​Конституція України та Європейська конвенція з прав людини забезпечують необхідні механізми захисту свободи мирних зібрань

Таке переконання висловив Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час презентації і обговорення програмного документу (policy paper) Democracy Reporting International Ukraine щодо захисту свободи мирних зібрань в Україні, які відбулися вчора, 26 квітня 2018 року, в Українському кризовому медіа центрі, повідомляє прес-служба Верховного суду України.


Голова КАС ВС, зокрема, зазначив, що існуючих норм матеріального права цілком достатньо для гідного захисту прав мирних зібрань в Україні, а от щодо врегулювання процедури захисту прав мирних зібрань, то необхідно вносити деякі зміни до Кодексу адміністративного судочинства, а також до спеціальних законів, що регулюють діяльність органів місцевого самоврядування та правоохоронних органів у частині забезпечення права на мирні зібрання та поведінки представників влади та правоохоронців безпосередньо під час таких зібрань.

Разом з тим, Михайло Смокович відзначив позитивні зміни у процесуальному законодавстві щодо мирних зібрань. Так, оновлений КАСУ містить положення про те, що суб’єкти владних повноважень не зможуть звертатися до суду про встановлення заборон на мирні зібрання, це вповноважені робити виключно органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування. Крім цього, позитивною зміною є вимога про обов’язковість оприлюднення на офіційному веб-сайті такого органу позовної заяви та приєднаних до неї документів. Ще одним прогресивним моментом є обов’язкова участь позивача або його представника у судовому розгляді справ про захист права на мирні зібрання.

Документ, який обговорювали під час зустрічі, є результатом дослідження за участі представників громадського сектору, правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування, підприємців, професійних спілок та суддів, яке проводилося DRI із залученням експертів Центру політико-правових реформ з метою розроблення рекомендацій для вирішення проблемних питань, пов’язаних із мирними зібраннями.

Участь у заході взяли також провідний юридичний радник DRI Микола Гнатовський, експерти Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда та Максим Середа, заступниця голови правління Центру громадянських свобод Олександра Романцова, голова Institute Respublica/Інститут «Республіка» Володимир Чемерис, керівник програми розвитку громадянського суспільства, Ukrainian Center for Independent Political Research Максим Лациба.

Фото прес-служби ВСУ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.