​Тіньова парламентська «ширка» поєднує не ті цінності, які підтримали виборці

Де-факто тіньове створення «ширки» БПП, НФ та нових форм партії регіонів (Оппоблок, Відродження). Це абсурд, коли за відсутності реальної коаліції «Європейська Україна», яка була сформована за результатами виборів - шляхом маніпуляцій родом з кучмівської епохи і тих самих інструментів гри з мажоритарниками та постійних голосувань частин опозиційних фракцій за законопроекти і політику більшості - ми маємо де-факто іншу більшість! Яку поєднують зовсім не ті цінності, цілі і політика, яку підтримали виборці.


Такі процеси вже сприймаються нібито норма! Але це ж протирічить Конституції і логіці демократичної політичної системи. Це колосальна проблема, що політичні партії вважають, що можна імітувати коаліційність, імітувати політичний курс, забувати про коаліційну угоду і обіцянки. І вважати, що такі ігри, імітації та маніпуляції і є політика.

Це, по-перше, не політика (politics) - оскільки politics - це важлива робота по створенню цінностей, бачення і політичних нормативів, які об'єднують і спрямовують країну. Все це і є, власне, ідеологією - важливим стримувачем корупції політики і політичних позицій. По-друге, якщо створилася спільна позиція між «колишніми і нинішніми» - вона вимагає бути легітимізованою виборцями. Однак, діюча політична та виборча системи створені таким чином, що надають широкі можливості для найбільших фракцій уникати необхідності демократичної легітимації/виборів у випадку фактичного розпаду парламентської більшості. Ці фракції просто і легко рекрутують голоси в усіх необхідних випадках шляхом неформальних домовленостей поза політичної логіки (ідеологічних позицій). В результаті парламент стає заручником ситуативних голосів «збоку» - від фракцій, які є ворогами реформ, а не їх прихильниками. Нічого дивного, що обіцяні реформаторські законопроекти не проходять. Оскільки коаліції реформ не має. А це означає, не більше і не менше, нелегітимність політики ситуативної більшості.

Ця нелегітимність починається з політики партій, створених під вибори і які не мають стійких мереж роботи з виборцями. Партій, які не виконують ключових функцій - представництва суспільних інтересів, які обмежуються лише збиранням голосів, а не опрацюванням реальної політики. Партії, які не мають ні справжніх ідей, ні цінностей, які б могли бути важливим фундаментом для створення стратегічної політики - розвитку країни (а не виживання, як сьогодні). Тому важливо поставити питання щодо ПОЛІТИЧНИХ реформ - реформ виборчої системи та політичних партій.

Podgorna Viktoriya, facebook.com

Фото telegraf.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.