​Заява Незалежної медіа-профспілки України щодо ситуації у Національній суспільній телерадіокомпанії України

Процес реформування, який переживає нині Національна суспільна телерадіокомпанія, безпосередньо торкається долі трудового та творчого колективу НСТУ. А обставини, що склалися у колективі НСТУ, змушують Незалежну медіа-профспілку України виступити із публічною заявою.


Реформа державного телерадіомовлення і створення натомість мовлення суспільного – один з найбільш послідовних та яскравих прикладів реформи, яку провела Україна після Революції Гідності під знаком євроінтеграції.

Нині триває наступний етап – внутрішні зміни у компанії, в яку об’єдналися майже три десятки телерадіомовних колективів. Втім, те, що відбувається на Суспільному останнім часом, починає викликати реальне занепокоєння. Працівники НСТУ, зокрема колективи окремих філій, оприлюднили ряд відкритих звернень та провели публічну акцію, заявляючи про те, що вони не згодні із низкою кроків нового керівництва.

Для стороннього ока це можна було б трактувати як спротив змінам з боку консервативно налаштованої частини колективу. І саме так намагаються це подати деякі публічні коментатори цих подій. Але низка фактів підтверджує, що причини для занепокоєння у колективу справді є.

За свідченнями членів НМПУ, що є працівниками новоствореної структури, кадрова політика, яку впроваджує команда Зураба Аласанії, хибує численними порушеннями трудових прав працівників. Так, відомі факти тиску на працівників компанії передпенсійного та пенсійного віку з вимогою написати заяву за власним бажанням без будь-яких підстав. На інших працівників здійснюється тиск, аби ті погодилися змінити посаду - з творчих їх намагаються перевести на адміністративні.

Також стало відомо, що будуть ліквідовані ряд філій НСТУ, які раніше були окремими компаніями. А отже працівники цих філій поставлені перед фактом звільнення і не мають жодної достеменної інформації про наступне працевлаштування. Їм не повідомлено ні про штатний розклад нових підрозділів, ні про ставки окладів, ні про посадові обов’язки, ні про творчі завдання.

Керівництво не оприлюднює колективу жодних документів, з яких би випливали чіткі плани змін, структури нових утворень, сітки мовлення тощо. Натомість, оголошено, що творчі групи циклових програм, які вже тривало йдуть в ефірі, мають захистити свої проекти і довести їх доцільність під час своєрідного внутрішнього конкурсу, для якого не оголошені ні критерії оцінок, ні перелік вимог, не визначено чіткий склад екзаменаторів.

Тим часом, в НСТУ тривають тренінги для працівників, які, фактично, не знають – де вони будуть працювати і чи будуть взагалі. Найбільше вражає дивна практика керівництва - все повідомляти усно, без жодних посилань на внутрішні документи НСТУ з чіткими формулюваннями та конкретними термінами. Більше того, окремі відповідальні особи НСТУ у спілкуванні з членами колективу не бояться прямо говорити, наприклад, таке: «нас цікавлять тільки працівники у віці до 30 років, всіх інших позвільняємо!» Це вже відверта дискримінація за віком!

Досі Правління НСТУ так і не оприлюднило принципів кадрової політики та чітких критеріїв оцінки професійних якостей працівників. Натомість, можливість лишитися на посаді в оновленій структурі і з новою зарплатою часто є предметом маніпуляцій з боку керівників підрозділів, які одноосібно визначають – кого лишити, а кого звільнити. Невже така практика є частиною європейського досвіду, який нинішнє Правління НСТУ засвоїло під час спілкування з численними медіа-експертами?!

Особливо критичною є ситуація зараз, коли з усією серйозністю постає проблема недофінансування НСТУ з держбюджету, але одночасно стають відомими факти про отримання членами Правління рекордних премій на тлі злиденних зарплат рядових співробітників.

Раніше керівництво Незалежної медіа-профспілки звернулося із листом до голови правління НСТУ Зураба Аласанії, в якому було повідомлено про утворення первинного осередку НМПУ та вимога долучити представників медіа-профспілки до розробки проекту нового колективного договору, а також про зустріч з метою узгодження позицій НМПУ та НСТУ щодо дотримання трудового законодавства у період реформування компанії. На жаль, всі законні терміни відповіді на цей лист уже минули.

Відтак, керівництво НМПУ публічно нагадує голові Правління НСТУ Зурабу Аласанії про те, що чинне законодавство України передбачає відповідальність у вигляді штрафу та дисциплінарну відповідальність за ухилення від участі в переговорах по укладенню, зміні або доповненню колективного договору, за порушення і невиконання колективного договору, за ненадання інформації, необхідної для колективних переговорів і здійснення контролю!

Незалежна медіа-профспілки України закликає керівництво Національної суспільної телерадіокомпанії України припинити хибну практику замовчування та спроб одноосібного вирішення долі трудового колективу та розпочати загальноприйняту світову практику врегулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, а також узгодження інтересів трудящих, власників та уповноважених ними органів шляхом укладення колективного договору.

Окрім того, Незалежна медіа-профспілка України вважає, що нинішня ситуація на Суспільному має стати предметом розгляду Наглядової Ради НСТУ для реалізації справді шляхетної мети - створення в Україні суспільного мовлення на рівні кращих європейських стандартів.

Ігор Чайка, голова Незалежної медіа-профспілки України

Фото 1tv.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.