​Перший за 8 років президентський візит з Києва до Лондона

Дводенне перебування президента Петра Порошенка у Великій Британії 18-19 квітня мало б бути одним з непомітних для більшості британців робочих візитів закордонних посадовців до Лондона. Але для України та Британії це важливий крок у відносинах з паузою, яка тривала близько 8 років, пише «Голос Америки».


Останнім українським президентом в гостях у Лондоні у січні 2009 року був Віктор Ющенко. У Британії не бажали подавати руки сумнозвісному наступнику Ющенка і попереднику Порошенка.

«Той факт, що візиту колишнього президента віктора януковича до Лондона так ніколи і не було, розповідає окрему історію. Я знаю, що його уряд намагався влаштувати такий візит, але британський на це не відповідав взаємністю», - сказав в інтерв’ю британський дипломат Роберт Брінклі, який працював послом у Києві 2002-06 рр.

Співрозмовник «Голосу Америки» висловив думку, що головними темами у теперішніх розмовах сторін у Лондоні буде російська агресія щодо України, а також подолання української корупції.

Обидві проблеми мають близький стосунок до Великої Британії.

Британські уряди не можуть знайти спільної мови з москвою від часу жорстокого убивства росіянина Олександра Литвиненка у Лондоні 2006 року.

москва відмовилася від британського прохання видати підозрюваних в отруєнні Литвиненка, а в Лондоні недвозначно заявили, що застосування радіо-активного полонію вказує на можливу причетність державних структур. володимир путін засвідчив, що йому не чужа більшість методів роботи радянського КГБ.

Українська корупція також має стосунок до Лондона, бо хабарники - посадовці та пов’язані з владою підприємці з різних країн використовують британську фінансову систему для відмивання вкрадених коштів та люблять вкладати гроші у нерухомість в британській столиці.

За даними Світового банку, у розвиткових країнах посадовці розграбовують від $20 до $40 мільярдів щороку, і більшість тих грошей перекочовують з бідних країн у багаті.

Британський журналіст Олівер Баллоу, в своїй останній статті в Guardian, детально показує на прикладі України, як поєднання або навмисних дій, або бездіяльності українських державних органів та британських установ дозволяє підозрюваним у корупції особам зберегти гроші сумнівного походження.

Буллоу доходить висновку, що обіцянки Терези Мей ще з часів, коли вона була міністром внутрішніх справ Британії про допомогу у репатріації заплямованих корупцією коштів, не спрацьовують.

У квітні 2014 року міністр Тереза Мей обіцяла «забезпечити українському уряду практичне лідерство і сприяння у його намаганнях виявляти і повертати кошти, награбовані режимом януковича».

Пані Мей від цієї обіцянки не відмовлялася, отже роботи - непочатий край.

Роберт Брінклі сказав «Голосу Америки», що «британський уряд дуже прагне очистити цю сферу і покращити репутацію Лондона».

Він вказує, що «нещодавно у Лондоні зробили новий крок до прозорості із запровадженням реєстру осіб - власників майна, і британський парламент нещодавно схвалив британську версію «Акту Магнітського», щоб особи, винні в утисках прав людини, не могли зберігати вкрадені гроші в Лондоні».

«Отже, - вважає Роберт Брінклі, - британський уряд намагається працювати з цією проблемою».

Фото AFP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.