Обвинувачення члена-кореспондента Національної академії медичних наук України

bebeshko

 
Хочу розповісти про долю одного всесвітньо відомого вченого, а саме про Бебешко Володимира Григоровича (н. 07.02.1938 р.), член-кореспондент Академії медичних наук України, обраний 03.10.2002 року за спеціальністю «гематологія», доктор медичних наук (1983 рік), професор (1983 рік), директор Інституту клінічної радіології ДУ «Науковий центр радіаційної медицини АМН України» (з 1986 року), генеральний директор ДУ «Науковий центр радіаційної медицини АМН України» (з 2000 року по 2011 рік), завідувач відділу гематології та трансплантології Інституту клінічної радіології (з 2000 року), заслужений діяч науки и техніки України (13.12. 2006 р.), лауреат державної премії України в галузі науки и техніки (10.12. 2007 р.).


Один з провідних учених в галузі клінічної та експериментальної гематології. Ним започаткована дитяча гематологічна служба в Україні. Створив наукову школу "Радіаційна імуногематологія". Автор 553 наукових праць, у тому числі 12 монографій та 9 авторських свідоцтв.

Володимир Григорович директор Центру співробітництва з ВООЗ по мережі медичної готовності та допомоги при радіаційних аваріях; представник України в ЄС з питань імуногематології та трансфузіології, експерт ВООЗ та МАГАТЕ з питань радіаційної медицини. Нагороджений орденом "За заслуги" III ступеня, Почесною грамотою Верховної Ради України, Міжнародним орденом Сократа (Великобританія), медаллю «1500-летие Киева», знаком «Ветеран праці».

Всі ці заслуги та наукові досягнення не захистили Володимира Григоровича від безжальної української правоохоронної системи, а саме: 17.05.2012 року Володимира Григоровича слідчий СУ ГУМВС України в м. Києві притягнув в якості обвинуваченого у вчиненні злочину? передбаченого ч. 2 ст. 210 КК України, по кримінальній справі 20-3605.

Вказана кримінальна справа порушена по факту нецільового використання бюджетних коштів, отриманих в 2003 році на завершення будівництва лабораторного корпусу Наукового центру радіаційної медицини, генеральним директором якого Бебешко В.Г. був в період з 2000 року по 2011 рік.

Постанова про притягнення як обвинуваченого від 17.05.2012 року мотивується тим, що бюджетні кошти, окрім лабораторного корпусу, були використанні на благоустрій, огорожу, прохідну.

Володимир Григорович відповідав за наукову роботу та не був причетний до виконання будівельних робіт, вказані роботи приймав його заступник з економічних питань.

Коли Володимир Григорович дізнався про можливі зловживання зі сторони його заступника, він ініціював проведення перевірок по даному питанню.

Слідство не встановило зв'язок Володимира Григоровича з відповідальною особою, але пред’являючи обвинувачення, вказало, що він начебто в невідомому місці в невідомий час домовився про нецільове використання коштів зі своїм заступником.

Тобто, слідство сформувало звинувачення у злочині відомого на весь світ вченого виключно на припущеннях про його причетність до справи.

Шевченківський районний суд м. Києва, отримавши таке обвинувачення, в першому ж засіданні 12.07.2012 повернув справу на додаткове розслідування, оскільки недоведена причетність Володимира Григоровича до справи.

Не дивлячись на вказане, Апеляційний суд м. Києва 14.09.2012 року задовольнив скаргу прокурора та скасував постанову Шевченківського районного суду м. Києва і повернув справу для розгляду справи в суді першої інстанції.

Дивлячись на описану ситуацію, виникає питання: в якій ще країні світу влада дозволяє собі мордувати своїх вчених по безпідставних звинуваченнях? Про яку науку та розвиток країни може іти мова в такій ситуації. Автор вважає, якщо ситуація не зміниться, ми найближчим часом станемо поліцейською країною.

Роман ТИТИКАЛО, науковий радник Адвокатської компанії «Правочин», адвокат, кандидат юридичних наук, виконавчий директор ГО «Спілка захисту прав підприємців»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.