У Києві посилюється протизаконний тиск на журналістів

Фото "Конфлікти і закони"
 
За останній час українська преса вже відчула на собі «демократичність» існуючої влади. Тепер (з позиції міліціянтів, які хочуть вислужитись перед колишнім уркаганом та його соратниками) журналістів, які висвітлюють  акції протесту, треба пресувати і залякувати. Що вони і роблять. Без вагань, без законів, докорів сумління та совісті.
 
«Конфлікти і закони» отримали  заяву Олени Білозерської, в якій журналістка зазначає, що наразі на неї чиниться тиск і що правоохоронці і надалі поводять себе з представниками ЗМІ, як з особами, які зі свідків можуть перетворитись на підозрюваних.
 
Нижче наводимо текст заяви Олени Білозерської:
 
Як повідомили у багатьох ЗМІ (за що я їм дуже вдячна), 27 березня цього року слідчий з Голосіївського РОВД Коновод В.В. провів у мене обшук і вилучив два DVD-диски з фотоматеріалами. На них були акції радикальної молодіжної організації "Автономний спротив", які я, будучи журналістом, фотографувала.
 
Це прямо суперечить ст. 17 Закону України "Про державну підтримку ЗМІ і соціальний захист журналістів", де сказано: "Службова діяльність журналіста не може бути підставою для його арешту, затримання, а також вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених ним матеріалів і технічних засобів, якими він користується у своїй роботі".
 
Ордер на обшук був підписаний суддею Голосіївсього суду Колдіною О.О. Вочевидь, слідчий Коновод не повідомив її, що ми з Олексієм Фурманом (фотокор "Фотоленти", в якого одночасно зі мною теж відбувся обшук) є професійними журналістами.
 
Я проходжу свідком по кримінальній справі, заведеній через те, що 17 лютого "автономи" закидали димовухами і фарбою магазин дорогого хутра. Справу порушили проти одного з учасників, якого на місці упіймали і жорстоко побили охоронці магазину. Він кинув у напрямку магазину лампочку з фарбою.
 
Вчора, 13 квітня, мене знову викликали на допит, де влаштували очну ставку з цим обвинувачуваним.
 
Хлопець повністю визнає свою провину і при мені розповідав слідчому, що робили інші учасники акції, називаючи їх поіменно.
 
При всьому цьому слідчий, маючи затриманого, який в усьому зізнався, і знаючи імена інших учасників акції, чомусь їх не турбує і на допити не викликає, а вимагав від хлопця, щоб той дав покази проти мене - нібито я бачила, як вони змовлялися про проведення акції і розподіляли між собою димові шашки і фарбу.
 
Під час мого допиту був присутній мій адвокат Сидір Кізін, але слідчий забороняв нам спілкуватися і не дав йому можливість надати мені юридичну допомогу. Врешті-решт мені стало погано, адвокат попросив викликати "швидку допомогу", але слідчий відмовився і фізично не давав мені вийти з кабінету. Черговий міліціонер на прохання адвоката все-таки викликав "швидку", і медики надали мені допомогу.
 
І це все при тому, що 25 березня був виданий наказ Міністра внутрішніх справ України №88 «Про вдосконалення взаємодії органів внутрішніх справ із засобами масової інформації», де, зокрема, сказано, що:
 
"У разі скоєння протиправних дій відносно представників засобів масової інформації, інших резонансних подій за їх участю забезпечити негайне прибуття до місць таких подій керівників ГУМВС, УМВС та відповідних підрозділів по зв’язках з громадськістю з метою здійснення контролю за дотриманням прав журналістів. Терміново доповідати про такі події Міністру внутрішніх справ України".
 
Нічого цього не було зроблено.
 
Оскільки сама акція, здійснена активістами проти магазину хутра, не має ознак серйозного кримінального злочину, і всі її учасники вже встановлені, розцінюю дії слідчого як тиск на журналістів, здійснюваний на замовлення когось із можновладців - щоб на моєму прикладі відучити журналістів висвітлювати протестні акції.
 
Вважаю це неприпустимим.
 
Олена БІЛОЗЕРСЬКА

Наступна стаття »



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.