​Україна не зобов'язана скасовувати мораторій на продаж землі через ЄСПЛ - Верховний суд

Україна не зобов'язана скасовувати мораторій на купівлю-продаж земель сільгосппризначення. Таку правову позицію видала Велика палата Верховного суду в ході розгляду справи №227/1506/18. У ній дано правову оцінку постанови Європейського суду з прав людини від 22 травня 2018 року в справі «Зеленчук і Цицюра проти України» (заява №846/16 и №1075/16). Вважалося, що вона фактично скасувала мораторій на продаж землі в нашій країні. Однак ВП-ВС чітко постановила, що це не так, повідомляє ubr.ua.


«Висновок ЄСПЛ не відкриває вільну торгівлю земельними ділянками в Україні. Добре, що Верховний суд розвіяв цей міф і дав чітку позицію з питання. А то всі раптом вирішили, що мораторій на продаж і вільну мену вже не діє. Була справжня плутанина, під яку почали форсувати відкриття ринку землі. Тепер же ВП-ВС підкреслила, що потрібно керуватися не постановою ЄСПЛ, а законодавством України», - зазначив старший партнер адвокатської компанії« Кравець і партнери »Ростислав Кравець.

Велика палата в обґрунтування свого рішення видала три ключових аргументу:

По-перше, стаття 14 Закону N 899-IV не забороняє можливість обміну земельними ділянками, які використовуються для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в інших випадках, ніж той, що визначений у частині першій цієї статті, як і не забороняє можливість обміну іншими, ніж призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельними ділянками сільськогосподарського призначення.

По-друге, заборона відчуження, визначена в підпункті «б» пункту 15 розділу Х «Перехідні положення» ЗК України у редакції, чинній на момент укладення договору міни, і виключення з неї можливості обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону стосуються не тільки земельних ділянок, які використовуються для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а й інших земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

По-третє, наявність у сільських, селищних, міських радах і районних державних адміністраціях передбаченого в абзаці одинадцятому частини першої статті 5 Закону №899-IV у редакції, чинній на момент укладення договору міни, повноваження оформляти матеріали обміну земельними частками (паями), проведеного за бажанням їх власників до моменту видачі державних актів на право власності на земельну ділянку, не виключала можливість обміну згідно з чинним законодавством земельними ділянками, на які вже були видані державні акти на право власності на земельну ділянку власникам земельних часток (паїв).

Висновок Великої палати може активізувати правоохоронців, які можуть почати перевірки всіх незаконних угод на земельному ринку.

«Зі свого боку, прокуратура може активізуватися щодо оскарження аналогічних угод, оскільки має вагомий правовий висновок Верховного суду», - сказав адвокат, керуючий партнер юрфірми Honcharuk&Partners Михайло Гончарук.

Фото ubr.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.