​Заборона фотовиставки пам’яток Києва - це провал у «радянські часи»

З приводу «забороненої фотовиставки», присвяченої пам‘яткам архітектури та історії, які свідомо знищують їх недобросовісні власники.


Оскільки вже виник скандал й з’явилося багато публікацій з цього приводу, а журналісти звертаються до мене за коментарями, вимушена публічно пояснити позицію Фундації спадщини Терещенків відносно забороненої виставки «Київ, який ми втрачаємо», що мала відбутися 19 квітня о 18.00 у Національній музичній академії імені П.І. Чайковського в рамках благодійного заходу нашої Фундації.

Дійсно, експонати виставки були зняті та відправлені у сховище за рішенням керівника Академії без повідомлення Фундації. Про що ми довідалися лише о 18.00, коли разом з запрошеними на захід прибули на його відкриття...

Саме тому у нас не було змоги вчасно повідомити наших гостей або просто винести експонати й організувати експозицію під відкритим небом.

Ще раз приносимо найщиріші вибачення перед киянами, представниками ЗМІ та дипломатичного корпусу за зірваний захід.

У цьому визнаємо свою провину як організаторів, оскільки не прорахували подібний ризик. Виявилося, що ми занадто оптимістично розглядали ситуацію в країні і навіть здогадатися не могли, що у дружньому до нас середовищі діячів культури та мистецтв, яких ми вважали нашими 100% союзниками у питанні порятунку об‘єктів культурної спадщини, може виникнути подібний інцидент.

Так, ми погоджували з адміністрацією Академії проведення зазначеного благодійного заходу «Архітектурна спадщина: музика крізь сторіччя», який мав складатися з фотовиставки занедбаних пам‘яток та концерту «Великодня пресвята Сергію Рахманінову», погоджували навіть тексти анонсів та запрошень, більшу частину яких розповсюджувала сама Академія. Але як з’ясувалося пізніше, проблемою виявився текст, розміщений під кожною світлиною виставки, де зазначався недобросовісний власник об‘єкта культурної спадщини та короткий опис схеми заволодіння останнім.

«Заборонений фотограф» Валерій Гурін

НМАУ ім. Чайковського знаходиться у підпорядкуванні Міністерства культури України і, як виявилося, у домайданній залежності від останнього. Саме з цим пов‘язано визначення Академією виставки як «політичної» та «спрямованої проти діючої влади», а тому такої, що не може бути розміщена на території державного навчального закладу.

Фундація спадщини Терещенків абсолютно не згодна з тим, що у нашій виставці міститься хоч «крапля політики», оскільки експозиція була підготовлена фотографами-волонтерами та громадськими організаціями, а її основна мета полягала у висвітленні поточного стану об’єктів культурної спадщини серед якомога ширшої аудиторії та розкриття існуючих корупційних схем для того, щоб шляхом створеного суспільного резонансу й тиску на владу забезпечити порятунок та подальше збереження пам’яток протягом 2018 року, проголошеного в Європі роком охорони культурної спадщини.

І безперечно, менш за все ми хотіли принести хоч якісь проблеми керівництву Академії, пов‘язані зі змістом нашої фотовиставки.

Потрібно зазначити, що вказану фотовиставку ми готували до парламентських слухань у Верховній Раді України 18 квітня, але Комітетом з питань культури та духовності нам було відмовлено навіть без пояснення причин, з формулюванням «розміщення вашої фотовиставки у ВРУ є неможливим». Зараз чекаємо на офіційну відповідь з обґрунтуванням причин.

Заплановане переміщення даної фотовиставки по державних навчальних закладах для донесення проблематики до нашої молоді, враховуючи попередні інциденти, тепер опинилося під питанням.

Але, звісно, заборони викликають лише посмішки і ми обов‘язково проведемо цю фотовиставку і у Верховній Раді України, і в інших місцях! Важко уявити, що демократична країна (якою себе позиціонує Україна після Революції Гідності) незабаром провалиться у «радянські часи». Невже в черговий раз проковтнемо?

Просимо відгукнутися всіх небайдужих, хто готовий посприяти!

Olena Terestchenko, facebook.com

Один з експонатів «політичної» фотовиставки. Фото зі сторінки ФБ Olena Terestchenko



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.