​Суд відхилив запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 6,5 млн грн щодо директора YouControl

2 січня відбувся судовий розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу щодо директора компанії YouControl. Про розмір застави у розмірі 6,5 млн грн клопоче слідчий СБУ Денис Мазурков, в цьому його підтримує у суді прокурор ГПУ Олеся Скрипник. Після двох годин у нарадчій кімнаті суддя Шевченківського районного суду міста Києва Олег Малинников виніс ухвалу про застосування до Сергія Мільмана запобіжного заходу у вигляді застави в розмірі 51 тисячі гривень та зобов’язав його здати на зберігання СБУ свій закордонний паспорт.


Ми дякуємо десяткам ЗМІ та громадським активістам за присутність і чесне висвітлення. Лише завдяки вам це перший судовий розгляд у цій справі, що відбувся відкрито за участі представників медіа та громадськості, повідомляє сайт youcontrol.com.ua.

Нагадаємо, 27 грудня слідчі СБУ вручили повідомлення про підозру директору компанії YouControl за статтею 361 ч.2 ‒ (незаконне втручання в роботу ЕОМ (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж). Хоча юристи компанії YouControl відверто говорять про безпідставність звинувачень і підставні комп’ютери, на яких проводили слідчі експерименти.

Попереднє засідання по цій справі провели 29 грудня 2017 року. Тоді суддя Олег Малинников закрив судове засідання і переніс слухання на 2 лютого, щоб встигнути ознайомитись з запереченнями захисників Сергія Мільмана. Попри клопотання слідчих щодо застосування застави майже у 6,5 млн грн ‒ суд знизив цю суму до 51 тисячі гривень.

«Розмір застави у 30 неоподаткованих мінімумів, а це 51 тисяча грн, визначений судом відповідно до Закону», ‒ проголосив своє рішення суддя Шевченківського суду Олег Малинников.

«Ми внесемо заставу відповідно до рішення суду, але через місяць подамо клопотання про зміну запобіжного заходу. Сторона обвинувачення не надала жодних доказів, на яких ґрунтується підозра та необхідність запобіжного заходу», ‒ зазначив адвокат Сергія Мільмана Андрій Костенок.

На судове засідання прийшов Олександр Опанасенко, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики. Він клопотав про взяття на поруки Сергія Мільмана. Аналогічне клопотання на попередньому засіданні, 29 грудня, виніс Георгій Логвинський, народний депутат України, заступник голови комітету з прав людини та віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи.

Прокурор ГПУ Олеся Скрипник виступила проти задоволення судом будь-якого із цих клопотань.

«В країні склалась така ситуація, коли в багатьох скандальних справах депутати брали на поруки підозрюваних і не могли виконати покладені на них обов’язки. Також в мене є інформація, що Сергій Мільман має намір переїхати до США для подальшого ведення бізнесу звідти», ‒ заявила Олеся Скрипник, прокурор ГПУ.

Адвокат Сергія Мільмана Андрій Костенок лише нагадав слідству та судді, що з березня 2017 року його підзахисний з’являвся на всі допити та засідання і навіть не має американської візи для здійснення такої поїздки.

Більше того, прокурор ГПУ Олеся Скрипник зазначила, що дані, які використовує YouControl, не є відкритими.

«Державні адміністратори витрачають шалені кошти на захист цієї інформації. Це Міністерство юстиції, Державна фіскальна служба, також інші реєстри, які захищаються від витікання цієї інформації, відкритого доступу до цієї інформації», ‒ сказала Олеся Скрипник, прокурор ГПУ.

Такі коментарі з боку правоохоронних органів можна розцінювати як бажання держави монополізувати відкриті дані, які генеруються кожним українцем і є загальнонаціональним надбанням.

«По суті, мова йде про не про напад на компанію YouControl, а про напад на відкриті дані в цілому і на всю громадськість, яка їх використовує для контролю органів влади та боротьби з корупцією. Справа YouControl у задумі правоохоронців має бути показовою для всього цивілізованого бізнесу, який в подальшому захоче використовувати відкриті дані для вирішення проблем суспільства», ‒ сказав Сергій Мільман, директор компанії YouControl.

Тиск на компанію YouControl продовжуватиметься й надалі. Ми не виключаємо того, що стороною обвинувачення буде вчинятися тиск й на інших осіб, які мають відношення до компанії.

Стрім судового засідання та оголошення ухвали — для вашого ознайомлення.

Напередодні суду низка громадських організацій підписали звернення щодо припинення тиску СБУ на компанію YouControl, серед них:

ГО «Антикорупційний штаб»
ВГО «Автомайдан»
ГО «StateWatch»
ГО «Центр політико-правових реформ»
ГО «Центр.UA»
ГО «ACREC»
ГО «Громадський контроль»
ГО «Всеукраїнська ліга правників проти корупції»
ГО «В єднанні сила»
ГО «Центр політичних студій та аналітики «Ейдос»
ГО «Громада Вінниччини»
ГО «Слідство.Інфо»
ГО «Харківський антикорупційний центр»
Bihus.info

Всі інші можуть це зробити в цій гугл-формі.

Фото youcontrol.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.