У Києві відбулася акція «Сланцевим чорнобилям – ні!»

freking kmu

 
19 жовтня в Києві під стінами Кабінету Міністрів відбулася акція, приурочена до всесвітнього дня боротьби із фрекінгом. Природозахисна ініціатива «Вільна Земля» разом з іншими активістами вимагала зупинити розробку та заборонити видобуток сланцевого газу в Україні.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Національного екологічного центру України.

Природозахисники і всі небайдужі висловили своє обурення щодо початку розробки видобутку сланцевого газу в Україні. На їхню думку, видобуток газу методом фрекінгу є шкідливим та дуже небезпечним для довкілля. Вони наголосили, що, окрім екологічної проблеми, місце має також і соціально-економічна. На акції звучали лозунги «Свободу природі, свободу народам!», «Бариги, удушіться вашим газом!», «Сланцевим чорнобилям — ні!».

Більше 25 країн приєдналося 19 жовтня до всесвітньої акції за заборону фрекінгу Global Frackdown. В Україні заклик відмовитись від небезпечного і згубного для клімату видобутку сланцевого газу підтримали в Києві, Харкові, Донецьку і Керчі.

Всесвітня акція Global Frackdown проходить вже вдруге. Жителі країн, в котрих видобувають чи планують видобувати сланцевий газ методом гідравлічного розриву пластів, виступають за повну заборону цього методу на користь чистих та відновлюваних енергетичних альтернатив.

Зовсім нещодавно перемогу здобув анти-фрекінговий рух Франції – у країні введено повну заборону на використання фрекінгу. В той же час, незважаючи на протистояння промислових кіл, Європейський парламент зобов’язав компанії проводити оцінку впливу на довкілля перед тим, як починати буріння свердловин. А у Литві компанія «Шелл» відмовилась від намірів добувати сланцевий газ вже після того, як виграла тендер, посилаючись на занадто суворе регулювання з боку держави. Раніше, Екзон Мобайл, Талісман та Марафон відкликали свої плани з видобутку в Польші, також звинувачуючи національне законодавство. На сьогодні видобуток сланцевого газу знаходиться під повною чи частковою забороною у багатьох містах і штатах США, містах і країнах Європи.

Global Frackdown є однією з всесвітніх акцій проти брудної енергетики, котрі проходять 11 жовтня - 11 листопада 2013 в рамках глобальної кампанії Reclaim Power.

Довідка: фрекінг, тобто гідравлічний розрив пластів – метод, що використовують для видобутку сланцевого газу. Під потужним тиском на глибину до п’яти кілометрів під землю закачується рідина, що містить близько 600 хімічних речовин. Вона дозволяє вивільнити із тріщин газ. Ця рідина потрапляє до ґрунтових вод і призводить до появи і розвитку онкологічних захворювань. А сам процес видобутку знищує великі площі природних територій.

В Україні вже йде підготовка до видобування сланцевого газу методом фрекінгу на Донеччині та Харьківщині. Також вже є перші скарги на зниження якості води в цих областях. Місцеві жителі впевнені, що виною цьому є видобуток сланцевого газу.



Коментарі

  +1 #1 Коля 20 окт. 2013 г., 14:59:57
Проплаченая акция Москвы, которая боится потерять украинский рынок газа.
  +1 #2 Українець 20 окт. 2013 г., 15:42:31
Пора створювати народні збройні формування, партизанські загони по спротиву екологічним терористам. Слів ці падлюки в законі не розуміють. Хоча я проти і мУтного союзу, але ж не такою ціною
  +1 #3 микита 20 окт. 2013 г., 15:54:03
8) Невігласам треба б трохи знати фізику та розібратись в геології.
В перспективі райони видобутку сланцового газу не можуть бути придатними для життя, причому і людини і будь якої тварини.
  +0 #4 Анатолий 20 окт. 2013 г., 16:07:43
Нас 70 лет пугают коммунисты американским империализмом несмотря на то, что ноги американского солдата на нашей земле не было, а в ВОВ была помощь и сильная, но никогда не пугают теми, кто топтался по нашей земле до Москвы. Вечное вранье....
  -5 #5 AnatLi 20 окт. 2013 г., 16:08:07
Даешь сланцевый газ!!!! Сделаем украину Сахарой!!! :lol:
  -5 #6 AnatLi 20 окт. 2013 г., 16:10:19
Даешь сланцевый газ!!! Сделаем украину Сахарой!!! :lol:
  +0 #7 боня 20 окт. 2013 г., 16:26:48
ЧЕЛОВЕЧЕСТВО ПОГИБНЕТ,РАЗРУШИВ ЗЕМЛЮ.ДАВНО И НЕ МНОЙ ЭТО СКАЗАНО.ПОХОЖЕ,МЫ ТУПО И ДЕБИЛЬНО МАТЕРИАЛИЗУЕМ ВЫШЕ СКАЗАННОЕ.y
  +1 #8 Валерій 20 окт. 2013 г., 16:35:57
Ці, проплочені Медвидчуком Путінськими грошима нібито природоохоронці гавкають по команді з Москви. Перед цим виступали Російські такіж природоохоронці, що віщали про забруднення річок у Росії через добування сланцевого газу в Україні, але не бачуть, що робиться у них на нафто-газових розробках. А навіщо. Небачу поліно у себе в оці проте бачу соломину у оці сусіда.
  +0 #9 Изя 20 окт. 2013 г., 16:45:45
Господи !!!
Сколько у нас придурков? Почему Америка добывает сланцевый газ и не боится, что их территория превратится в пустыню. Москва зомбирует однозначно. Представте - уйдет с рынка самый крупный потребитель газа в Европе и транзитер.
  +1 #10 karas 20 окт. 2013 г., 16:50:13
ваалше это преступление против своей земли, результаты непредсказуемы, и если это сделают то войдут в историю , а как это назовут потомки ??????, скорее всего проклянут

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.