​Закон про продаж землі приймати треба, але не в такій формі - і не за такого поспіху

Сьогодні, 13 листопада, у першому читанні (не без зусиль - 240 голосів «за» при 226 необхідних) в українському парламенті був прийнятий законопроект, який дозволяє продавати і купувати землі сільгосппризначення.


Рано чи пізно ми повинні були прийти до прийняття Верхової Радою закону про продаж землі. Єдине - в якому вигляді і яким чином. З обговоренням або без. На сьогоднішній момент ми бачимо, можна сказати, цинічне проштовхування закону в тому вигляді, в якому він вигідний президенту і партії «Слуга народу».

Немає обговорення, експертного аналізу. Все приймається дуже швидко, у так званому турбо-режимі, не дивлячись на протести і в залі засідань, і на вулиці. Такі дії можуть призвести до різного роду негативних явищ, включаючи розкол суспільства.

Потрібно було ретельніше підготуватися до такого важливого кроку, вивчити досвід інших країн. Чітко розставити акценти щодо того, будуть чи ні продавати землю іноземцям.

Для економіки відкриття ринку землі - це певний позитивний сигнал. На рік-два з'являться гроші в бюджеті, які допоможуть нинішньому президентові і уряду показати якісь результати. Якщо, звичайно, по традиції не буде це все розбазарено, вкрадено і частково пущено на соцвиплати, які не дадуть економічного зростання.

Закон про продаж землі приймати треба, але не в такій формі - і не за такого поспіху. Варто було (і це варто все ще триває) провести консультації з експертами, аграріями, щоб виробити правильні механізми продажу та (або) оренди землі.

Олег ВОСТРИХ, керівник в Фундації «Вища школа професійної політики»

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.