​У Раді Безпеки ООН відбулося міністерське засідання на тему «Захист цивільних осіб у конфліктах, зокрема медичного персоналу й установ»

«Сьогодні на сході України дорога на роботу чи до школи, відпочинок надворі з родиною в неділю по обіді чи праця у власному саду часто означає вибір між життям і смертю, - відзначив у своїй заяві у четвер заступник Міністра закордонних справ Сергій Кислиця під час участі у відкритих дебатах РБ ООН у Нью-Йорку, повідомляє прес-служба МЗС України. - Країна-агресор не виконує вимог Женевських конвенцій, резолюцій Генеральної Асамблеї ООН і Ради Безпеки щодо дотримання норм міжнародного гуманітарного права, оскільки заклади охорони здоров’я продовжують зазнавати обстрілів з боку окупованих територій Донецької та Луганської областей».


Представник України також додав, що у Луганській області на підконтрольній уряду території зазнали руйнувань 8 закладів охорони здоров'я, а у Донецькій області було пошкоджено 29 об'єктів охорони здоров'я. Він повідомив, що проблемними є виїзди бригад екстреної медичної допомоги, оскільки маршрути під’їздів до пацієнтів прострілюються окупаційними військами, що становить загрозу для життя медиків та пацієнтів.

Як підкреслив С.Кислиця, напади на медичні установи є кричущим порушенням міжнародного права. Усталені міжнародно-правові норми і документи забезпечують абсолютну недоторканність медичних установ і працівників у зонах конфліктів, проте в сучасних конфліктах медичні заклади та медики дедалі частіше стають цілями та жертвами військових дій. Саме тому торік Україна стала співавтором резолюції РБ ООН 2286, спрямованої на захист медичного персоналу та установ в умовах конфліктів.

Україна як учасник Женевських конвенцій взяла на себе зобов’язання дотримуватися їхніх положень, а також поширювати знання про норми і принципи міжнародного гуманітарного права. Зокрема, у Збройних Силах України організовано навчання та тренування особового складу з питань дотримання норм і принципів МГП під час планування та застосування військ у збройних конфліктах. Особлива увага при цьому приділяється захисту цивільних осіб, зокрема медичного і гуманітарного персоналу.

Фото прес-служби МЗС України



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.