​Адвокат пояснив, чому Нідерланди можуть відмовити ГПУ у взятті голосу Саакашвілі

Королівство Нідерландів може відмовити ГПУ у взятті зразків голосу Михайла Саакашвілі, оскільки справа проти нього є політичним переслідуванням, що підтверджується діями української влади у повністю сфальсифікованих доказах проти Саакашвілі, позбавленню його громадянства, примусовому видворенні та забороні в'їзду в Україну.


Про це заявив адвокат Михайла Саакашвілі Руслан Чорнолуцький, інформує прес-служба партії «РУХ НОВИХ СИЛ».

«Як можна робити такі заяви і запити, якщо взяття зразків голосу - це допоміжна додаткова процедура, яка застосовується, коли проводиться експертиза. А експертизу вони завершили і самі говорили про те, що є висновок експертної установи при СБУ, що 28 грудня 2017 року експертиза завершена і вона підтвердила справжність розмови між Курченком і Дангадзе», - сказав адвокат.

Адвокат Руслан Чорнолуцький зазначає, що згідно з положеннями Європейської конвенції про взаємну допомогу у кримінальних справах Нідерланди можуть відмовити ГПУ у взятті зразків голосу Саакашвілі.

«Положення, передбачені статтею 23 Конвенції, дають змогу Королівству Нідерландів відмовити у виконанні доручення ГПУ виключно через те, що справа проти Саакашвілі є нічим іншим, як політичним переслідуванням, що підтверджують дії української влади по фальсифікації доказів, позбавленню його громадянства, примусовому і силовому його видворенню з України та забороні в'їзду в Україну», - зауважив адвокат.

Він також зазначив, що відповідно до статей КПК України, досудове розслідування злочинів здійснюється слідчим того органу досудового розслідування, під юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення, тобто ГУ СБУ в м. Києві та Київській області, а процесуальний контроль за слідством визначено за ГПУ. Зразки для проведення експертизи відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слідчим суддею.

«Аналіз чинного законодавства України та Інструкцій з проведення криміналістичних експертиз ставить під сумнів можливості залучення іноземних експертів, без наявності у них визнаних Україною свідоцтв на право проведення відповідних експертиз за відповідними спеціальностями чи використання ними несертифікованого в Україні обладнання, яке буде використовуватись тощо», - наголосив адвокат.

Чорнолуцький зазначив, що факт реадмісії Михайла Саакашвілі є підтвердженням того, що ГПУ та СБУ фактично підтвердили відсутність доказів у справі проти нього та зняли з Саакашвілі статус підозрюваного чи обвинуваченого.

«Даний факт викликав запитання навіть в Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської, яка теж не має відповіді на питання - чи можна здійснювати реадмісію особи, яка має статус обвинувачуваного чи підозрюваного. Але по факту ситуація виглядає так, що слідчі органи України надають доручення судовим органам Королівства Нідерланди на проведення слідчих дій щодо особи, яка на території України не перебуває у статусі підозрюваної чи обвинуваченої особи, із залученням спеціалістів та обладнання, які не мають визнаних Україною свідоцтв та сертифіковані у відповідності у кримінальній справі, докази якої сфальсифіковані», - зазначив Чорнолуцький.

Від додав, що судові органи Королівства Нідерландів дадуть відповідь, чи є це переслідуванням за ознаками політичних переконань.

«Це та держава, парламент якої був проти, проте нещодавно таки надав дозвіл на асоціацію України з ЄС, громадяни якої, у своїй більшості, знають Україну через катастрофу літаку рейсу МН-17, та держава, яка може ознайомитися з реальними доводами Президента Грузії, реальні реформи якого надали можливість Грузії отримати «безвіз до країн ЄС». Тому можна констатувати, що безглузді дії правоохоронних органів ставлять під сумнів не тільки їх репутацію і професіоналізм, але й міжнародний імідж нашої держави, про який так палко турбується Президент України», - відзначив адвокат.

Крім того, адвокат підкреслив, що Саакашвілі не оголошений Україною і не знаходиться в міжнародному розшуку, а саме факт оголошення в розшук є основним для початку можливого міжнародного співробітництва з Нідерландами в рамках кримінальної справи.

«Михайло Саакашвілі не ухилявся від слідства і не залишав Україну зі своєї волі, тому до нього не можуть бути застосовані заходи міжнародного розшуку з боку ГПУ», - пояснив адвокат.

Фото info.rns.org.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.