​Суддя Печерського суду вирішив стягнути на користь Андрія Портнова 7 млн грн з бюджету

Суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк задовольнив позов колишнього радника януковича Андрія Портнова про захист честі та гідності й вирішив стягнути з державного бюджету майже 7 мільйонів гривень на його користь. Про це повідомила адвокатка та сестра Андрія Портнова Олена Ісаєвська. Судове засідання відбулося 2 серпня, пише Слідство.Інфо.

Екс-радник президента й заступник голови АП часів януковича Андрій Портнов вимагає відшкодування — майже 7 мільйонів гривень від Міністерства юстиції та Держказначейства за нібито завдану шкоду його репутації.


Адвокатка Портнова під час засідання 2 серпня заявила, що уряд Канади застосував санкції проти її підзахисного на підставі листа прокуратури від березня 2014 року. У листі нібито написали неправду щодо причетності Портнова до порушень закону.

Як ідеться в позовній заяві, тодішні заступники генпрокурора та посол України в Канаді в листуванні з канадським урядом називали його «підозрюваним», через що він нібито потрапив до санкційного списку цієї країни. Хоча, за словами Портнова, на той час він не був підозрюваним у жодному провадженні.

Ісаєвська сказала, що Портнов справді був у статусі підозрюваного, але недовго.

Представники Міністерства юстиції, Державної казначейської служби, Генпрокуратури та МЗС назвали позовні вимоги безпідставними й просили відмовити в позові. А посол України в Канаді Андрій Шевченко у коментарі Слідству.Інфо називав Позов Портнова «неадекватним та політично вмотивованим».

У своєму Telegram-каналі Андрій Портнов наголосив, що не збирається стягувати кошти з українського бюджету, а планує дочекатися, коли Держказначейство стягне гроші із заступниці Генерального прокурора Анжели Стрижевської, чиновників МЗС і посла України в Канаді Андрія Шевченка.

Генпрокуратура та Мін’юст у червні двічі заявляли про відвід судді Сергія Вовка, який ухвалив рішення на користь Портнова, мотивуючи це можливою упередженістю та наявністю проти судді кримінального провадження, проте обидві заяви були відхилені.

Сергій Вовк. Фото УНІАН

Сергій Вовк відомий як суддя, який у 2012 році засудив Юрія Луценка до чотирьох років за ґратами через нібито незаконне святкування Дня міліції в палаці «Україна». Згодом це рішення Європарламент назвав таким, що не відповідає міжнародним стандартам справедливого, прозорого та незалежного судового процесу.

Також суддя Вовк головував у колегії суддів, яка засудила до п’яти років колишнього виконувача обов’язки Міністра оборони Валерія Іващенка. Його визнали винним у зловживанні службовим становищем під час підписання у 2009 році санкції по реалізації Феодосійського судно-механічного заводу в Криму. Європейський парламент згодом визнав Іващенка засудженим з політичних мотивів.

Окрім того, у складі колегії у 2011 році Вовк розглядав справу про хабарництво в Державному центрі зайнятості. У директора Володимира Галицького при затриманні вилучили гроші й 30 кілограмів золота на 7 мільйонів гривень. Співробітники центру фігурували як співучасники, однак згодом їх визнали винними. Та колегія суддів вирішила повернути їм вилучене майно, зняти арешт з будинків, квартир, автомобілів і коштів на рахунках.

Суддю Вовка намагалися притягнути до кримінальної відповідальності й позбавляли суддівської недоторканності. Зокрема, за версією прокуратури Києва, у 2015 році суддя незаконно позбавив громадянина права власності на майно. Тоді Сергія Вовка тимчасово відсторонили, однак у 2016 році він повернувся на роботу.

Як повідомляв «Український тиждень», Вовк з 2006-го до 2010 рік встиг заробити на квартиру в понад 200 квадратів, земельну ділянку, вантажний Ford, а також автомобілі Toyota та Honda для родини.

У 2011-му суддя Вовк, за інформацією медіа, задекларував дві земельні ділянки на Одещині — в Кароліно-Бугаз та в Затоці, — а також дві квартири в Одесі.

За інформацією «Чесно», у 2015 році Вовк задекларував квартиру на 67 квадратів, однак у попередній декларації цієї квартири немає.

віктор янукович та Андрій Портнов. Фото УНІАН



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.