​Візит президента Мальти став аморальним для Порошенко

Вчора пожартував про гармати в центрі Києва (які викликали в ФБ резонанс) і візит президента Мальти (заради салютування якій і були власне в Маріїнському парку встановлені ті гармати), чим викликав запитання друга, співробітника служби протоколу - а в чому, мовляв, проблема, адже маємо високу гостю, заради якої почесна варта, салют, прийняття і т.д.?


Загалом, я не збирався у цьому копирсатися і не намагався знайти якоїсь зради. Навіть невдалий збіг обставин - одночасне розгортання навколо парламенту протестів та артилерійського підрозділу можна було б і пропустити повз увагу. Але, якщо у представника президентської служби протоколу, нехай і неофіційно, виникли запитання, з радістю розжую ситуацію.

Організація і проведення візитів іноземних лідерів в Україну регулюється указом президента «Про державний протокол і церемоніал України». Цим указом визначені основні типи візитів високих іноземних гостей, і найвищим з точки зору протоколу типом візиту є - державний. Ця форма-тип візиту передбачає найбільше різного роду вшанування іноземних гостей, включно з салютом націй на їх честь. Візит в Україну президента Мальти Марі-Луїз Колейро Прека був державним.

Ніби все нормально і правильно відбулось. Проте нічого з нинішньою владою нормально і правильно не відбувається в принципі.

Справа в тому, що рішенням Київської міської ради № 55\55 від 4 вересня 2014 року в місті Києві заборонено використання феєрверків та салютів. Заборонено, оскільки міська рада Києва прийшла до висновку, що феєрверки та салюти в умовах проведення антитерористичної операції на Сході України «суперечать нормам суспільної моралі та викликають соціальну напругу».

Пропустимо повз увагу той іронічний факт, що рішення Віталія Кличка від 4 вересня 2014 року прямо називає організований АПУ салют аморальним і асоціальним. Продовжимо про правову сторону справи.

Так ось, хтось може заперечити, що укази президента мають вищу юридичну силу за рішення органів місцевого самоврядування. Але ж ні, рішення Київської міської ради про заборону салютів містить посилання на п.2 статті 22 Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ». Відповідно до цього пункту міська рада Києва має право визначати порядок та правила соціально-культурного обслуговування.

Таким чином, проведення салюту порушує вже не рішення Київської міської ради, а Закон України, є замахом на повноваження легітимного органу місцевого самоврядування (це не узурпація влади, часом, називається?).

Ну, а найцікавіше, що адміністрація президента України порушила ще й сам указ президента про державний протокол і церемоніал, який постановляє, що державний візит «передбачає підписання заключного документа». Це дуже логічне положення, адже потрібно мати хоч якісь політичні документи, що засвідчать, що усі видатки на кортежі, варти, салюти, обіди та прийняття хоч якось виправдані з точки зору інтересів України.

Так ось, відсутні свідчення про підписання заключного документу під час державного візиту президента Мальти в Україну.

І неможливо без сміху читати по-бароковому вигадливо сформульовані пояснення президента України про результати цього візиту: «Ми домовились досягти величезного прогресу...» (це з повідомлень АПУ).

Але, Бог з нею, політичною доцільністю і тим, що в протокольній практиці це нетипово, що державний візит президента Мальти відбувається лише через 4 місяці після візиту на Мальту президента України. Достатньо вже того, що під час організації та проведення цього візиту адміністрація президента України поводила себе аморально, створювала в Києві соціальну напругу та порушила низку законів і підзаконних актів України.

В іншому - все було добре.

Bohdan Yaremenko, facebook.com

Зустріч Порошенка і Марі-Луїз Колейро Прека. Фото president.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.