​Той, хто отримав ушкодження, не завжди потерпілий: суд скасував вирок учаснику АТО, обвинуваченому у нанесенні тілесних ушкоджень

У жовтні 2016 року в одному із розважальних закладів у центрі Сум між обвинуваченим та потерпілим виник конфлікт. За показами свідків, потерпілий, який перебував у стані алкогольного сп’яніння, неодноразово ображав обвинуваченого та постійно до нього чіплявся. Крім того, при черговій «розмові» першим вдарив його ногою в тулуб. Захищаючись, обвинувачений, наніс потерпілому удар в обличчя, від якого той впав та, вдарившись головою об асфальт, отримав тілесні ушкодження.


Ковпаківський районний суд м. Суми визнав атовця винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 Кримінального кодексу України (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження), призначив йому покарання у вигляді виправних робіт строком на 2 роки з обов’язком відшкодувати потерпілому моральний та матеріальний збиток у розмірі 50 000 та 25 420 гривень відповідно.

З таким вироком не погодилася сторона захисту та подала апеляційну скаргу. Захисник обвинуваченого просив скасувати вирок суду та закрити кримінальне провадження за відсутністю в діях його підзахисного складу злочину. За словами адвоката, обвинувачений діяв в межах необхідної самооборони, оскільки мусив захищатися від постійних моральних, а головне фізичних нападок потерпілого.

Обвинувачення натомість наголошувало на тому, що вирок суду першої інстанції цілком обґрунтований, а покарання законне. Аргументувало тим, що особа мала усвідомлювати суспільні-небезпечні наслідки нанесення удару кулаком в голову потерпілому.

Розглянувши матеріали кримінального провадження, Сумський апеляційний суд скасував вирок місцевого суду та направив справу на новий судовий розгляд. Таке рішення колегія суддів кримінальної палати прийняла через невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи. Зокрема, в обґрунтування вироку суд першої інстанції поклав покази потерпілого, протоколи пред’явлення особи для впізнання, протокол проведення слідчого експерименту, а також висновок судово-медичної експертизи. Натомість не врахував та не проаналізував події, які передували нанесенню удару обвинуваченим потерпілому, не взяв до уваги свідчення деяких свідків, покази обвинуваченого розцінив як обрану лінію захисту, повідомляє «Судова влада України» з посиланням на прес-службу суду.

Фото court.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Заява спікера Джонсона нарешті підкріплена його рішучістю винести на голосування 60 мільярдів доларів допомоги від США Україні

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.