​На Харківщині засуджено організатора та координатора руху «Юго-Восток» до 6 років позбавлення волі

23 травня 2017 року Київський районний суд м. Харкова підтримав вимоги прокуратури області і визнав винним 69-річного лідера руху «Юго-Восток» в організації масових заворушень, що супроводжувались погромами (ч. 1 ст. 294 КК України) та публічними закликами до насильницької зміни конституційного ладу України, захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109 КК України), повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.


За інформацією процесуального керівника Максима Мозгового, координатора сепаратистського руху засуджено до 6 років позбавлення волі.

Прокуратура довела в суді, що Ю. Апухтін був організатором масових заворушень у квітні 2014 року біля будівлі Харківської облдержадміністрації. Він неодноразово публічно закликав до зміни конституційного ладу, невизнання чинної державної влади, створення «Харківської народної республіки» та так званої «Конституції ХНР».

Також доведено, що Апухтін був одним із ініціаторів з проведення у Харкові «референдуму» з питань федералізації – створення так званої «Юго-Восточной автономии от Одессы до Харькова», який планувався у травні 2014 року, однак не відбувся.

«Під час судового розгляду допитано 12 свідків та 2 експертів. Вивчені відеоматеріали з мітингів, що відбувалися 8 квітня та 9 травня 2014 року на майдані Свободи, в яких активну участь брав засуджений», - розповів М. Мозговий.

Довідково:

Координатора руху «Юго-Восток» Ю. Апухтіна затримали у квітні 2014 року за підозрою в організації масових безпорядків (ч.1 ст. 294 КК України). У травні 2014 року після внесення застави Ю. Апухтін вийшов з-під варти. У грудні 2014 його знову арештували - за підозрою у публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу України, захоплення державної влади, вчинених повторно (ч. 3 ст. 109 КК України).

Крім того, у серпні 2014 року окружний адміністративний суд області задовольнив позов прокурора м. Харкова та припинив діяльність Громадської організації «Юго-Восток», шляхом примусового розпуску. Суд визнав, що організація, якою керував Апухтін, несе в собі загрозу суверенітету України та безпеці її народу.

У січні 2015 року прокуратура області направила до суду обвинувальний акт стосовно Ю. Апухтіна за ч. 1 ст. 294, ч. 3 ст. 109 КК України).

Наразі вирок суду не набув чинності, оскільки триває час на апеляційне оскарження.

Фото прес-служби прокуратури Харківської області



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.