​Луценко: вже є вироки судів стосовно 35 осіб, які скоїли злочини проти учасників протестів на Майдані

За результатами розслідування злочинів, скоєних стосовно учасників мирних демонстрацій і протестів на Майдані, вже є вироки судів стосовно 35 осіб, стосовно 152 осіб кримінальні провадження перебувають на розгляді у судах, ще стосовно майже 190 осіб триває досудове розслідування. Про це, перебуваючи з робочим візитом у м. Гаага, повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко в ефірі «Свобода слова» на каналі ICTV, повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.


«Можу сказати про те, що зроблена грандіозна робота… Але, звичайно, люди праві в тому, що не притягнуті до відповідальності ті, хто віддавав наказ убивцям»,- зазначив Юрій Луценко.

Він додав, що український парламент рік тому прийняв рішення визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду в м. Гаазі і доручити Генеральній прокуратурі опрацювати можливість та розпочати процес притягнення до відповідальності колишніх високопосадовців. Другий раз український парламент прийняв аналогічне рішення про визнання ймовірної юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо подій в Криму та Донбасі.

Генеральний прокурор повідомив, що під час зустрічі з Прокурором Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда обговорено можливість спільного підходу до цих справ, оскільки не можна окремо розглядати події на Майдані, події під час анексії Криму і події на Донбасі.

Генеральний прокурор України підкреслив, що вперше на офіційному юридичному міжнародному рівні Міжнародний кримінальний суд визнав військову агресію російської федерації.

«Ми хочемо довести, що це нерозривний ланцюг, янукович вчиняв злочини проти людей, потім проти країни, а потім проти людяності. Це нерозривний ланцюг подій, який призвів від убитих на Майдані мирних громадян до фактичної спроби знищення територіальної цілісності і незалежності країни. А потім до воєнних злочинів. Як яскравий приклад - Іловайськ або тотальне порушення прав людини в окупованому Криму, або позасудові розстріли, тортури, катування, утримання в неволі людей на окупованих територіях. Все це явно підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду», - зазначив Юрій Луценко.

Також Генеральний прокурор наголосив на необхідності спільно з українським парламентом прийняти спеціальну статтю до Кримінального процесуального кодексу України про особливості заочного розслідування організованих злочинних угруповань. Він запевнив, що, як тільки буде прийнята така стаття, це дасть можливість буквально протягом місяця передати до ознайомлення, а потім і до суду справи по януковичу, який підозрюється в колосальних економічних розкраданнях та інших злочинах.

«Міжнародний кримінальний суд, у разі якщо прийме рішення про свою юрисдикцію, повністю забере відповідну частину справ, тим не менше, у нас залишаться десятки справ проти януковича і його оточення у сфері економічних злочинів, службових злочинів, і роботи, на жаль, тут вистачить на всіх», - підсумував Юрій Луценко.

Фото прес-служби ГПУ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.