​Лікар швидкої допомоги проведе два роки за гратами через невірний діагноз хворому

Суддя Вінницького міського суду Вінницької області 2 жовтня 2018 року визнав винним та призначив покарання у вигляді двох років позбавлення волі 60-річному лікарю швидкої медичної допомоги, який невірно встановив діагноз хворому та не в повному обсязі провів догоспітальне обстеження, що призвело до смерті чоловіка. Одночасно суд ухвалив стягнути з обвинуваченого моральну шкоду в розмірі 100 тисяч гривень на користь потерпілої – матері померлого, повідомляє «Судова влада України» з посиланням на прес-службу суду.


Вироком Вінницького міського суду Вінницької області від 2 жовтня 2018 року лікаря швидкої медичної допомоги визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 140 КК України – неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого. Справу розглянуто під головуванням судді-криміналіста Руслана Каленяка.

У ході судового розгляду стало відомо, що ввечері, 3 грудня 2015 року, чоловіку стало погано – він відчув біль у грудях та серці, тому до нього викликали швидку допомогу. Так, прибувши до хворого, лікар здійснив огляд, провів кардіологічне обстеження, за результатами якого не оцінив важкість стану чоловіка. Тобто, медичний працівник невірно встановив діагноз хворому – «Нейроциркуляторна дистонія по змішаному типу (наслідок алкогольної інтоксикації)», що унеможливило вибір потрібної тактики лікування, в результаті чого хворого на серцево-судинне захворювання вчасно не госпіталізували. Наступного дня стан чоловіка погіршився і він помер. Згідно висновку експерта, на момент проведення обстеження у чоловіка була одна із стадій інфаркту міокарда.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений свою винну в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні не визнав. Разом з тим, його вина повністю підтвердилася показаннями потерпілих, свідків, спеціалістів, чиї пояснення були логічними та узгодженими між собою та підтвердили висновки експертиз.

Оцінивши кожен доказ з точки зору допустимості, достовірності, достатності та взаємозв’язку, суд дійшов висновку, що в даному випадку медичний працівник неналежно виконав свої професійні обов’язки внаслідок недбалого та несумлінного ставлення до них, яке виразилося в тому, що він, маючи значний стаж медичної роботи, відповідну кваліфікацію та знання в області серцево-судинних захворювань, невірно встановив діагноз хворому та не в повному обсязі провів догоспітальне обстеження, що призвело до смерті чоловіка. Відповідно до цього, вина 60-річного лікаря в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні знайшла своє підтвердження в ході судового розгляду.

Суд ухвалив визнати винним 60-річного лікаря швидкої медичної допомоги у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 140 КК України, і призначив йому покарання у виді двох років позбавлення волі. Одночасно суд стягнув з обвинуваченого на користь потерпілої – матері померлого, моральну шкоду в сумі 100 тисяч гривень.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання заяви апеляційної скарги, вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Фото 112 Україна



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.