​Заява незалежної медіа-профспілки України з приводу звільнення голови НСТУ Зураба Аласанії

У зв’язку з усуненням Наглядовою радою НСТУ Зураба Аласанії від обов’язків голови, Незалежна медіа-профспілка вважає за потрібне нагадати ряд важливих обставин, що пов’язані із даним фактом.


З 2017 року, відколи З.Аласанія очолив НСТУ, Незалежна медіа-профспілка активно слідкувала за процесом перетворення державного мовлення у Суспільне. Ще у 2016 році на Українському радіо було створено осередок НМПУ, а згодом – первинну організацію Незалежної медіа-профспілки України на НСТУ.

Перший голова осередку журналіст Дмитро Іванов брав участь у засіданні робочої групи, яка розробляла стратегію створення НСТУ у 2014-15 роках і працювала під керівництвом Зураба Аласанії, на той момент гендиректора Національної телекомпанії України.

Серед іншого, робоча група розглядала питання кадрової реформи у зв’язку з необхідністю злиття численних державних ТРК у єдину юридичну особу, що вимагало скорочення персоналу.

Учасники робочої групи, серед яких були юристи, представники медіа-спільноти та різноманітних європейських інституцій, активно допомагали процесу створення Суспільного мовлення та декларували як скорочення, так і впровадження прозорої кадрової політики НСТУ на основі європейських стандартів.

Зокрема, скорочення передбачалося за підсумками процедури атестації персоналу. Мала бути розроблена система чітких оцінок, посадових інструкцій та конкурсних засад для визначення придатності претендентів як для менеджерського складу, так і для творчих працівників НСТУ.

Зураб Аласанія обіцяв, що рішення про закриття чи збереження тих чи інших програм у сітці мовлення буде ухвалюватися на основі прозорої процедури оцінювання з урахуванням думки авторів, а тим, хто розумітиме недостатність своїх знань чи кваліфікації, буде надана можливість їх підвищення.

Утім, майже всі обіцянки лишилися нереалізованими. Процедура скорочення працівників НСТУ у 2017 році відбувалася волюнтаристськими методами, через тиск та шантаж працівників, погрози звільнення за дрібні порушення, в атмосфері недовіри до рядового складу та відсутності діалогу з колективом. Десятки теле- та радіопроектів були закриті не лише без справедливого оцінювання, але й без попередження авторів, що їх програму знято з ефіру.

Медіа-профспілка має у своєму розпорядженні відповідні документи – заяви та службові записки працівників Суспільного, а також листи з цього приводу, спрямовані як до керівників суспільного мовника, так і до голови Наглядової Ради Тетяни Лебедєвої.

На жаль, дані листи лишилися без належної реакції – люди були звільнені, програми були закриті. Хоча, за висновками юристів, у багатьох випадках процедура звільнення чи переведення працівників на інші посади відбувалася з порушенням законів чи підзаконних актів. Про це Незалежна медіа-профспілка неодноразово повідомляла у свої публічних заявах. Вони, на жаль, були проігноровані.

Нині ж пан Аласанія потрапив у таку ж ситуацію і вважає рішення Наглядової Ради про звільнення з поста голови правління Суспільного незаконним. НМПУ складно на даний момент зробити висновок про легітимність рішення Наглядової Ради, оскільки протоколи засідання Ради не оприлюднені. Але вже з’явилися заяви про те, що звільнення З. Аласанії є політично мотивованим.

НМПУ вважає неприйнятним будь-яке рішення про звільнення працівника Суспільного, включно з головою Правління, якщо воно не має законних підстав.

До того ж, в Україні склалася неприпустима ситуація із дотриманням прав працівників ЗМІ.

Про це свідчать заяви ряду провідних міжнародних та вітчизняних організацій, зокрема Управління ООН з прав людини, Amnesty International, Інституту масової інформації та інших. Це не лише резонансні випадки перешкоджання діяльності працівників преси, погрози та напади на журналістів.

Це і питання дотримання трудового законодавства – незаконні звільнення, невчасна або неповна виплата зарплат і гонорарів, редакційна цензура, неприйнятні умови роботи журналістів та багато іншого. На жаль, ці проблеми досі не стали предметом активного обговорення у медіа-спільноті, експертних колах, а також громадськими активістами, журналістами-депутатами ВРУ та представниками міжнародних організацій в Україні.

Скандал зі звільненням З. Аласанії повертає ці проблеми в публічну площину.

Тому, попри всі порушення, які раніше виявила НМПУ на Суспільному, ми вважаємо неприпустимим кулуарне ухвалення будь-яких рішень щодо мовника. Оскільки це нівелює принципи, заради яких проводиться його реформування.

Особливо це небезпечно зараз – у період початку активної фази виборчих перегонів.

НМПУ переконана – без відвертого та повноцінного обговорення проблематики дотримання прав працівників ЗМІ не може бути мови про створення в Україні демократичного суспільства.

Комітет НМПУ

Фото racurs.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.