​У Варшаві відбулася дискусія, присвячена 100-річчю Київської операції

У 1920 році польське питання стало центром європейських справ. Про це у четвер у Варшаві заявив голова Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек, який взяв участь у дискусії «Генезис Київської операції». Він також нагадав, що Юзеф Пілсудський усвідомлював імперіалізм росії, повідомляє Польське радіо.


«1920 рік є одним з найважливіших у минулому столітті. Це рік, у якому польське питання стало центром європейських справ. Від того, як закінчилася би наша історія у 1920 році, залежало не тільки наше майбутнє, але й усієї Європи», - сказав Шарек, відкриваючи зустріч істориків у Бельведерському палаці, присвячену генезису Київській операції, тобто наступу польських та українських військ проти Червоної армії. Він нагадав, що Юзеф Пілсудський, як лідер молодої польської держави, мусив боротися не тільки з більшовицькою навалою, але також з втомою поляків після їх великих втрат під час Першої світової війни.

«Юзеф Пілсудський однак знав, що цей імперський елемент є чимось постійним в історії росії, незалежно від того, хто керує росією», - сказав Шарек, зазначивши, що у зв’язку з імперською російською політикою (також у період більшовизму) Пілсудський шукав союзу з сусідніми з Польщею народами на сході. У цьому контексті він нагадав про успішну польсько-латвійську операцію початку 1920 року, якою командував генерал Едвард Ридз-Сьміґлий, завдяки якій з Даугавпілса вдалося витіснити більшовиків.

«Там це вдалося. Ми допомогли латвійцям повернути незалежність. З Україною цього не вдалося. Наслідки цього були величезними. Ми не займаємося альтернативною історією – «що було б, якби». У кожній конфігурації (…) якби кордон був тоді на Бузі, то я не знаю, чи Польща би вистояла, але ями з жертвами Голодомору були би поблизу Станіславова, Львова і Тернополя (…). І якби так, як польський народ пішов за Пілсудським, український народ пішов би за Симоном Петлюрою, не було би тих мільйонів жертв Голодомору та Великого терору в Києві та в Україні», - сказав Шарек.

Київська операція війська польського (1920) - наступальна операція війська польського і армії УНР у квітні 1920 року, метою якої було відбити Київ у більшовиків. У Житомирі маршал польської армії Юзеф Пілсудський зробив промову до українського народу, наголошуючи, що українці мають право на свою незалежну державу. А потім, протягом доби пройшли 90 км і спинилися біля брами Києва, не зустрічаючи опору. 6 травня була захоплена Біла Церква. Наступного дня частини Червоної армії втекли з Києва. Незабаром у Київ вступили кавалерійські частини війська польського (а 8 червня - піхота). Але 14 травня в Білорусі почався наступ радянського західного фронту. А 12 червня в Київ увійшла Червона Армія.

Польсько-українські війська вступають у Київ у 1920 році. Public domain



Коментарі

  +0 #1 Aleks 23 февр. 2020 г., 17:40:08
Петлюрa заключил договор с Пилсудским 21 апреля 1920 года. Передав Польше значительную часть Украины, Петлюре не удалось выторговать у поляков и хотя бы какую-то ограниченную автономию для Восточной Галичины в составе их государства. «Правительство УНР принимало на себя также обязательство поставлять польским войскам в Украине в течение всей войны «мясо, жиры, муку, крупы, картофель, сахар, овес, сено, солому и т.д.». За все же продукты, поставленные поляками для своих войск из Польши, правительство УНР должно было своим союзникам платить. Польша принимала на себя до окончания войны руководство всеми железными дорогами Украины.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.