​Активіст - професія чи особливий вид лицемірства?

Більшість жахливих речей робиться під виглядом турботи про людей…

Едвард Нортон


Особисто в мене слово «активіст» викликає негативні емоції. У більшості моїх знайомих теж. Але чому? Здавалося б, громадський активіст –це людина, яка має добрі наміри зробити поліпшення у суспільстві та ще й безкорисливо для себе. Та чи так це насправді? На мою думку, ні.

Сьогодні громадський активіст – це професія (хоча доречніше було б сказати – «лжепрофесія»), засіб заробляння та відмивання грошей, уособлення брехні та лицемірства. Звісно, не всі активісти підпадають під таке тлумачення… але переважна більшість. Ще раз наголошу – це моя особиста думка. Спробую її пояснити.

Вікіпедія говорить, що активізм має такі форми активності, як агітація, бойкоти, мітинги, демонстрації, страйки тощо. Додайте до цього ще пости у Фейсбук, виступи перед журналістами, «свої» майданчики на телеканалах, друкованих/інтернет-виданнях – і ось вам «робота» середньостатистичного активіста, а ще непоганий засіб впливу на думку суспільства. Саме за рахунок останнього вони лобіюють свої – підкреслю, СВОЇ, а не СУСПІЛЬНІ інтереси. Але повернемось до цього трішки пізніше.

Ієрархія

На мою думку, активісти мають певну ієрархію.

Найнижча каста – це так звані «мітингарі-пенсіонери» (при цьому не обов’язково бути пенсійного віку). Це люди, які не мають роботи, достатньо грошей на прожиття, однак мають вдосталь вільного часу. Саме ця категорія людей здебільшого є жертвами «активістського вербування», яким за невелику винагороду пропонують взяти участь у мітингах/протестах/демонстраціях задля відстоювання певних інтересів замовника.

Здебільшого вони виконують роль масовки, викрикують надиктовані слогани, діють згідно раніше озвученого сценарію. Мені не раз доводилось бачити, як прямо на очах у сторонніх, так званий «організатор» здійснював «перекличку», видачу коштів мітингарям, віддавав вказівки, де стояти, куди йти і т.д.

Вищі за рангом «активісти-силовики». До них відносяться здебільшого люди атлетичної тілобудови, переважно чоловіки, які шляхом використання різних засобів тиску (погрози фізичної розправи, димові шашки, блокування і т.д.) зривають проведення якихось заходів, засідань тощо.

Згадати тільки – скільки протягом минулого року було зірвано судових засідань, коли суддів закривали в кабінетах, обливали «зеленкою», погрожували фізичною розправою, або ж блокували приміщення судів, використовуючи димові шашки? Цей список можна продовжувати довго…

«Любителі-професіонали» – це, на мою думку, третя каста по активістській ієрархії. Як виявляється, існують цілі офіси, в яких можна замовити різного роду послуги.

Цікаве розслідування з цього приводу опублікував колега з Тернополя, де він розповідає про так званого активіста-«десятника»:

«У нього в команді працює 10 людей. Коли замовляють послуги цього активіста, клієнт де-факто замовляє всю десятку, всю команду. У його групі є людина з дипломом еколога, журналіста, є навіть колишній диктор з телебачення, який вміє говорити. Є й троє майстрів спорту з вільної боротьби – охорона. Плюс всі члени «десятки» є активними користувачами у Фейсбук. «Лише одна наша десятка може провести мітинг-пікет, організувати громадські слухання, написати звернення в контролюючі органи, підняти інформаційний шум. Разом, якщо треба, «десятка» здатна навіть зірвати роботу сесії якоїсь з рад».

У жовтні 2017 року у Києві працівники Нацполіції спільно з ГПУ затримали групу осіб, які систематично вимагали від забудовників кошти за не перешкоджання їх діяльності. В одного з них угрупування вимагало та отримало $200 тис. Вимагачі позиціонували себе як представники громадської організації, що відстоює інтереси жителів.

За схожою схемою діяли громадські активісти у Хмельницькому. Вони вимагали від забудовника 10 000 доларів. Але їх затримала поліція під час отримання «відступних» на центральній площі міста. Цікаві приклади, чи не так? Ознайомитися з матеріалом можна за посиланням.

«Рупори-грантожери» – це найвища по ієрархії каста. Як на мене, вона є найбільш небезпечною. Сюди я відношу активістів, які отримали великі гранти від іноземних партнерів (і яким необхідно ці гранти показово відпрацювати) та які мають свої площадки у різного роду ЗМІ. Власне, перше з другим взаємопов’язано.

Крім того, ці активісти в більшості випадків є членами якихось громадських організацій (часто це одна із умов отримання гранту), які за гучними заявами про боротьбу з корупцією, очищення влади тощо – мають на меті особисте збагачення. Принаймні, це так виглядає зі сторони.

Звісно, не додає віри в їх «безкорисливість намірів» (до прикладу, активістів-антикорупціонерів) – різке зростання доходів, що були оприлюднені в деклараціях (та і те, як вони яро протестували за відміну відповідного декларування). Все ж дуже просто – якщо нема чого боятися і приховувати – просто покажи і доведи, що ти чесний. Але, як бачимо, не все так просто.

Ще одним інструментом впливу «рупорів-грантожерерів» на громадську думку і способом відстоювання певних інтересів є площадки у ЗМІ та жвава активність у соцмережах. Використовуючи їх, «рупори» можуть «правильно» налаштувати цілі маси населення та насадити їм свою думку. На жаль, тільки невеликий відсоток людей розуміють, що відбувається насправді та здатні робити власні висновки.

Ну і ще одна із якостей «найвищої касти»: якщо твоя думка не збігається з їхньою – ти апріорі не правий. Якщо ти її висловив і вона їм не сподобалась – бережись, тебе зацькують. Якщо ти не піддаєшся їхнім маніпуляціям і провокаціям – вони знайдуть спосіб, як тебе дістати. А якщо ще не дістали – значить, очікують зручного моменту для нападу…

Тому особисто для мене «активіст» – це не просто професія, а особливий вид злочинців, які ховаються за масками лицемірства.

P.S. Ще хотілось багато чого написати з цього приводу, як наприклад те, що один із найвідоміших в світі клоунів-вбивць був теж активістом… але це вже зовсім інша історія.

Яна СОБКО, loyer.com.ua

Фото loyer.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.