​Учасники бойових дій, які брали безпосередню участь в АТО, мають право на дострокове призначення пенсії за віком

Учасники бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, мають право на дострокове призначення пенсії за віком як учасники бойових дій з часу звернення.


Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши справу за позовом до пенсійного фонду, повідомляє «Судова влада України» з посиланням на прес-службу суду.

Громадянин України, який брав участь в АТО, забезпеченні її проведення й захисті незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України на територіях: м. Маріуполя Донецької області, Донецької області (сектор «Б»), в населених пунктах: м. Мар’їнці та м. Авдіївці Донецької області, є учасником бойових дій, звернувся до Пенсійного фонду із заявою про призначення йому достроково пенсії.

Рішенням управління Пенсійного фонду України громадянину відмовлено у призначенні пенсії. Мотивами відмови було те, що громадянин брав участь в антитерористичній операції, а не в бойових діях, отже не має права на призначення пенсії за віком згідно з абз. 6 п. 3 розд. XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Оцінюючи доводи учасників справи і висновки судів першої та апеляційної інстанцій, Верховний Суд вказав, що з довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення й захисті незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, виданої військовою частиною, вбачається, що громадянин у період з 18 березня 2015 року по 30 квітня 2015 року та з 10 травня 2015 року по 7 вересня 2015 року брав безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення та захисті незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в районі проведення антитерористичній операції на території Донецької області в секторі «Б», в населених пунктах – м. Мар’їнці, м. Авдіївці Донецької області.

Отже, громадянин, звертаючись до пенсійного органу із заявою про призначення пенсії достроково, надав усі необхідні документи, достатні для призначення йому дострокової пенсії за віком на підставі абз. 6 п. 3 розд. XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та ст. 16 Закону України «Про пенсійне забезпечення», зокрема посвідчення учасника бойових дій та довідку про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, які підтверджують участь у бойових діях.

Суд першої інстанції, з висновком якого погодився суд апеляційної інстанції, дійшов правильного висновку, визнавши протиправними та скасувавши рішення управління Пенсійного фонду України про відмову в призначенні громадянину пенсії за віком як учаснику бойових дій та зобов’язавши відповідача призначити громадянину пенсію за віком, як учаснику бойових дій, відповідно до ст. 16 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та абз. 6 п. 3 розд. XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з часу звернення.

Постанова Верховного Суду від 6 листопада 2018 року у справі № 591/3086/16‑а –http://reyestr.court.gov.ua/Review/77665164.

Фото court.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.