​Несвяткова історія: хто вбив автора найвідомішої української колядки

Учитель музики Микола Леонтович відомий завдяки обробці народної пісні «Щедрик». Коли додали англійську версію тексту, світ отримав різдвяний хіт - Carol of the Bells.


Мелодія піднесена, але не такою була доля автора. Про його смерть газета «Вести» повідомила 2 березня 1921 року. Насправді, вбивство сталося ще 23 січня. За офіційною радянською версією, композитор став випадковою жертвою невідомого грабіжника.

Правда спливла тільки в 2000-х, коли розсекретили архіви радянських спецслужб і виявили записи друзів Леонтовича. Ім'я вбивці було названо, але мотив тепер встановити неможливо.


Микола Леонтович народився в 1877 році на Поділлі, в сучасній Вінницькій області. У пошуках роботи поїхав на Донбас. Після потрапив до Києва, але злидні громадянської війни змусили повернутися ближче до сім'ї. Восени 1919-го він пішки долає 270 кілометрів до Тульчина.

Вдома композитор викладає в церковному училищі, керує аматорським хором, пише оперу «На русальний Великдень». З грошима - повна дупа. На зимові свята 1920-1921 років дочку Галину відсилає до свого батька-священика в село Марківка. Там повинно бути сало, масло, борошно. У січні відправляється сам.

80 кілометрів, знову пішки. Леонтович одягнений в старе пальто, шапку зі старої ковдри, саморобні рукавиці і сіро-чорні штани з великими фіолетовими латками. До батька потрапляє під вечір 21 січня. Грає сім'ї на піаніно, на прохання сестри записує нотами шевченківський «Заповіт».

На наступний вечір до будинку під'їжджає віз. Федір Грабчак із сусіднього села управляє кіньми, з ним пасажир - невідомий молодий чоловік. Інтелігентне обличчя, пристойне пальто, на голові легка кепка не по погоді. Представляється Афанасієм Грищенко, уповноваженим ЧК по боротьбі з бандитизмом в селах і проситься переночувати.

Сім'я і гості разом вечеряють і йдуть спати. Будинок у батька Дмитра маленький - на дві кімнати. В одній лягає він з онукою і донькою, в іншій - Леонтович і гість. Щоб Грищенко не замерз, батько накриває його своєю шубою.

На світанку сім'я прокидається від гучного звуку. Батько забігає в сусідню кімнату. Микола Леонтович напівсидить на ліжку, з правого боку тече кров. Напроти - Грищенко з гвинтівкою.

Стрілець наказує Грабчаку зв'язати рушниками руки сестрі і дочці. Священик повинен показати, де золото. Золота немає. Грищенко забирає шубу, білизну, ложки, годинник Леонтовича, взуття. Композитора доводиться ховати босим.

Рапорт про вбивство Миколи Леонтовича. Джерело: Музей Миколи Леонтовича

У розсекреченому рапорті начальника Гайсинської повітової міліції написано:

«В ночь на 23-е января агент уездчека Грищенко выстрелом из винтовки убил сына священника с. Марковки, Кубличской волости Николая Леонтовича 43-х лет, у которого Грищенко ночевал, и 26-го января Грищенко, скрывавшийся в м. Теплике, при преследовании его чинами милиции, выстрелом из винтовки ранил в живот милиционера Твердохлеба».

Діяв чекіст з власної ініціативи або за наказом, невідомо. В архівах є дані про виплату йому 5000 рублів «на секретні витрати». Якщо Грищенко дійсно, як він говорив, їхав з Кібличв в Теплик через Карабелівку, то Марківка була не по дорозі.

Що трапилося з Грищенком, точно не відомо. За непідтвердженими відомостями, згодом сусід Леонтовича нібито зарубав вбивцю лопатою.


У 1921-му або 1922 році український хор Олександра Кошиця вперше виконав «Щедрик» у США. У 1936 році американець українського походження Петро Вільховський створив англійську версію тексту. Сьогодні тільки одне з сотень, найпопулярніше виконання Carol of the Bells набрало в YouTube більше 138 мільйонів переглядів.

Джерело: was.media

Переклад: Конфлікти і закони

Фото was.media



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.