​Чому підготовка влади до «битви під Краківцем» є провокація?

Завдання влади - слідкувати за дотриманням законності (ну, і дотримуватися законів теж). Будь-яку ситуацію влада має розглядати з точки зору дотримання права і можливих наслідків його порушення.


Чим загрожує Україні в’їзд Саакашвілі? Та ні чим. Навіть, якщо влада вважає його злочинцем, то небезпечними слід вважати тих злочинців, які ховаються від правосуддя, а не тих, які поспішають в його руки.

То чому б спокійно не пропустити його в Україну, вилучивши паспорт (якщо вже так руки чешуться це зробити) або й з паспортом, попередивши на кордоні про особливості його правового стану в Україні і необхідність врегулювати ці питання?

Потрапивши в Україну, Саакашвілі легко перетворюється на об’єкт для різних правових маніпуляцій, в тому числі затримань, арештів і т.д. (якщо є за що). Його політичну діяльність можна легко дезорганізувати судами про позбавлення громадянства, процесами видворення, екстрадиції і т.д.

Тобто його в’їзд в Україну не несе ніяких серйозних потрясінь, загроз, в тому числі порушення законності. Навпаки, якщо Саакашвілі причетний до якихось злочинів чи порушень, законність значно легше відновити, коли він перебуватиме в Україні, а не поза її межами.

Які можуть бути ускладнення і порушення закону, в тому числі громадського спокою, під час перетину кордону? Ну, можуть теоретично його колеги і група підтримки побузити, можуть перешкоджати якимось процесуальним діям.

Які адекватні приготування слід здійснити для упередження таких ситуацій? Думаю, схованих за дальньою хатою 10-ти спецназівців цілком достатньо, а на КПП можуть чергувати один-два наряди поліції, завданням яких буде швидше зафіксувати можливі порушення з боку Саакашвілі і групи його підтримки, ніж затримувати/заарештовувати і т.д. Я вже пояснив чому - бо «прорив» Саакашвілі в Україну не таке вже й зло. Особливо якщо порівняти з можливістю силового протистояння на КПП.

А задокументовані можливі злочини Саакашвілі в момент перетину кордону зроблять його легшою мішенню в процесі правового переслідування.

Але влада робить інакше. Вона нагнітає. В чому суть цих напіввійськових приготуваннях ескалації біля КПП «Краковець»?

Думаю, що причини далеко неправові. Єдина причини приготувань влади - залякування. Залякування Саакашвілі - не в’їжджай. Залякування громадян - що б ви не робили, ми сильніші за вас.

Залякування опонентів і громадян, демонстрація сили перед мирним натовпом - це цілком незаконна дія влади, яка дає громадянам усі підстави для обурення і спротиву.

Таким чином влада провокує і водночас організовує обурення, неспокій, можливі заворушення на кордоні. Таким чином влада намагається не забезпечити дотримання законності, а підштовхнути/спровокувати опонентів на порушення.

Провокатори довго не живуть.

Bohdan Yaremenko, facebook.com

Поліція у пункті пропуску Краковець. Фото facebook.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.