Домбас і «символічне насилля» української Ыліти

dombas teritoriya

 
Був такий французький соціолог П'єр Бурдьє, звісно, невідомий як старій українській Ыліті, так і українській Ыліті (о) - оновленій. Він чимало написав про так зване «символічне насилля» та «владу давати номінації».


Так ось, слухаючи впродовж багатьох років пафосну маячню, присвячену Донбасу, згадую саме цього французького соціолога.

До чого це я? До того, що більшість «експертів» та «політиків» свідомо чи несвідомо відтворюють московитський штам про якійсь Донбас.

Спеціально для таких коротенький лікнеп. Буде корисно і для журналістів.

Донбас - це географічна назва - Донецький вугільний басейн. Частина його - це територія України - Луганська, Донецька та Дніпропетровська області. Водночас, треба зважати, що значна частина і Донецької, і Луганської областей не мають жодного стосунку до географічного Донбасу - наприклад, райони Приазов'я чи північ Луганщини. Інша частина географічного (а іншого Донбасу нема) - це територія РФ - Ростовська область. Тому я не зовсім розумію, точніше, зовсім не розумію про, що йдеться, коли «говорять про Донбас».

«Експерти» не відрізняють, чим географічна мапа відрізняється від політичної чи адміністративної?

Якщо йдеться про окуповані території, які розташовані, як це визначено відповідною постановою ВРУ, між лінією розмежування та державним українсько-російським кордоном, тоді доречніше вживати термін ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей – ред.), а не поширювати у громадській думці якійсь міф про якійсь Донбас.

А такі «терміни» як «ДНР» чи «ЛНР» для мене взагалі нічим змістовно не відрізняються від «Дондурас», «Луганда « чи «Лугандон» і можуть вживатися хіба що після словосполучення «так звані». Або винятково у якості назв терористичних угруповань.

П.С. Добре, що хоч попри відчайдушні зусилля московитських пропагандонів та їхніх відчизняних посікак й просто «корисних ідіотів» в широкому вжитку не прижилися терміни «південно-східна Україна» та «новоросія» - абсолютно беззмістовні, маніпулятивні поняття.

Valentyn Gladkykh, facebook.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.