​Суддя, яка ніде не проживає, або Як ховають статки службовці Феміди

Після першої хвилі занепокоєння з приводу електронних декларацій деякі представники суддівської спільноти заспокоїлися – НАЗК перевіряє їх досить довго, а для проведення кваліфікаційного оцінювання досить отримати довідку від місцевих фіскалів.


Один з таких прикладів «судді, яка ніде не проживає» - суддя Жовтневого районного суду Запорізької області Євгенія Стратій, яка спеціалізується на кримінальних справах.

Зокрема, саме вона розглядала кримінальне провадження щодо екс-депутата Запорізької міськради Олени Бондаренко, яку звинувачували у вимаганні в складі злочинного угруповання.

Спробуємо розібратися, як суддям вдається ховати свої статки від зацікавлених очей.

1. Суддя Стратій Є. В. не задекларувала жодного приміщення, в якому вона проживає.

Все нерухоме майно, що вказане у деклараціях судді Стратій Є. В. належить її чоловіку, Стратій Олександру Івановичу. Жодного нерухомого майна згідно декларацій, поданих суддею Стратій Є. В. з 2012 по 2018 рік сама суддя не має: ні у власності, ні у користуванні.

Це є порушенням правил декларування, адже особа має задекларувати об’єкт, яким вона користується для проживання («Суб'єкт декларування повинен задекларувати всі об'єкти нерухомості, що належать йому або членам його сім’ї на праві власності, знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування, незалежно від форми укладення правочину, внаслідок якого набуте таке право. Це включає такі об’єкти нерухомості: земельна ділянка, житловий будинок, квартира, офіс, садовий (дачний) будинок, гараж, інше»).

Разом з тим, у суддівському досьє Стратій Є. В., розміщеному на сайті ВККСУ, вказано, що з 1991 року суддя проживає за адресою місто Запоріжжя, проспект Соборний, буд. 154-Б, квартира 6.

Очевидно, мова йде про службову квартиру, надану її чоловіку 4.01.1991 виконавчим комітетом Жовтневої районної Ради депутатів м. Запоріжжя.

Отже, суддею Стратій Є. В. прямо порушено законодавство про запобігання корупції.

При цьому, згідно офіційних даних суддя не декларує таке приміщення з 2012 року.

Так, чоловіку судді належить з 1991 року на праві користування службова квартира 46,28 кв м у місті Запоріжжя.

Крім того, з 2003 року йому належить приміщення у Запоріжжі площею 149 кв м. Також у 2017 році він набув право на земельну ділянку площею 1260 кв м та житловий будинок 58,9 кв м в Наталівці Запорізької області.

Щодо жодного з цих об’єктів право користування чи інше речове право судді Стратій Є. В. не зазначено.

2. Дочка не рахується?

Суддею Стратій Є. В. було порушено законодавство при декларуванні осіб, з якими вона пов’язана спільним побутом або спільно проживає. Суддя не вказала в деклараціях інформацію про свою дочку Аксютіну Вікторію Олександрівну та її майно. Хоча суддя з дочкою користуються для проживання одним приміщенням з 1991 року.

Так, дочка – заступник керівника апарату того суду, де працює Стратій Є. В. – Жовтневого райсуду Запоріжжя Вікторія Аксютіна вказала в своїй декларації ту ж квартиру у користуванні, якою користується чоловік судді (право користування якою надано йому 04.01.1991 Виконавчим комітетом Жовтневої районної Ради народних депутатів м. Запоріжжя).

Отже, якщо суддя в суддівському досьє вказує, що спільно проживає з дочкою, вона мала б вказати всі необхідні дані щодо майна своєї дочки в декларації. Чого Стратій Є. В., в порушення законодавства, не зробила.

3. Родинний магазин-більярдна

Як було сказано вище, Стратій Олександру Івановичу з 2003 року належить приміщення у Запоріжжі площею 149 кв м, вартість на дату набуття якого за даними декларації судді складає 73 035 грн. За даними з реєстру нерухомості підставою для набуття чоловіком цього майна став договір купівлі-продажу.

За даною адресою знаходився магазин «Промтовари», який згодом був переобладнаний під більярдну.

Деякий час в інтернеті було розміщене оголошення про продаж цього приміщення за більш ніж мільйон гривень - $ 45 197 (станом на 2015 рік). Отже, вартість нерухомості зросла з моменту купівлі Стратій О. І. більш ніж в 10 разів.

Для зв’язку був вказаний телефон та електронна пошта дочки судді – Вікторії Аксютіної, яка наразі є заступником керівника апарату Жовтневого районного суду, в якому працює мати. Вона в даному оголошенні і вказала, що приміщення було переобладнане під більярдну.

Судячи з декларацій родини, доходу ні з магазину, ні з приміщення вони не мали, що, безумовно, є дивним.

Згідно даних з Єдиного реєстру юридичних осіб та ФОП Стратій О. І. був підприємцем з 2004 по 2013 рік. Утім, будь-яких грошових активів: вкладів в банках, готівкових коштів тощо родина не набула – це випливає з декларацій судді, розміщених на сайті НАЗК.

4. Два об’єкти нерухомості з заниженою вартістю

У 2017 році чоловік судді придбає зразу два об’єкти нерухомого майна: земельну ділянку площею 1260 кв м та житловий будинок 58,9 кв м в Наталівці Запорізької області.

Дані з декларації родинних зв’язків та з суддівського досьє свідчать, що чоловік судді наразі є адвокатом.

Утім, будь-яких доходів від адвокатської діяльності, згідно поданих суддею Стратій Є. В. електронних декларацій, він не отримує.

Весь отриманий дохід – це пенсія його як у минулому працівника МВС (згідно даних сайту ветеранів ОКОД «Меч и пламя» - «подполковник милиции, начальник, криминальной милиции ЛОВД «Запорожье -1», член ОКОД с 1979-80 год»).

Зокрема, в 2012 році він отримав 34933 грн, в 2013 – 42244 грн, в 2014 – 43127 грн, в 2015 – 44352, в 2016 – 44441, в 2017 – 44442 пенсії.

Тобто, весь його дохід складав від 2911 грн на місяць до 3703 грн (!). Також він отримував в 2016 році споживчий кредит в розмірі 8839 грн. Жодних готівкових коштів або вкладів у банківських установах в деклараціях не зазначено.

Обидва об’єкти були набуті за договорами купівлі-продажу в 2017 році. При цьому кожний з них оцінений чоловіком судді в 25 тисяч грн.

Згідно даних на сайтах з продажу нерухомості щодо вартості земельних ділянок в Наталівці житловий будинок коштує від 140 тисяч грн.

Таким чином, вартість нерухомості була очевидно заниженою. Крім того, не є зрозумілим походження коштів на придбання такої нерухомості.

Отже, суддівська родина не бідує. Залишається сподіватися, що під час кваліфікаційного оцінювання цьому буде надана належна оцінка.

Іван Куля, Резонанс

Фото Индустриальное Запорожье



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.