​Край незайманої… корупції

Східниця. Унікальне місце. Чарівність українських Карпат помножена на чудодійну воду. Про цілющі властивості місцевої Нафтусі складають легенди. За однією з них, східницькі джерела уподобав ще за часів КДБ генеральний секретар СРСР Юрій Андропов. Щоб не втрачати лікувальних властивостей водички, господарю кремля її доправляли щодобово військовими літаками зі Львова.


Уперше до Східниці я потрапила 15 років тому. Відтоді закохалась у незайману, просто магічну красу її природи. І у воду, яка, за місцевими міфами, здіймає на ноги навіть смертельно хворих людей.

Зрозуміло, я виявилася далеко не єдиною поціновувачкою східницьких щедрот із Києва. Ще тоді селяни вказували на приватну садибу, що, за легендами, восени 2003 року належала політичному важковику Григорію Кирпі. Поруч були розташовані апартаменти, де неодноразово помічали і главу президентської канцелярії, за сумісництвом лідера СДПУ (о), Віктора Медведчука.

Відтоді минуло майже півтора десятиліття. Наразі у Східниці пліткують про інші імена. Зокрема, першого віце-прем'єр-міністр України - міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва. Та голови Верховної Ради Андрія Парубія.

Прізвище Східницького селищного голови вже вісім років лишається незмінним. Попри усі революції та майдани.

Це Піляк Іван Євгенович.

За інформацією Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під Контролем», за головування І. Піляка 15 лютого 2018 року сільрада уклала угоду на другу чергу реконструкції приміщень швидкої допомоги у смт. Східниця з МКП «Мажок» на 648,47 тис грн. Першу завершили у грудні 2016 року, за 1,2 млн грн. Роботи також проводило МКП «Мажор». Його співвласниками є депутат Дрогобицької міської ради Віктор Тюска та екс-депутат Бориславської міськради Олександр Зварич. У грудні 2015 року Львівське обласне територіальне відділення АМКУ оштрафувало МКП «Мажор» за спотворення результатів торгів Східницької селищної ради. Трирічний термін, протягом якого «Мажор» не може брати участь в торгах під час державних закупівель, спливає наприкінці 2018 року. Утім, це не заважає фірмі отримувати держзамовлення через неконкурентні процедури. За даними Prozorro, торік та у перші два місця поточного року МКП «Мажор» вже отримало замовлень на 7,78 млн грн від місцевих рад Східниці, Борислава та Дрогобича.

Матеріали про сумнівні фінансові угоди та імовірні посадові зловживання у Східниці отримав і Резонанс.

Публікацію у Facebook справа не обмежилась. За зверненням депутата Східницької сільради Романа Бобешка, поліція зареєструвала кримінальне провадження. У діях посадових осіб селищної ради правоохоронці вбачають ознаки злочину, передбаченого ст. 356 Кримінального кодексу України (Самоправство). Розслідування здійснює Бориславський відділ поліції ГУ НП у Львівській області, оперативний супровід - підрозділ захисту економіки.

Крім розтрат коштів під час фестивалю, правоохоронні органи мають ще чимало «матеріалу для творчості». Включно з улюбленою темою генерального прокурора Юрія Луценка - розкраданням під час ремонту доріг.

Щиро переконана, що за наявності політичної підтримки працівники Департаменту захисту економіки Національної поліції могли б продемонструвати антикорупційний майстер-клас і НАБУ, і його Львівському теруправлінню. Це такий міф, що протидія корупції на рівні сільських голів є чимось другорядним та дрібним. Трапляються такі впливові голови, що для відновлення правопорядку замало лише фаховості оперативників. І навіть бажання одного генпрокурора.

До обрання сільським головою Східниці у 2010 році І. Піляк керував садибою «Три сини та донька». Знаною, насамперед, через прізвища господарів готельного комплексу. Їх же вважають і «тіньовими» власниками західноукраїнського курортного містечка.

Йдеться про родину Ничипоренків.


Ничипоренко-старший - скандально відомий нардеп, який серед іншого голосував за диктаторські закони. У ЗМІ його називають улюбленим «конярем» віктора януковича. Йому належить Жашківський кінноспортивний завод.

Як і президент-втікач, мав дві судимості. Правда, за іншими статтями ККУ - квартирна крадіжка та крадіжка двигуна для човна.

За даними Резонансу, нещодавно Валентин Ничипоренко залишив лави партії «Відродження» та відповідну депутатську групу. На сайті парламенту наразі вказано, що він не входить до складу будь-якої фракції. Наш співрозмовник запевняє, що долучення Ничипоренка до «Народного фронту» - суто технічна справа. За його словами, «після того, як нардеп став радником міністра внутрішніх справ, він діє синхронно з фракцією Арсена Авакова».

Як свідчать дані з відкритих джерел, у власності нардепа є 36 земельних ділянок. Його родині належать ще 24 - у Східниці Львівської області, Обухівському та Бориспільському районах Київщини, у Жашкові Черкаської області, Затоці на Одещині, а також земля в окупованому Криму.

На дружину депутата Ничипоренка - Олену, зокрема зареєстровано ТзОВ «Владо», за яким рахується відпочинковий комплекс «Три сини і донька». 2013 року вищезгадане товариство усього за 245 тис грн стало власником двох свердловин та чотирьох джерел «Нафтусі» у Східниці.

Не менш успішним є і бізнес дружини сільського голови Східниці - Маргарити Піляк. Наприклад, торік сільрада закупила у її фірми ТзОВ «Лікувально-реабілітаційний центр» Здоров‘я» послуги з поточного ремонту каналізації на 75,6 тис грн.

Кульмінацією подружнього тандему стало будівництво басейну готелю «Тустань» буквально на проїзній частині вулиці. До речі, заяву про злочин саме до Служби безпеки України Павло Барнацький пояснив зневірою у незаангажованість інших правоохоронних структур.

За даними Держфінінспекції, 2016 року Східницька сільрада недоотримала від ще однієї наближеної до селищного голови ТзОВ «Золота баня» коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту на кілька мільйонів грн. Утім, це не завадило губернатору Львівщини Олегові Синютці підписати у березні 2018-ого розпорядження про виділення цій фірмі лісової ділянки 0,5 га у довгострокове тимчасове платне користування - для рекреаційних та культурно-оздоровчих потреб.

Не менш яскрава біографія у Ничипоренко-молодшого. «Упізнаваності» йому додало розслідування кримінального провадження щодо переписки народного депутата Віталія Хомутинніка із тодішнім головою Одеської ОДА Ігорем Палицею. Утім, у НАЗК не побачили тут конфлікту інтересів, попри озвучені публічно закиди.

Також в Інтернеті пишуть, що вже у 27 років хвацький юрист О. Ничипоренко обійняв впливову посаду начальника відділу слідчого управління прокуратури Києва. У цьому кріслі він і зустрів Революцію гідності... І провів, оминувши люстрацію.

Улітку 2014 року його перепризначили заступником начальника відділу процесуального керівництва столичної прокуратури. Відповідав за розслідування низки кримінальних проваджень за фактами репресій проти активістів Майдану.


Та фігурував у програмі журналістських розслідувань про автопарк столичних прокурорів.

Останнє прокурорське призначення сина нардепа стало резонансним лише у соціальній мережі. Жодного процесуального наслідку заява нардепа Сергія Лещенка не мала.

Хоча, за логікою процесу, у міністерстві Авакова мали б бути послідовними… в оперативному інтересі до конярства. Від «плівок Онищенка» до улюбленого коняра януковича!

Читач запитає - а чому стільки уваги я приділила цим двом персонажам?! Поясню, щоб було зрозуміло, чому припадають пилом у шухлядах правоохоронців понад два десятки кримінальних проваджень щодо «звитяг» сільського голови Східниці. І не тільки його. Відомий вітчизняний правник П. Барнацький стверджує, що «ляльковод І. Піляка - народний депутат України В. Ничипоренко» свого часу «незаконно побудував готельний комплекс «Три сини і донька», протиправно захопивши земельну ділянку (біля 5 га) Дрогобицького держлісгоспу, та вирізав сотні вікових дерев». За фактами злочинних дій під час будівництва готельних комплексів у Східниці було відкрито низку кримінальних проваджень, однак вони «зависли».

У Львівській обласній громадській організації «Вибір» (прохання не плутати з антиукраїнським вибором В. Медведчука) Резонансу детально розповіли про зловживання І. Піляка. У ЛОГО наполягають, що голова селищної ради Східниці незаконно захопив та роздав близько 600 га земель Новокоропивницької та Опаківської сільських рад, Дрогобицького лісгоспу та земель Сколівського природоохоронного заповіднику «Сколівські бескиди». Орієнтовна ринкова вартість близько 6 млн дол.

Також заслужений юрист України П. Барнацький звернув увагу на дивну «прихильність» до селищного голови Східниці керівників прокуратури та поліції Львівської області.

«Відчуваючи повну безкарність, посадовець відкрито плює на Конституцію України та Закони України», - заявив Резонансу активіст. - Майже за 8 років своєї діяльності на посаді селищного голови І. Піляк не надав жодної відповіді на інформаційні запити громадян та громадських організацій. Ігноруються навіть депутатські звернення місцевих обранців. Аби вплинути на сільського голову, трьом депутатам Н. Федьків, К. Пелюх та Р. Бобешко довелося звертатися до суду. Бориславський міський суд Львівщини встановив факт перешкоджання законній депутатській діяльності з боку голови селищної ради Івана Піляка. «Але, незважаючи на очевидні факти, слідчі Самбірського ВП ГУ НП у Львівській області незаконно закрили дане кримінальне провадження, а прокуратура області погодила цю постанову».

Крім цього, два кримінальних провадження стосовно І. Піляка слухає суд Львівської області. У тому числі №42015140090000073 від 15.10.2015 року, за фактом подачі при вступі до Національної академії державного управління при Президентові України підробленого диплому серії ДО №011398 від 23.06.1998 року про закінчення Криворізького технічного університету. Правова кваліфікація - ч. 3 ст. 358 КК України.

На окреме резонансне розслідування заслуговує й історія про виділення за ініціативи Східницького голови земельної ділянки у 0, 01 га судді Бориславського міського суду А. Слишу. Саме він головував у всіх цивільних та адміністративних процесах, де фігурує І. Піляк. А віднедавна ще й у слуханнях кримінального звинувачення. Ініціювати відвід цього представника Феміди офіційно попросили у прокурора Львівської області . «Враховуючи той факт, що суддя Слиш А.Т. є єдиним суддею у Бориславському міському суді, клопотати перед головою Апеляційного суду Львівської області про визначення підсудності кримінального провадження по обвинуваченню Піляка І.Є. за Шевченківським судом м. Львова (злочин був скоєний на території Шевченківського району м. Львова) або за іншим судом м. Львова», - йдеться у зверненні активістів до Юрія Квятківського.

Прокуратура лишилась глухою. «Як наслідок, суддя А. Слиш незаконно почав розгляд кримінального провадження з підготовчого засідання та повернув обвинувальний акт прокуратурі області», - відмітив співрозмовник Резонансу. І додав, що тільки під тиском громади прокуратура спромоглася подати апеляцію на вказану вище ухвалу судді А. Слиша. Апеляційний суд Львівської області її задовольнив, скасувавши незаконне судове рішення, та направив справу для подальшого розгляду до Бориславського міськсуду.

Резонанс намагався отримати коментар прокурора Львівської області. Але з минулого тижня пан Ю. Квятківський на лікарняному. Начебто. За чутками, у Львові працює потужна комісія з Києва... Що стало підставою перевірки - лишається таємницею. Але сподіваюсь, ця скандальна історія - також потрапить на очі «чистильщикам» з ГПУ... А суспільство - отримає адекватну відповідь Прокуратури, а не чергову відписку...

Дехто називає Східницю «українською Швейцарією». Але у якому Бад-Рагаці чи Скуолі п‘ятеро поліцейських обшукуватимуть приватну оселю, щоб знайти печатку та документи, офіційно визнані недійсними кілька років тому?! Де б опинився швейцарський прокурор, який підтримав би подібне гвалтування прав людини??? І хіба для того, щоб осягнути абсурдність цього процесу, треба окремий антикорупційний суд?!

Щоб стати справжньою Європою, нам конче потрібні власні 40 років. І не тільки для побудови нині майже «цнотливої» туристичної інфраструктури та сучасного лікувального сервісу. Цей час нам потрібен, насамперед, для приборкання просто дикої корупції. Та формування нової правової свідомості громадян. Коли заповітною мрією чиновника перестане бути спорожнення держказни, а забезпечення добробуту громади - не обмежуватиметься появою нового будинку у тестя. Коли Закон та Справедливість для стражів правопорядку стануть не лише модним політичним слоганом.

Замість післямови. Вартість послуг, зокрема звукооператора та оркестру під час цьогорічного фестивалю «Східницьке літо» місцеві депутати зменшили у рази.

Олена МЕЛЬНИК, Резонанс

Фото resonance.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.