Медіа-організації засуджують наміри влади знищити незалежну журналістику в Україні

nezalegna gurnalistika

 

Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка та Комісія з журналістської етики висловлюють своє глибоке обурення подіями, які буквально за останні кілька днів перекреслили демократію та свободу слова в Україні. Про це повідомили «Конфліктам і законам» у прес-службі Незалежної медіа-профспілки України.


Прийняття диктаторських законів, котрі фактично запроваджують цензуру, а також цілеспрямовані прояви насильства по відношенню до журналістів з боку представників силових структур засвідчують, що в країні відбувається масштабний наступ влади на журналістську професію.

Понад 30 журналістів постраждали під час зйомок масових протестів та сутичок мітингувальників із правоохоронцями на Європейській площі і вулиці Грушевського у Києві 19 і 20 січня. Є кілька задокументованих свідчень журналістів про те, що співробітники спецпідрозділу «Беркут» умисно стріляли в представників преси гумовими кулями та кидали світлошумові гранати. Багато наших колег знаходяться у важкому стані, і ми переконані, що відповідальність за це безчинство має нести нинішня влада, котра віддає такі злочинні накази.

Також нас обурює позиція Президента України віктора януковича, який, нагадаємо, свого часу засуджував ініціативи прийняття «Закону про наклеп». А нині без вагань підписав Закон про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів…», яким вводиться кримінальна відповідальність за наклеп та фактично запроваджується цензура. Крім цього, закон суттєво обмежує свободу висловлювань в Інтернеті та утискає права журналістів, що працюють в онлайн-медіа. Таким чином, закон «Колесніченка-Олійника» обмежує права громадян на доступ до об’єктивної інформації.

Вважаємо, що така позиція влади – не що інше, як цинічне і свідоме знищення незалежної журналістики в Україні та намагання перетворити журналістику на пропагандистську машину, яка висвітлюватиме виключно позицію влади.

НСЖУ, НМПУ та КЖЕ висловлюють категоричне несприйняття ухвалених незаконним чином диктаторських законів.

У цей час випробувань ми закликаємо всіх журналістів проявити максимальну мужність і солідарність, взаємопідтримку та взаємовиручку, аби не дозволити знищити свободу слова в Україні та відстояти наше право на професію!



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.