредитацією компанії.


«Ми співпрацюємо зі слідством, адже впевнені, що наші бронежилети «Корсар М3с-1-4» витримають усі заплановані експертизи в межах розслідування», — заявив правозахисник науково-виробничого підприємства «ТЕМП-3000», керівний партнер адвокатського об’єднання Mitrax Кирило Фесик на прес-конференції в Києві.

Він підкреслив, що відео з начебто простреленим «темпівським» бронежилетом, яке в липні опублікувало ДБР (https://www.youtube.com/watch?v=yn-lLzkNS0Y), не є балістичною експертизою.

«Нам невідомо, що це за відео, хто, де та коли його фільмував, а також з якої зброї стріляли в бронежилет та чи взагалі була в ньому сталева пластина», — наголосив Фесик.

Представниця Держбюро розслідувань також під час прес-конференція підтвердила, що постріл у бронежилет, який зафільмували на відео й оприлюднили в ДБР, дійсно не експертиза. «Це була слідча дія, яку провели в Державному науково-дослідному інституті на базі МВС України. Зараз усі бронежилети направили на експертизу. Коли фахівці нададуть висновки, тоді ми зможемо остаточно говорити про якість цих бронежилетів», — пояснила речниця ДБР Анжеліка Іванова.

Вона додала, що «ТЕМП-3000» дійсно співпрацює зі слідством.

Нагадаємо, у середині липня представник Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України Сергій Місюра на своєму YouTube-каналі опублікував відео (https://www.youtube.com/watch?v=xtSmY2aSOFk) відвертої розмовою з працівником ДБР, який розповів подробиці скандалу з бронежилетами. Співробітник Бюро говорить: «Роман Труба (керівник ДБР — ред.) роздав накази бійцям. Бійці побігли (проводити обшуки — ред.). Копали-копали, хто його знає, що намагалися знайти. Знайшли «броник». Ми зараз тут, думають, наколупаємо. Повезли його кудись до Харкова в лабораторію. А там із «броником» ніби все нормально було. Ну, але ж завдання поставили. Повезли до Києва в лабораторію, що там робили, хто його знає. Наколупали дірок у ньому, коротше».

Засновник «ТЕМП-3000» Юрій Євтушенко зазначає, що ДБР намагається дискредитувати його підприємство. «Усе це для того, щоб просунути для виготовлення бронежилетів сталь, яку завезли в Україну для виробництва військової техніки, однак яка не пройшла тестування на міцність», — підкреслив він під час прес-конференції. І додав: «Бронежилети з партії, яку конфіскувало ДБР, тестували співробітники підприємства та спеціалісти Укрметртехстандарту».

Конфісковані бронежилети, додає Євтушенко, ДБР вивезла з критих складів Міністерства оборони й зберігає невідомо де та невідомо в яких умовах. Якщо жилети раптом потрапили під сильний дощ і їх не висушили, то тканина пріє, гниє, а сталева пластина може з часом ржавіти та втрачати міцність.

Засновник «ТЕМП-3000» наголошує, що бронежилети його компанії не поступаються ані американським, ані німецьким аналогам. «Наші бронежилети можуть служити навіть по 15 років. Реально коштують вони 12 тисяч гривен, якщо врахувати курс долара й рівень інфляції, однак державі ми продаємо їх за 8 тисяч».

Хоча бронежилети «Корсар М3с-1-4» відповідають усім вимогам Міноборони України, Євтушенко пропонує армійцям купувати нові «темпівські» жилети «Корсар М3мп-1А-6». Вони міцніші за свого попередника: броня має вже не 18 шарів сталі, а 26-ть, тому може витримати удар осколків, які влітають на швидкості 600 метрів за секунду. Також новий бронежилет прикриває більше частин тіла бійця: шию, плечі й стегна. Він громіздкий лише на перший погляд, проте за необхідності його можна скинути трьома рухами. Найближчим часом невелику партію бронежилетів нададуть оборонному відомства для тестування. Виробник і Міноборони про це домовилися офіційно.

Для довідки: Науково-виробниче підприємство «ТЕМП-3000» уже 30 років виготовляє різноманітні бронежилети, шоломи, екіпірування й костюми для військових. Свою продукцію компанія постачала щонайменше в 20 країн: зокрема США, Велику Британію, Єгипет, Саудівську Аравію та Афганістан — в усіх українська броня пройшла випробування. Свого часу «темпівські» бронежилети захищали життя наших миротворців в Іраку.

За матеріалами прес-служби НВП «Темп-3000»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.