​Генпрокурор Луценко заважає НАБУ притягнути митників до кримінальної відповідальності

Зміна Генпрокурором підслідності у справі за фактом зловживань службовими особами митниць ДФС, які сприяли діяльності групи компаній по розмитненню імпортованих в Україну товарів за значно заниженою вартістю, унеможливлює завершення розслідування і притягнення винних до кримінальної відповідальності. НАБУ закликає Юрія Луценка прийняти процесуальне рішення та повернути кримінальне провадження детективам Бюро.


Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

За інформацією відомства, з жовтня 2017 року детективи Національного бюро розслідували корупційну схему, впроваджену службовими особами державного органу з розмитнення низкою суб’єктів господарювання імпортованих товарів за заниженою вартістю, в результаті чого державі заподіяно збитки в розмірі 170 млн грн. Попередня правова кваліфікація злочину – ст.364 КК України.

У межах цього розслідування детективи ініціювали накладення арешту на 450 млн грн компаній-учасниць схеми. Згодом, у листопаді 2017, кінцевий бенефіціар зазначених компаній запропонував детективам НАБУ неправомірну вигоду у розмірі 800 тис. дол. США, аби ті припинили розслідування та передали кримінальне провадження для подальшого досудового розслідування до іншого правоохоронного органу. Його було викрито «на гарячому». Цей факт задокументований та вже розслідуваний – обвинувальний акт стосовно особи, яка намагалася надати неправомірну вигоду, скерований до Печерського районного суду міста Києва у липні 2018 року.

За два роки розслідування детективи НАБУ провели необхідні слідчі дії для встановлення усіх обставин вчинення злочину та зібрали велику кількість доказів. Однак, чим ближче детективи підходили до фінішної прямої, тим відвертіші були намагання усунення їх від цієї справи.

Відповідно до ч.5 ст.216 КПК України забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності НАБУ, іншому органу досудового розслідування.

24 травня справу було передано до ДБР, однак Генпрокурор наприкінці червня скасував це рішення.

Водночас сам Генпрокурор за кілька місяців передумав та 15 серпня 2019 року з незрозумілих підстав та без вивчення матеріалів кримінального провадження раптово передав справу, змінивши підслідність, до Національної поліції України. Відтак, Юрій Луценко врешті зробив те, чого домагався пропозицією неправомірної вигоди детективам НАБУ кінцевий бенефіціар компаній, які фігурують у розслідуванні.

Уже не вперше Генеральний прокурор приймає рішення про визначення підслідності розслідувань НАБУ за іншими органами всупереч закону. Так, 19 липня 2019 року він передав справу про заволодіння 20 млн. дол. США державного АТ «Ощадбанк», в межах якої детективи НАБУ і прокурори САП повідомили про підозру 12 особам, слідчим Національної поліції України.

Національне бюро наголошує, що такі рішення Генерального прокурора ставлять під загрозу можливість притягнення посадовців до кримінальної відповідальності. Адже навіть у разі направлення слідчими Національної поліції України обвинувальних актів у цих справах до суду, всі зібрані докази можуть бути визнані недопустимими.

Фото globallookpress.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.