​Верховний Суд звернувся до Президента України з проханням ветувати Закон № 1008

Звернення затверджено на засіданні Пленуму Верховного Суду, яке відбулося сьогодні, 25 жовтня.


Голова Верховного Суду Валентина Данішевська нагадала, що 16 вересня Пленум ВС затвердив Висновок щодо проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (реєстраційний № 1008), у якому виклав низку пропозицій і зауважень до деяких положень законопроєкту, повідомляє «Судова влада України» з посиланням на прес-службу суду.

Крім того, Пленум ВС просив про відтермінування розгляду цього законопроєкту для проведення консультації з Вищою радою правосуддя, Верховним Судом, Радою суддів України, суддівською спільнотою та отримати висновки міжнародних організацій на відповідність його норм європейським стандартам незалежності судової влади.

«Ми не почули від міжнародних організацій іншої думки, крім тієї, що поспішне прийняття змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та окремих законів України щодо діяльності органів суддівського врядування, необговорення цих змін фактично «ставить під сумнів надійність України як партнера ключових європейських інституцій», − зазначила Валентина Данішевська.

Основні застереження, висловлені представниками судової влади та міжнародними організаціями, не були враховані під час розгляду і прийняття Верховною Радою України 16 жовтня Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування». Наразі цей Закон ще не підписаний.

«Боротьба за незалежність судової системи має продовжуватися. І не лише зараз, коли існує небезпека підписання та набрання чинності Законом, деякі положення якого несуть у собі загрозу незалежності судової влади. Ми повинні щодня стежити за тим, щоб зазіхань на незалежність судової системи не було», − наголосила Голова ВС.

Валентина Данішевська додала, що, відповідно до європейських стандартів, незалежність суду – не привілей для суддів, а гарантія неупередженого суду для людей, гарантія для тих, хто шукає правду та справедливість у судах. Тобто, боротьба суддів за незалежність – це не боротьба за самих себе, це боротьба за те, щоб судова система могла захистити права та свободи людей, забезпечити однакове застосування закону для кожної особи та отримання своєчасного і справедливого рішення.

Під час проведення реформи, наголосила Голова ВС, ключовим є забезпечення передбачених Конституцією України засад щодо поділу державної влади на законодавчу, виконавчу та судову, невтручання однієї гілки влади в діяльність іншої. Водночас судова реформа повинна проводитися з обов’язковим дотриманням конституційних засад, передусім незалежності судової влади та незалежності кожного судді як носія судової влади в Україні.

Про це і йдеться у зверненні до Президента України. У документі також зазначаються положення згаданого Закону, реалізація яких призведе до реального посягання на незалежність суддів і матиме негативний вплив на дію верховенства права як на невід’ємну складову правової держави.

Зокрема, у зверненні звертається увага на те, що кількість суддів Верховного Суду може змінюватися, але спочатку потрібно укомплектувати кваліфікованими кадрами суди першої та апеляційної інстанцій, забезпечити єдність судової практики, що в результаті призведе до підвищення авторитету цих судів і зниження очікувань учасників процесу щодо можливості успішного оскарження рішень у ВС.

«Ми наголошуємо на небезпечності деяких норм згаданого Закону не тому, що хочемо стагнації. Ми хочемо розвитку та змін. Але таких змін, які б приносили позитивні результати для судової системи, для громадян та для країни», − підкреслила Валентина Данішевська.

Валентина Данішевська. Фото court.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Заява спікера Джонсона нарешті підкріплена його рішучістю винести на голосування 60 мільярдів доларів допомоги від США Україні

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.