​Суд виніс виправдувальний вирок у зв’язку з недоведеністю прокуратурою вчинення кримінального правопорушення

31 серпня 2018 року колегією суддів Арбузинського районного суду Миколаївської області в складі Кірімової О.М., Кологривої Т.М., Явіци І.В. розглянуто кримінальне провадження по обвинуваченню Березюка А.М. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 152 КК України, а саме: у зґвалтуванні, тобто статевих зносинах із застосуванням фізичного насильства, вчиненого повторно щодо малолітньої.


За результатами розгляду вказаного кримінального провадження, державне обвинувачення у якому підтримувалось прокурорами Братського відділу Первомайської місцевої прокуратури Менчинським Д.В. та Компанієць М.В., судом було ухвалено виправдувальний вирок у зв’язку з недоведеністю вчинення кримінального правопорушення, у якому обвинувачувався Березюк А.М., повідомляє «Судова влада України».

Так, стороною обвинувачення в ході розгляду кримінального провадження було надано ряд доказів, в тому числі і висновок експерта, які отримані з суттєвими порушеннями вимог кримінального процесуального законодавства України та у зв’язку з чим ці докази були визнані недопустимими в процесі доказування і не могли бути покладені в основу висунутого Березюку А.М. обвинувачення та використані судом при ухваленні вироку.

При прийнятті виправдувального вироку суд, серед іншого, враховував засади презумпції невинуватості та забезпечення доведеності вини, відповідно до яких усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь. У той же час, згідно із принципом законності, саме на стороні обвинувачення лежить обов’язок не лише всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального, а й довести їх перед судом належними і допустимим доказами, тобто саме такими, джерела яких зібрані у точній відповідності із вимогами закону.

А тому порушення органом досудового розслідування і стороною обвинувачення вимог кримінального процесуального закону, принципів і засад, які гарантують дотримання основоположних прав і свобод обвинуваченої особи на стадії досудового розслідування, призводить до ухвалення судом виправдувальних вироків, що мало місце і у даному кримінальному провадженні, в якому прокурор просив призначити обвинуваченому 14 років позбавлення волі.

Проте суд, здійснюючи перевірку доказів сторони обвинувачення у цьому кримінальному провадженні, що є однією із гарантій забезпечення права на справедливий суд, відхилив їх як недопустимі і неналежні, адже покладення в основу обвинувальних тез доказів, що здобуті незаконним шляхом, гіпотетично може призвести до засудження будь-якої невинної особи.

Фото court.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.