Ігор Курус: Ми маємо припинити будувати суспільство недовіри

kurus demokratiya

 
Сьогодні одним із надзавдань в Україні є - відновлення довіри до органів влади та об’єднання громадян довкола реалізації демократичного устрою. Про це на прес-конференції в ІА УНІАН повідомив голова Правління Українського центру прямої демократії Ігор Курус, передають «Конфлікти і закони».


Найбільшою проблемою в Україні є - недовіра до влади з боку суспільства. На жаль, за останні 24 роки ми втратили довіру до основних інститутів держави. Громадянин, бажаючий вирішити свої проблеми, які не змогли вирішити партії і політики, знову змушені сподіватися на їхню спроможність. Так розвивається недовіра, але в умовах існуючої електоральної демократії, громадянину залишається єдина опція - знову делегувати цих політиків у владу, через вибори, не довіряючи їм.

Ми створили Український центр прямої демократії для того, щоб пропагувати та запровадити елементи прямої демократії, в тому числі і петиції, на всіх рівнях - від місцевих громад до загальнодержавного рівня.

На наше переконання, елементи прямої демократії, які залучать максимальну кількість громадян до формування порядку денного влади та контролю за владою, зробить дії влади відповідальними, відновить мандат довіри до влади, подолає безкарність чиновників і змінить мотивацію посадовців.

У свою чергу, співзасновник центру Віталій Шевченко зазначив, що корупція процвітає саме там, де не працюють державні інститути, де немає взаємної довіри. Якщо ми визнаємо, що сьогодні для України найбільшою проблемою є корупція, в тому числі – політична, то боротьба з нею повинна набути національних масштабів. Ми зможемо подолати корупцію, коли на боротьбу з нею стануть не тільки Президент і Антикорупційне бюро, а коли боротися з нею почне кожен громадянин через запровадження елементів прямої демократії.

Український центр прямої демократії розпочинає просвітницьку роботу по запровадженню нових підходів з комунікації між громадянами, суспільством та владою серед територіальних громад для того, щоб відновити довіру суспільства до державних інститутів та не дати центральній владі отримати монополію на прийняття рішень.

***

Український центр прямої демократії створений в рамках громадської кампанії «За відповідальну владу». Законопроект «Про право громадян ініціювати розгляд нормативно-правові акти органами влади та місцевого самоврядування» (4346а від 22.07.2014 та 1641 від 26.12.2014) був зареєстрований у ВР. Ми вважаємо своєю заслугою той факт, що запровадження в Україні петицій підтримав Президент, який нещодавно подав законопроект про запровадження в Україні петиції до ВР.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.