​Студенти з України рятують польські виші

Українці «рятують» польські вищі навчальні заклади, пише газета Rzezcpospolita. До 2020 року в Польщі буде близько ста тисячі іноземних студентів. Це пов’язано з тим, що в найближчі роки у Польщі прогнозують зменшення кількості студентів-поляків. Причина - демографічна криза в країні, зазначає газета, повідомляє «Польське радіо».


Чому саме Польща? Тут потрібно розділити причини, принаймні, на дві групи. З одного боку - пропозиція. Інформація про можливості отримання вищої освіти в Польщі є скрізь: в Інтернеті, у друкованих ЗМІ, у транспорті, на освітніх виставках. Це результат 10-річної маркетингової кампанії, підготовленої польськими вишами на українському ринку. Друга причина - нинішня складна ситуація в Україні, а саме війна з росією на сході.

Зазначимо, що більшість українських студентів обирає приватні вузи. Найчастіше українці в Польщі вивчають економіку, інформатику, англійську мову і логістику.

Висока ціна освіти не відлякує українців, які розуміють, що навчання у Польщі дає набагато кращі стартові можливості, ніж в Україні. І це розуміють як абітурієнти, так і їхні батьки.

В останні кілька років польський уряд постійно спрощує умови роботи для іноземців, які навчаються або закінчили університети Польщі. Культурна і мовна близькість теж мають неабиякий вплив.

Як показує практика, багато студентів, які приїжджають на навчання до Польщі, рано чи пізно влаштовуються на роботу, щоб заробити на власні потреби, або ж допомогти батькам і самостійно оплачувати своє навчання.

Після Майдану більшість була переконана, що випускники європейських вузів повертаються до України, але в дійсності це не зовсім так. Хоча в Україні і відбуваються реформи, покращується рівень життя, підвищують мінімальну заробітну плату, але наразі умови життя в Польщі кращі, ніж в Україні. Поки точно ясно, що українці, які мають західні дипломи, можуть реалізувати себе як за кордоном, так і в своїй рідній країні. Згідно даних аналітичного центру CEDOS, більшість українських студентів хотіла б в майбутньому працювати в Польщі чи, принаймні, частково поєднати кар'єру з Польщею.

Згідно з недавнім опитуванням іноземців, переважна більшість нинішніх студентів вказали одну причину, щоб залишитися в Польщі – робота. А друга причина – щоб ця робота була добре оплачувана. Також іноземці вказували на ліберальне міграційне законодавство.

Однак не всі студенти мріють залишитися тут після закінчення навчання, деякі ставляться до Польщі як до вікна в більш забезпечену частину Європи або ще далі на Захід в Сполучені Штати Америки.

Наразі кількість українських студентів в Польщі збільшується щороку, і навряд чи ця тенденція скоро піде на спад. Все більше і більше молоді намагається виїхати за кордон в пошуку кращого життя, і це має стати сигналом для України. Уряд має звернути увагу на збільшення числа емігрантів та прикласти зусилля, аби створити необхідні умови для навчання та роботи своїх громадян, йдеться у статті газети Rzezcpospolita.

Фото polradio.pl



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.