​Екстрадиція Ассанжа до США неможлива, допоки йому там загрожує смертна кара - рішення Лондонського суду


Верховний суд Лондона відмовив Сполученим Штатам у запиті на екстрадицію засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, попросивши від США надати додаткові гарантії, що Ассанджа не стратять.

Два судді Високого суду заявили, що задовольнять Ассанжа нову апеляцію, якщо влада США не дасть запевнень, що з ним станеться далі. Розгляд справи наразі відклали до 20 травня, повідомляє Голос Америки.

У рішенні, винесеному у вівторок, судді заявили, що Ассанжа, який є громадянином Австралії, не видадуть до США протягом наступних трьох тижнів.

Суд відклав остаточне рішення щодо екстрадиції Ассанжа, щоб дати уряду США час на гарантування Ассанжу його прав в рамках свободи слова та запевнення, що він не отримає смертної кари.

Британський суд дозволив Ассанжу подати нову апеляцію проти вимушеного відправлення до США, якщо ці зобов'язання не будуть виконані.

Влада США стверджує, що Ассанж наражав на небезпеку життя тисяч людей, публікуючи таємні військові та дипломатичні документи. Спроби його екстрадиції за 17-ма звинуваченнями в шпигунстві тривають роками.

На дводенних слуханнях минулого місяця Ассанж попросив дозволу оскаржити рішення Британії про його екстрадицію у 2022 році, стверджуючи, що справа проти нього політично вмотивована і у США він не матиме справедливого судового розгляду.

Адвокати Ассанжа намагалися довести, що обвинувачення є політично мотивованим. Деякі журналістські організації та правозахисні групи також стверджують, що він виконував журналістську роботу, викриваючи несправедливість і порушення, скоєні представниками державних служб.

Як зауважує телеканал CNN, суддя взяв до уваги докази того, що ЦРУ планувало викрадення Ассанжа з посольства Еквадору, але суддя дійшов висновку, що це не пов’язано з процедурою екстрадиції.

Як відомо, 52-річний Джуліан Ассанж намагається уникнути екстрадиції вже понад десятиліття, спочатку скориставшись притулком у лондонській будівлі посольства Еквадору впродовж семи років, а останні майже п’ять років він сидить у британській в’язниці.

2022 року британське міністерство внутрішніх справ на підставі рішення суду задовольнило американський запит на екстрадицію. Але адвокати Ассанжа подали апеляцію, називавши звинувачення проти нього невиправданими.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.