ГПУ не знайшла криміналу в «зникненні» золотого батону януковича

zolotiy baton

 
Про це написав у своєму блозі на Українській правді секретар Комітету з питань запобігання і протидії корупції, лідер партії «Громадський рух «Народний контроль» Дмитро Добродомов, повідомляють «Конфлікти і закони».


«Слідчі ГПУ, вочевидь, вважають міфом існування «золотого батона» Януковича, знайденого журналістами у Межигір'ї в лютому 2014 року. Інакше пояснити факт закриття кримінального провадження про зникнення символу корупції режиму Януковича, мені особисто важко.

Як виявилося, прокуратура ще рік тому закрила справу про зникнення «золотого батона» та інших коштовностей з Межигір'я. Втім відповісти, де перебувають знайдені в Хонці цінні речі, у відомстві не можуть.

Нагадаю, що справою зникнення «батона» ще минулого року зацікавилися ЗМІ. Коли питання набрало обертів, у прокуратурі таки відкрили кримінальне провадження. Проте, як виявилося, слідчі не надто довго переймалися його пошуками та встановленням місця зберігання інших коштовностей. Як ідеться у відповіді Київської прокуратури на моє звернення, провадження тишком закрили у грудні 2015 року «за відсутністю складу злочину».

zolotiy baton1

Тож маємо дилему: або не було ані «золотого батону», ані інших коштовностей із Межигір'я, які виявили журналісти, які були показані у ТВ-сюжетах, і які у підсумку бачила вся країна, або ж правоохоронці їх... знайшли. А якщо так, то на обліку якого відомства перебувають ці коштовності вартістю в мільйони?

До речі, нагадаю, що знайдені в Межигір'ї цінності, за логікою, мали б оформити як докази у справі про корупцію та незаконне збагачення їхнього екс-власника-втікача. Чи, може, слідчі не бачать порушення закону в тому, що янукович володів майном не меншим, аніж можуть похвалитися шейхи?

Уже традиційно відповіді з ГПУ більше викликають нових питань, ніж дають пояснень щодо суті справи. Та оскільки минулого тижня новопризначений Генпрокурор пообіцяв навести лад у своєму відомстві, особисто проконтролювати доведення до фіналу вже порушених гучних кримінальних справ, маю до нього кілька питань, які обов'язково оформлю офіційним зверненням:

1) Чи будуть покарані ті, хто закрив справу щодо зникнення коштовностей із Межигір'я? А ще ті, хто закрив провадження, де фігурували екс-міністри та екс-очільник Уряду Яценюк? Адже справи про зловживання на держпідприємствах прокуратура начебто розслідує, та чи могли на ДП прокручувати масштабні протиправні оборудки без відома керівництва КМУ? Тим паче, що вони перебувають в їхньому безпосередньому підпорядкуванні.

2) Чи будуть доведені до логічного фіналу справи щодо корупції в колишньому Кабміні, розбазарювання та нецільове використання держкоштів профільними міністерствами? Адже у своїй вступній промові новопризначений Генпрокурор пообіцяв розслідувати злочини режиму януковича (що, безумовно, потрібно), але й словом не обмовився про долю проваджень щодо випадків корупції в Уряді Яценюка.

Так, імовірно, для слідчих «золотий батон» – це справді міф і тема для анекдотів, але насправді це показове питання. Адже якщо нинішня прокуратура не здатна знайти коштовності старого режиму, понад те – навіть не вбачає у зникненні дорогоцінних речей на мільйони доларів «складу злочину», то чи варто тоді сподіватися на повернення в Україну мільярдних ресурсів, виведених в офшори та на рахунки в іноземні банки? А саме це обіцяли зробити всі постмайданівські прокурори, які врешті проявили не лише нездатність, а й повне небажання розслідувати злочини як старого режиму, так і нинішніх казнокрадів. Юрій Луценко – уже четвертий керівник ГПУ після Революції Гідності, понад те, її учасник, то ж чи зможе він нарешті принципово виступити проти системи, чи, як і попередники, стане її продовженням, побачимо вже у найближчі тижні», - пише Добродомов.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.