​Тіллерсон підтримав позицію Лондона щодо відповідальності росії за напад у Солсбері

У вівторок опівночі вибігає крайній термін, який оголосила росії британський прем’єр-міністр Тереза Мей, вимагаючи пояснень з приводу застосування в англійському містечку Солсбері нервово-паралітичної отрути російського зразка.


Тереза Мей у понеділок у парламенті підкреслила, що Лондон очікує «вартої довіри» відповіді, вказавши, що бачить лише два варіанти ситуації: «Або це були прямі дії російської держави проти нашої країни, або російський уряд втратив контроль над своєю нервово-паралітичною речовиною з потенційно катастрофічними наслідками і дозволив її передачу в інші руки», - повідомляє «Голос Америки».

У Лондоні привітали заяву державного секретаря США Рекса Тіллерсона, який висловив упевненість щодо британських висновків про ймовірну відповідальність росії.

«Ми повністю впевнені у розслідуванні та висновках Сполученого Королівства, що росія напевне несе відповідальність за напад із застосуванням нервово-паралітичної речовини, що стався у Солсбері минулого тижня. Не може бути виправдань для такого нападу - спроби убивства громадянина на території суверенної країни, і ми обурені, що росія, як виглядає, знову вдалася до такої поведінки», - йдеться у заяві Тіллерсона.

При цьому британські та американські оглядачі зауважують, що президент Дональд Трамп досі жодним чином не коментував напад, а його речниця Сара Сандерс напередодні, хоч і назвала Британію «найближчим союзником», проте не сказала про відповідальність росії.

Готуючись до можливих санкцій щодо москви, Тереза Мей та її дипломати активно контактують із союзниками, намагаючись скоординувати позицію Заходу у протидії політиці президента путіна, яку у Лондоні щораз частіше називають «реваншистською».

Мей розмовляла з французьким президентом Еммануелем Макроном, який згідно з повідомленням Давнінґ стріт засудив напад і пообіцяв солідарність з Британією.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ назвав жахливим і повністю неприйнятним застосування отрути нервово-паралітичної дії.

Але Лондон дав зрозуміти, що на цьому етапі не вважає за потрібне просити НАТО задіювати п’яту статтю договору про колективну оборону членів альянсу.

Британські фахівці кажуть, що у спробі убивства колишнього полковника російської військової розвідки Сергія Скрипаля був застосований різновид хімічної зброї, що розроблялася ще у Радянському Союзі з 70-80-тих років під назвою «Новичок».

Ця отрута вважається у 5-10 разів більш убивчою, ніж більш відомі отруйні хімікати VX і зарин.

66-річний Сергій Скрипаль та його 33-річна донька Юлія вже понад тиждень перебувають у лікарні у стані коми і про надії на їхнє виживання не повідомляють.

Службовець поліції, який зазнав впливу отрути, прибувши на місце інциденту 4 березня у Солсбері, згідно з повідомленнями подає надії на одужання.

Загалом по допомогу, чи пораду до лікарів у зв’язку з інцидентом зверталися понад 20 людей.

Фахівці з питань захисту від хімічної зброї порадили понад 500 мешканцям Солсбері, які були в місцях, пов’язаних з інцидентом, позбутися, або ретельно очистити одяг та особисті предмети.

Тереза Мей. Фото Web Screenshot



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.