​Суд захистив право пенсіонера на отримання пенсії з урахуванням усіх періодів трудової діяльності

Закарпатський окружний адміністративний суд задовольнив позов пенсіонера, яким визнав протиправною відмову Виноградівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області зарахувати до трудового стажу період його роботи в кооперативі, повідомляє «Судова влада України» з посиланням на прес-службу суду.


Приводом для звернення пенсіонера до суду став лист Виноградівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області про неможливість зарахувати в трудовий стаж майже чотири роки його роботи в кооперативі, оскільки в трудовій книжці номер протоколу про прийняття на роботу нечіткий (виправлений), а відтак порушено п.2.3. та 2.5. Інструкції про порядок ведення трудових книжок на підприємствах, в установах і організаціях від 20.06.1974 року № 162.

Суд встановив, що згаданий кооператив працював на базі Виноградівського управління осушних систем і протиповеневих споруд, що підтверджується довідкою басейнового управління водних ресурсів річки Тиса № 01-21/64 від 14.01.2019 року, виданою позивачу на підтвердження того, що він дійсно працював на підприємстві, і до якої долучено копії відповідних наказів.

Судом зазначено, що у відповідності до ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Виникнення сумнівів у Пенсійного фонду щодо запису в трудовій книжці може бути підставою для перевірки, в ході якої має бути встановлено обставини, які перешкоджають зарахуванню періоду роботи до стажу. Відсутність запитуваної інформації чи документів не може нівелювати відомості трудової книжки, оформленої належним чином, та позбавляти особу права на належне пенсійне забезпечення з урахуванням набутого нею трудового стажу.

Також суд зауважив, що приводом для призначення пенсії є відповідний стаж роботи, а не дотримання всіх формальних вимог при заповненні трудової книжки. У даному випадку відповідач не врахував, що не всі недоліки записів у трудовій книжці можуть бути підставою для неврахування відповідного стажу, оскільки визначальним є підтвердження факту зайнятості особи на відповідній роботі, а не правильність записів у трудовій книжці, зокрема виправлення у номері протоколу.

Фото court.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.